Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

«Πρεμιέρα» για το νέο σύστημα σε νοσοκομεία

Γιάννα Σουλάκη - eleftherostypos.gr

Από τις διοικήσεις των νοσοκομείων θα ξεκινήσουν οι κρίσεις διοικητών με βάση το νέο σύστημα επιλογής στο Δημόσιο, το οποίο ψηφίστηκε πρόσφατα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στα τέλη Νοεμβρίου -το αργότερο έως τις αρχές Δεκεμβρίου- αναμένεται η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος για 160 θέσεις διοικητών νοσοκομείων και Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ενώ έπονται εντός της νέας χρονιάς οι κρίσεις για περίπου 552 υψηλόβαθμες θέσεις διοικητών μεγάλων οργανισμών εθνικής εμβέλειας, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, όπως είναι ο ΕΟΠΥΥ, ο ΕΟΦ κ.λπ.

Πρόκειται για την υλοποίηση μίας από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης με σκοπό να μπει ένα οριστικό τέλος στις -μέχρι σήμερα και από όλες τις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης- ρουσφετολογικές προσλήψεις στις θέσεις Δημόσιας Διοίκησης.

Στην πρώτη επικείμενη προκήρυξη αναφέρθηκε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως:

«Θα γίνουν κρίσεις, και μάλιστα ετοιμαζόμαστε με τον κύριο Χρυσοχοΐδη αμέσως για τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Είναι η πρώτη προκήρυξη η οποία θα αφορά 160 θέσεις. Θα βγει η προκήρυξη και εν συνεχεία θα υπάρξουν οι προθεσμίες», σημείωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» πάντως, ο υπουργός Υγείας δεν αναμένεται να «σαρώσει» τα πάντα. Υπάρχουν διοικητές που αποδεδειγμένα κάνουν άριστα τη δουλειά τους, οπότε αυτοί αναμένεται να παραμείνουν, αφού περάσουν βέβαια μέσα από τη νέα διαδικασία μοριοδότησης.

Αυτό που επιδιώκει και επανειλημμένα έχει τονίσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι να αλλάξει τον τρόπο διοίκησης -δηλαδή, τις στρεβλώσεις και τις νοοτροπίες- στις θέσεις ευθύνης του Δημοσίου και όχι απαραίτητα τους διοικητές.

Σκοπός είναι να μην προκληθεί τεράστια αναστάτωση και διακοπεί η συνέχεια της λειτουργίας του ΕΣΥ, αλλά να υπάρξουν βελτιώσεις εκεί όπου οι υπάρχουσες διοικήσεις δεν αποδίδουν όπως πρέπει. Αυτό φάνηκε, μάλιστα, ξεκάθαρα από το καλοκαίρι και μετά, με τις απανωτές «καρατομήσεις» διοικητών.

Τεστ δεξιοτήτων

Τα νέα κριτήρια για να γίνει κανείς διοικητής νοσοκομείου είναι, μεταξύ άλλων, το συναφές πτυχίο, η σχετική εργασιακή εμπειρία, η γνώση ξένων γλωσσών κ.ά. Επίσης, όλοι οι υποψήφιοι διοικητές θα περάσουν από το λεγόμενο τεστ δεξιοτήτων.

«Δεν είναι τεστ γνώσεων. Είναι τεστ δεξιοτήτων, δηλαδή, παραγωγικού συλλογισμού, επαγωγικού συλλογισμού. Από το ΑΣΕΠ θα διενεργηθεί», διευκρίνισε η Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας, όμως, πως η τελική ευθύνη της διενέργειας του τεστ θα ανήκει στην κυβέρνηση.

Το τεστ δεξιοτήτων θα είναι κοινό για όλους τους υποψηφίους και θα συμπληρώνεται ηλεκτρονικά. Μέσω αυτού θα δοκιμαστεί η ικανότητα λήψης ορθών αποφάσεων, η ανταπόκρισή τους στις απαιτήσεις θέσεων ευθύνης, αλλά και η αποτύπωση των δεξιοτήτων τους.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Η πρώτη φάση της διαδικασίας αφορά στην εξέταση των τυπικών προσόντων (πτυχίων, μεταπτυχιακών κ.λπ.). Στη δεύτερη φάση της συνέντευξης και των τεστ δεξιοτήτων θα περνούν 15 υποψήφιοι.

Το ΑΣΕΠ θα φτάνει στην τρίτη και τελευταία φάση του διαγωνισμού με 3 υποψηφίους, ενώ την τελική επιλογή ανάμεσά τους θα την κάνει ο αρμόδιος υπουργός που εποπτεύει το φορέα, στην περίπτωση των διοικητών νοσοκομείων δηλαδή ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ή ακόμη και το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Μας ασκείται λοιπόν μια κριτική που λέει γιατί να επιλέγει εν τέλει ο υπουργός», αναφέρει η Νίκη Κεραμέως και εξηγεί:

«Πρώτα από όλα, ο υπουργός δεν επιλέγει όποιον θέλει. Δεν επιλέγει από μια ανεξάντλητη δεξαμενή. Μπορεί να επιλέξει μόνο έναν εκ των τριών που το ΑΣΕΠ έχει κρίνει ως επικρατέστερους. Σημείο δεύτερο: την πολιτική ευθύνη για τους φορείς αυτούς την έχει ο υπουργός. Εάν κάτι συμβεί σε ένα νοσοκομείο, τον υπουργό Υγείας θα φωνάξετε εσείς και ο υπουργός θα κληθεί να συνεργαστεί με αυτούς τους ανθρώπους», κατέληξε η υπουργός.

5 σχόλια:

  1. Τεστ δεξιοτητων :ειστε νδ ? σε ποια κλαδικη ανηκετε? εχετε πτυχιο δημοτικου? ποσες αφισες εχετε κολλησει ?εχω τρια μηλα και τρωω το ενα ποσα μου μενουν ? (παραγωγικος συλλογισμος ) .ποια η διαφορα μεταξυ γιατρου και νυχους ?(σωστη απαντηση η νυχου αμοιβεται καλυτερα-επαγωγικος συλλογισμος ) .ΓΕΛΙΟ ΜΕΧΡΙ ΔΑΚΡΥΩΝ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ιγκο κιρια Μαστορακοβα ,εχι πτυχιου απο Τσισιναου Μολνταβια κε αλλαζυ παπιες γκιροκομιο .τελο γινι διεκετις νοσοκομιο ξερι κε καταριζο καλα κε αγκαπο κιριο Μικαλις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κυρ Μιχάλη μου. Πρώτα από όλα ο υπουργός επιλέγει ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ είτε είναι μεταξύ τριών είτε είναι μεταξύ δεκατριών ή χίλιων τριών (βασική έλλειψη λογικής!). Σημείο δεύτερο: αν συμβεί κάτι ο εκάστοτε υπουργός θα καλυφθεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία όπως ο Κωστάκης σας κύριε Μιχάλη μας (νομίζω πρόσφατα ψηφίσατε να μην διωχθεί αν δεν με απατά η μνήμη μου).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και για να μην ξεχνιομασε ,σκοπος της διοικησης ειναι η υλοποιηση της εκαστοτε κυβερνητικης πολιτικης στην υγεια και οχι το καλο των ασθενων.Συνηθως τα παραπανω ερχονται σε συγκρουση ,αλλα ο καλος διοικητης θα πρεπει να επιλεξει το πρωτο .Για το δευτερο ουδεις ασχολειται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το νέο σύστημα που είναι ίδιο με το παλιό.....κάνουμε ότι μας πει το κόμμα σαν καλά κοματοσκυλα που είμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή