Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2023

«Πορτιέρης» στα δημόσια νοσοκομεία – Mόνο με ενεργό ΑΜΚΑ η είσοδος

Στόχος η αντιμετώπιση φαινομένων καταστρατήγησης του συστήματος υγείας - Προβλέπεται επίδομα ανεργίας και σε εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου

ΡεπορτάζΗλίας Γεωργάκης  - in.gr

Με τρεις καινοτομίες δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή τον Δεκέμβριο. Η πρώτη αφορά την προϋπόθεση να υπάρχει ενεργός ΑΜΚΑ για πρόσβαση στη δημόσια περίθαλψη. Συγκεκριμένα, αποθαρρύνει τους ανθρώπους που δεν μένουν ή δεν έχουν πλέον καμία έννομη σχέση με την Ελλάδα, αλλά, για παράδειγμα, επισκέπτονται περιστασιακά τη χώρα για να κάνουν χρήση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και φεύγουν αμέσως μετά. Ετσι, επιβαρύνουν οικονομικά τη χώρα και τους πολίτες που πληρώνουν φόρους και εισφορές. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να τονιστεί ότι η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη, όμως, σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ασθενή, όπως ισχύει και τώρα για τους μη κατόχους ΑΜΚΑ.

Η δεύτερη δίνει την ευκαιρία στους εργαζόμενους, παλαιούς ασφαλισμένους που το 2020 βίωσαν τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας και δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για το έτος αυτό, να τα συμπληρώσουν ώστε να μπορέσουν να λάβουν μειωμένη σύνταξη υπολογίζοντας προς τον σκοπό αυτόν τα ένσημα του έτους 2019.

Η τρίτη προβλέπει τη σποραδική απασχόληση επιδοτούμενων ανέργων. Δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους που απασχολούνται με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου μιας ημέρας, να εργάζονται χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας.

Παράλληλα, αποσαφηνίζεται και η μοριοδότηση του κριτηρίου της ανεργίας σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για διορισμό στο Δημόσιο.

Τι προβλέπεται

Οι υπόλοιπες βασικές διατάξεις περιλαμβάνουν:

Απασχόληση συνταξιούχων. Καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης και θεσμοθετείται επιβάρυνση 10% στο εισόδημα από μισθό ή 50% προσαύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς.

Δυνατότητα σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία να εργασθούν

Δυνατότητα συνταξιοδότησης με χρέη σε Ταμεία.

Εφάπαξ επίδομα 100-200 ευρώ σε συνταξιούχους.

Ενοποίηση κανόνων για όλα τα Ταμεία ώστε να επισπευσθεί η έκδοση επικουρικής σύνταξης.

Διατηρούνται ως το τέλος του 2023 οι χαμηλές εισφορές για τους αγρότες που λειτουργούν παράλληλα τουριστικά καταλύματα έως 10 δωματίων.

Επεκτείνεται η 9μηνη παροχή προστασίας της μητρότητας .

Προβλέπεται η σύσταση επαγγελματικών ταμείων για επιπλέον σύνταξη.

2 σχόλια:

  1. Ιδού πεδίο εργασίας για τους δικηγόρους στην περίπτωση που αρνηθούν την περίοπτη θέση του ντελιβερά. Το ίδιο θα έλεγα και για τους ιατρούς αλλά αυτοί έχουν τη δυνατότητα της άμεσης εξαφάνισης από την Ελλάδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα βάλουν κάναν αγροτικο/ΠΙ για face control

    ΑπάντησηΔιαγραφή