Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Τι θα περιλαμβάνει ο νέος Υγειονομικός Χάρτης – Οι μετακινήσεις προσωπικού, οι συγχωνεύσεις και τα αγκάθια

Τι θα περιλαμβάνει ο νέος Υγειονομικός Χάρτης – Οι μετακινήσεις προσωπικού, οι συγχωνεύσεις και τα αγκάθια

Τι θα περιέχει ο νέος Υγειονομικός Χάρτης που προετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Υγειονομικός χάρτης με τη δημιουργία ολοκληρωμένων μονάδων υγείας που θα διαθέτουν όλες τις υπηρεσίες για τους πολίτες, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον υφυπουργό Μάριο Θεμιστοκλέους σχεδιάζουν τον νέο υγειονομικό χάρτη που θα περιλαμβάνει αλλαγές στα υπάρχοντα νοσοκομεία, μετακινήσεις κλινικών και εργαζομένων, καθώς και αλλαγή χρήσης σε ορισμένες μονάδες υγείας.

Μάλιστα με την πλήρη εφαρμογή των DRG’ s που αναμένεται τους επόμενους μήνες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να έχει πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πληρότητα και την αποδοτικότητα του κάθε νοσοκομείου ξεχωριστά, καθώς και για τις δαπάνες του ώστε να μπορεί να κατευθύνει αντίστοιχα και τα κονδύλια ή να περιορίσει τις σπατάλες.

Ο υγειονομικός χάρτης και οι αλλαγές

Πάντως ήδη στο υπουργείο Υγείας έχουν πλήρη εικόνα για το ποια νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζουν χαμηλή πληρότητα που δεν ξεπερνά το 30% με 40%, όσο και για τα νοσοκομεία που είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Υπό το πρίσμα αυτό, τα νοσοκομεία εκείνα που έχουν χαμηλή πληρότητα και δίπλα τους σε κοντινή απόσταση υπάρχει κι άλλη αντίστοιχη υγειονομική μονάδα, θα συγχωνευτούν και οι κλινικές θα συγκεντρωθούν σε ένα.

Έτσι ένα νοσοκομείο θα διαθέτει όλες τις ειδικότητες των γιατρών ώστε να μη χρειάζεται οι πολίτες να μετακινούνται.

Βέβαια μία τέτοια ρύθμιση περιλαμβάνει και μετακίνηση του υγειονομικού προωστικού, κάτι που φοβίζει δεόντως την κυβέρνηση, λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr. Το εγχείρημα αυτό αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, γι αυτό άλλωστε και καμία κυβέρνηση στο παρελθόν δεν το έχει επιχειρήσει.

Όμως και σε αυτή τη φάση “γαλάζιοι” βουλευτές της Περιφέρειας είναι υπ’ ατμόν καθώς φοβούνται τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και των ψηφοφόρων τους.

Μετά τον διορισμό των νέων Διοικήσεων στα Νοσοκομεία θα μπει σταδιακά σε εφαρμογή ο πρώτος σχεδιασμός, ώστε να αλλάξουν οι ακραίες περιπτώσεις των νοσοκομείων τα οποία βρίσκονται σε απόσταση λιγότερη των 10 λεπτών μεταξύ τους.

Πάντως στο υπουργείο Υγείας τηρούν στάση αναμονής μέχρι να δοθεί το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πριν από οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να προηγηθεί η προετοιμασία των τοπικών κοινωνιών από τους βουλευτές των περιοχών.

2 σχόλια: