Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Διοικητές νοσοκομείων: «Ακυβέρνητα» τα νοσοκομεία μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού - Η ανησυχία του Μαξίμου


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI

Απολύτως αποσυντονισμένοι φαίνεται ότι είναι οι περισσότεροι Διοικητές Νοσοκομείων της χώρας, καθώς ο νέος νόμος Κεραμέως που αλλάζει τον τρόπο επιλογής των στελεχών στο ΕΣΥ, τους έχει θέσει σε παρατεταμένη αναμονή.

Οι περισσότεροι άλλωστε εάν θέλουν να συνεχίσουν την πορεία τους στο ΕΣΥ, θα πρέπει να υποστούν τα τεστ δεξιοτήτων αλλά και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ πριν αναλάβουν μία θέση και πάλι σε νοσοκομείο. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι εάν ενταχθούν στο νέο σύστημα και περάσουν από τη διαδικασία, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν νοσοκομείο άρα και συνήθειες.

Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι πολλοί Διοικητές Νοσοκομείων έχουν «παγώσει» τις βασικές λειτουργίες στα νοσηλευτικά ιδρύματα που διοικούν, γνωρίζοντας ότι σύντομα θα βγει η προκήρυξη επομένως θα χρειαστεί να αξιολογηθούν από την αρχή και μπορεί ακόμη και να δούνε την πόρτα εξόδου του ΕΣΥ.

Δεν είναι τυχαίο όπως μεταφέρουν στο ethnos.gr καλά γνωρίζοντες, ότι τις τελευταίες ημέρες επικρατεί προβληματισμός στην κεντρική κυβέρνηση αλλά και στο υπουργείο Υγείας για την εικόνα που παρουσιάζουν μεγάλα νοσοκομεία, ειδικά της πρωτεύουσας. Από την άλλη, στο κλίμα της σύγχυσης και του αποσυντονισμού φαίνεται ότι έχουν συμβάλει και οι αλλεπάλληλες τοποθετήσεις και δηλώσεις του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη περί Διοικητών που δεν ανταποκρίνονται στο έργο τους.

Γι’ αυτό άλλωστε, όπως υποστηρίζουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr, έχει δοθεί εντολή άνωθεν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να σταματήσει άμεσα το αφήγημα των αναποτελεσματικών Διοικητών Νοσοκομείων, όπως και τις αιφνιδιαστικές απομακρύνσεις στελεχών από το ΕΣΥ, έως ότου ξεκινήσει η διαδικασία την προκήρυξης των θέσεων. Εξάλλου υπήρξαν και έντονες διαμαρτυρίες από γαλάζια στελέχη ιδιαιτέρως υψηλόβαθμα για τις απομακρύνσεις.

Και αυτό διότι τα στελέχη της κεντρικής κυβέρνησης διαπίστωσαν πως οι αρνητικές δηλώσεις για τους Διοικητές αλλά και οι ...παραδειγματικές απομακρύνσεις, όχι μόνο δεν τους κινητοποίησαν ώστε να αποδειχθούν πιο αποτελεσματικοί, αλλά αντίθετα τους θύμωσαν, με συνέπεια σήμερα να μην κάνουν καν απλή διαχείριση των τρεχουσών αναγκών των νοσοκομείων. Εξάλλου όλοι οι νυν Διοικητές έχουν διοριστεί από τη νυν κυβέρνηση και οι όποιες αστοχίες βαραίνουν την ίδια.

Παλιοί Διοικητές σε νέες θέσεις

Στο μεταξύ όμως υπάρχει έντονος προβληματισμός στα κυβερνητικά στελέχη εάν ο νέος νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, θα μπορέσει να προσελκύσει νέα επιτυχημένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, ώστε να μπορεί να εξηγηθεί και το αφήγημα περί αξιοκρατικής επιλογής. Οι πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι θα αυξηθούν οι αποδοχές των Διοικητών στο επίπεδο των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, δεν φαίνεται να παρακινεί στελέχη της ιδιωτικής αγοράς, όπως σημειώνουν στο ethnos.gr πηγές της Αριστοτέλους.

Από την άλλη ο φόβος είναι ότι στο σύστημα υγείας θα ενταχθούν και πάλι παλαιά στελέχη που διαθέτουν και δεκαετή εμπειρία όπως προβλέπεται στον νέο νόμο. Ταυτόχρονα υπάρχει ανησυχία για τα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπου είναι άγνωστο εάν θα βρεθούν στελέχη με τα προσόντα που ζητούνται και που να διαθέτουν και πολύχρονη εμπειρία ανάλογη στον ιδιωτικό τομέα. Ο φόβος της κυβέρνησης είναι μήπως στην δεξαμενή των υποψηφίων υπάρχουν ουσιαστικά μόνο παλαιά «γαλάζια» στελέχη που θα χαλάσουν το διακύβευμα περί αξιοκρατικών επιλογών. Να υπενθυμιστεί πάντως ότι η προκήρυξη για τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών πρώτα και στη συνέχεια για τους Διοικητές Νοσοκομείων, αναμένεται να έχει βγει το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

3 σχόλια:

  1. Ενώ όταν είχαν διοικητές ήταν κυβερνημένα...χαχαχαχαχα
    ΠΑΣΟΚους άεργους ψάχνουν να διορίσουν και τάχα μου από σήμερα θα αρίσει η αξιολόγηση (...του μέσου που έχει ο καθένας!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κλιμα επιθεωρησης (θεατρικης φυσικα ) συνεχιζεται ...Τσαμπα γελιο ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παντως υποκριτικη η σταση ολων των κυβερνησεων (χωρις καμια απολυτως εξαιρεση ) ,να διοριζουν αμιγως κομματικα στελεχη και μετα να ψαχνουν τι φταιει που τα νοσοκομεια δεν λειτουργουν σωστα και προς οφελος των ασθενων .Θα μπορουσε να αντιλεξει καποιος οτι δεν ενδιαφερουν τις κυβερνησεις οι ασθενεις ,αλλα αποκλειστικα η προωθηση της κυβερνητικης πολιτικης στα νοσοκομεια, που ειναι φυσικο να γινει καλυτερα απο πιστα κομματικα στελεχη,ασχετως προσοντων , και οχι απο διοικητες με ικανοτητες .Αυτο ειναι ορθο ,διοτι προκειται για εντελως διαφορετικους και αλληλοσυγκρουομενους στοχους .Δεν εχει γινει ακομη αντιληπτο τι θελει να κανει ο νυν υπυγ και πως ακριβως θα το κανει ,χωρις προσωπικο και πορους .Πιθανοτατα θα εχουμε μια απο τα ιδια και θα διοριστουν λιγοτερο ασχετοι απλως, και οχι ικανα στελεχη που δεν αξιζει προφανως να αφησουν τον ιδιωτικο τομεα που τους προσφερει χρηματα αλλα και αξιοπρεπεια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή