Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Ανησυχία: 63 θάνατοι ασθενών με CoViD, 1 θάνατος από γρίπη

Τι δείχνουν τα στοιχεία του επιδημιολογικού δελτίου για την CoViD και ποιες παραλλαγές επικρατούν. Σε έξαρση και η εποχική γρίπη.

Ειδικά ρεπορτάζ - Σύλλογοι Ασθενών και ΜΚΟ

Καθώς μπαίνουμε στο χειμώνα, αυξάνονται ταυτόχρονα και οι νοσήσεις από CoViD, ενώ οι θάνατοι αυξάνονται. Την περασμένη εβδομάδα, καταγράφηκε και ένας ακόμη θάνατος από γρίπη, όπως συνάγεται σήμερα από το επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ.

Ο αριθμός των νέων θανάτων λόγω CoViD στα νοσοκομεία της χώρας έφτασε τους 63 με διάμεση ηλικία τα 83 έτη, οι εισαγωγές ασθενών με CoViD τις 903, ενώ 49 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι.

O συνολικός αριθμός θανάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 37.837.

Στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο δεν καταγράφηκαν νέα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Ακολουθεί ο σχετικός πίνακας:

Δείκτες CoViD

23 - 30 Οκτωβρίου             16-22 Οκτωβρίου
Νέοι θάνατοι      63             50
Διασωληνωμένοι 49             56
Νέες εισαγωγές   903         1.065

Παραλλαγές

Η συχνότερη παραλλαγή εξακολουθεί να παραμένει η XBB.1.5 ή Κράκεν (44%), ακολουθούμενη από την EG.5 ή Eris (23%) και την ΧΒΒ.1.16 ή Αρκτούρος με 20%.

Έχουν καταγραφεί επίσης συνολικά96 θετικά δείγματα της υπο-παραλλαγής BA.2.86 ή Pirola. Η εν λόγω υπο-παραλλαγή έχει ανιχνευτεί έως τώρα σε 20 χώρες και θεωρείται πλέον ότι έχει παγκόσμια διασπορά.

Λύματα

Την περασμένη εβδομάδα, παρατηρήθηκε αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο στα αστικά λύματα σε τρεις από τις δέκα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε σε τέσσερεις από τις δέκα περιοχές του ΕΔΕΛ και σταθεροποιητική τάση σε τρεις από τις δέκα περιοχές.

Καθαρά αυξητική τάση παρατηρήθηκε στα Ιωάννινα (+60%), ενώ οριακά αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στα Χανιά (+13%) και στην Αλεξανδρούπολη (+12%).

Πτωτική τάση παρατηρήθηκε στην Πάτρα (-34%), ενώ οριακά πτωτική τάση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη (-17%), στη Λάρισα (-12%) και στην Αττική (-27%).

Σταθεροποιητική τάση παρατηρήθηκε στον Βόλο (-2%), στην Ξάνθη (+8%) και στο Ηράκλειο (+9%).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου