Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Βιλδιρίδη στην ημερίδα του iatronet.gr: Οι ποιοτικοί δείκτες και τα 7 νοσοκομεία - πιλότοι

Τι ανέφερε η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, μιλώντας στο "6ο Healthcare Transformation".

Διευθυντής Σύνταξης

Το σύστημα αξιολόγησης των νοσοκομείων, μέσω ποιοτικών δεικτών, παρουσίασε η γενική γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Λίλιαν Βενετία Βιλδιρίδη, στην ημερίδα του iatronet.gr.

Μιλώντας στο 6ο Healthcare Transformation, η κ. Βιλδιρίδη σημείωσε πως οι μεγάλες προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν από ένα σύγχρονο και οργανωμένο σύστημα Υγείας.

Παραδέχτηκε πως το ελληνικό ΕΣΥ έχει κάποιες πάγιες και χρόνιες αδυναμίες:Η πρώτη είναι η έλλειψη αξιόπιστης πληροφορίας ως προς τις ανάγκες Υγείας, καθώς και στοιχεία της προσφοράς των υπηρεσιών Υγείας.

Η δεύτερη είναι οι γεωγραφικές ανισότητες, που δημιουργούν προβλήματα στην πρόσβαση των υπηρεσιών Υγείας.
Η τρίτη είναι η έλλειψη συστηματικής αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

Σύμφωνα με τη γενική γραμματέα, η μετα-πανδημική εποχή εστιάζει και στην ισότιμη και καθολική πρόσβαση και στη βιωσιμότητα του συστήματος Υγείας. Προτάσσει αλλαγές και τροποποιήσεις πολιτικών και αναδιοργάνωσης υπηρεσιών Υγείας, τόσο σε στρατηγικό, όσο και σε τεχνικό επίπεδο.

Ανακοίνωσε πως μπαίνουν λειτουργικοί δείκτες, όπως για παράδειγμα ο ρυθμός εισροής σε ένα νοσοκομείο, η μέση διάρκεια νοσηλείας. Ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: "Θα έχουμε δείκτες προσφοράς, ζήτησης και δείκτες ποιότητας, ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών Υγείας, με τη μέτρηση να έχει κοινή μεθοδολογία για όλα τα νοσοκομεία".

Νοσοκομεία - πιλότοι

Ανακοίνωσε πως αυτό έχει ήδη ξεκινήσει πολιτικά σε 7 νοσοκομεία: στο "Λαϊκό", στο "Αττικόν", στα Πανεπιστημιακά Ηρακλείου, Αλεξανδρούπολης και Ιωαννίνων, στο "Παπαγεωργίου" και στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης. Όπως είπε, σταδιακά, θα προστίθενται και άλλα νοσοκομεία.

"Θα έχουμε δείκτες ασφάλειας και αποτελεσματικότητας (δείκτες εκβάσεων), δείκτες ασφάλειας του προσωπικού, δείκτες ανθρωποκεντρικής φροντίδας και δείκτες ποιότητας", διευκρίνισε, για να σημειώσει:

"Οι προσλήψεις που έχουν εξαγγελθεί το τελευταίο διάστημα έχουν βασιστεί στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Για τις 4.000 θέσεις που θα μπουν τώρα στα νοσοκομεία, πήραμε δείκτη '2,1 νοσηλευτές ανά κλίνη', σταθμισμένο ως προς την πληρότητα. Είναι αυτό που θεωρείται διεθνώς επαρκές για να 'τρέξει' μία κλινική. Από εδώ και στο εξής, το προσωπικό που θα μπαίνει στο σύστημα να φτάνει στο 2,1".

Η κ. Βιλδιρίδη τόνισε πως θα παρακολουθούνται παράμετροι όπως η ενδονοσοκομειακή θνητότητα ανά διάγνωση ή ανά ιατρική πράξη ή παρέμβαση, το ποσοστό επανεισαγωγής σε ΜΕΘ 48 ώρες μετά την έξοδό τους από αυτή.
Χαρτογράφηση αναγκών

Ανέφερε πως επιβάλλεται η αναδιοργάνωση και η κατανομή πόρων να είναι τεκμηριωμένη και σε αυτό το πλαίσιο υλοποιούνται η χαρτογράφηση των αναγκών Υγείας του πληθυσμού και η προσφορά υπηρεσιών Υγείας.

"Θα μπορέσουμε, έτσι, να βρούμε τα κενά, να κάνουμε εξορθολογισμό των πόρων και να καταλήξουμε σε μία πρόσβαση ισότιμη για κάθε περιοχή. Στη συνέχεια, θα αναπτύξουμε μοντέλα πρόληψης των μελλοντικών αναγκών", εξήγησε.

Σε σχέση με το τι έχει γίνει ήδη στο υπουργείο Υγείας, είπε πως έχει ξεκινήσει η ανάπτυξη μίας πλατφόρμας, η οποία θα καταγράφει τη ζήτηση και την προσφορά υπηρεσιών και στην οποία θα βασιστεί ο Εθνικός Χάρτης Υγείας.

Εξηγώντας τον όρο "ζήτηση υπηρεσιών", σημείωσε πως περιλαμβάνονται οι διαπεριφερειακές ροές, τα στοιχεία νοσηρότητας και θνητότητας και οι αυτοαναφορές των πολιτών για την κατάσταση της υγείας τους.

Στοιχεία προσφοράς θα είναι ο αριθμός των νοσηλευτών, η κατανομή του προσωπικού ανά δομή και από εκεί θα μπορούμε να προκύπτουν λειτουργικοί δείκτες, όπως για παράδειγμα ο ρυθμός εισροής σε ένα νοσοκομείο, η μέση διάρκεια νοσηλείας.

4 σχόλια:

  1. Στη θεωρια αριστα ,στην πραξη ομως ασε καλυτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με τα λόγια χτίζω ανώγεια και κατώγεια......

      Διαγραφή
    2. Δεν θα διαφωνίσω πλήρως. Όμως για κάποια που σύμφωνα με το δικό της βιογραφικό είναι ακόμα υποψήφια διδάκτωρ και η επαγγελματική της καριέρα περιλαμβάνει μόνο κυβερνητικές θέσεις από το 2019 και εντεύθεν νομίζω ότι ούτε στη θεωρία τα πάει καλά. Ας πάρει το διδακτωρικό της πρώτα, ας δουλέψει κάπου και μετά βλέπουμε... αλλιώς θα καταλήξει Χατζηδάκης!

      Διαγραφή
  2. Καμία λίστα Πέτσα για τους ιατρους δεν έχετε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή