Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Όλο το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για το ΕΚΑΒ – Η ρύθμιση που βάζει στο «παιχνίδι» τους ιδιώτες

Όλο το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη για το ΕΚΑΒ – Η ρύθμιση που βάζει στο «παιχνίδι» τους ιδιώτες

Οι έξι αλλαγές Χρυσοχοΐδη στο ΕΚΑΒ που προβλέπονται σε νομοσχέδιο

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Μπαίνουν επίσημα ιδιώτες στο ΕΚΑΒ με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Στο υπουργικό συμβούλιο αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου να παρουσιάσει επισήμως το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΕΚΑΒ ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Αμέσως μετά το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να ψηφιστεί στη Βουλή.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr το νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη αλλάζει άρδην τον φορέα με ένα από τα βασικότερα σημεία του να αποτελεί η ρύθμιση με την οποία μπαίνουν ουσιαστικά επίσημα στο «παιχνίδι» οι ιδιώτες.

Οι 6 ρυθμίσεις για το ΕΚΑΒ

Ειδικότερα σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι:

1. Στο ΕΚΑΒ μπορούν πλέον επισήμως να μπούνε ιδιώτες αφού το άρθρο προβλέπει ότι ο φορέας θα μπορεί να κάνει σύμβαση με ιδιωτικές εταιρείες και να μισθώσει ασθενοφόρα εάν παραστεί ανάγκη. Σε περιπτώσεις δηλαδή εκτάκτων καταστάσεων και κρίσεων.

2. Όλα τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας της χώρας μεταφέρονται στο ΕΚΑΒ. Ωστόσο θα πρέπει ταυτόχρονα να γίνουν και προσλήψεις εκπαιδευμένων πληρωμάτων για τη στελέχωσή τους, διαφορετικά τα οχήματα θα μείνουν σταθμευμένα στα πάρκινγκ του φορέα.

Να υπενθυμιστεί ότι το 2014 είχαν μεταφερθεί τα ασθενοφόρα των νοσοκομείων στο ΕΚΑΒ αλλά χωρίς προσωπικό και χωρίς τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Αποτέλεσμα ήταν κάποια στιγμή τα ασθενοφόρα να μεταφέρουν … τα γεύματα των ασθενών και την αλληλογραφία των νοσοκομείων.

3.Το νομοσχέδιο δίνει παράλληλα τη δυνατότητα για αεροδιακομιδές με ιδιωτικά πτητικά μέσα αν προκύπτει πρόβλημα σε νησιά ή απομακρυσμένες περιοχές.

4.Από την άλλη σύμφωνα με τις ίδιες υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr , άρθρο του νομοσχεδίου θα προβλέπει ότι μπορεί το ΕΚΑΒ να χρησιμοποιεί στρατιώτες ως οδηγούς για την κάλυψη των αναγκών του σε προσωπικό εάν υπάρχουν ελλείψεις. Ρύθμιση που είχε εφαρμοστεί και το καλοκαίρι στα νησιά με τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας.

5. Διάταξη αναμένεται να ρυθμίζει επίσης πολλά θέματα που διαχρονικά ζητούσαν οι εργαζόμενοι. Ενδεικτικά θα δίνεται η δυνατότητα μετά από κάποια ηλικία (μετά τα 60 έτη) να αποχωρούν από τα ασθενοφόρα όσοι το επιθυμούν και να πηγαίνουν σε κάποιο νοσοκομείο με μετάταξη.

6. Στο νομοσχέδιο Χρυσοχοΐδη υπάρχουν και ρυθμίσεις διοικητικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά σε άρθρο προβλέπεται η ισχυροποίηση του ΕΚΑΒ καθώς το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας παραμένει ενταγμένο στον φορέα αλλά αναβαθμίζεται και από απλό Τμήμα που είχε γίνει, μετατρέπεται σε Διεύθυνση με πολλά τμήματα υπό την επίβλεψή του.

2 σχόλια:

  1. Στο νέο ΕΣΥ υπάρχει χώρος για όλα τα δικά μας παιδια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα ανέκδοτα δυστυχώς συνεχίζονται! Μας λένε τα πάντα, εκτός της ουσίας.Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω:
    1ον)Πόσα άτομα χρειάζονται για την 24ωρη λειτουργία ενός ασθενοφόρου του ΕΣΥ και πόσα για τον αντίστοιχο ιδιωτικό φορέα;
    2ον) Πόσα είναι τα αντίστοιχα έξοδα συντηρήσεως και λειτουργίας στις δυο περιπτώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή