Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023

Αλλαγές στις εφημερίες των νοσοκομείων το πρώτο εξάμηνο του 2024 - Η δυσαρέσκεια και η ανησυχία του Υπουργείου Υγείας

Γιατρός σε νοσοκομείο (ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Μετάθεση παίρνει το σχέδιο Χρυσοχοΐδη για τις αλλαγές στις εφημερίες των δημοσίων Νοσοκομείων. Παρότι ο υπουργός Υγείας είχε προαναγγείλει ριζική τροποποίηση στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, το πλάνο αλλάζει και μετατίθεται για το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Αρχικά ο υπουργός υγείας είχε επιχειρήσει να αλλάξει τις εφημερίες προκειμένου να μοιραστεί η κίνηση των ασθενών σε περισσότερα νοσοκομεία ώστε να μην αναπτύσσονται ράντζα και να μην καταγράφονται αναμονές. Ωστόσο, λόγω των αλλαγών στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων με το νόμο Κεραμέως, δεχόταν εισηγήσεις να αλλάξει το εφημεριακό σύστημα αργότερα. Υπό το σκεπτικό αυτό, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, ο υπουργός Υγείας αποφάσισε τελικά να αλλάξει τις εφημερίες το 2024 τους πρώτους μήνες, εφόσον θα έχουν τοποθετηθεί οι νέοι Διοικητές στα νοσοκομεία. Άλλωστε οι νυν Διοικητές Νοσοκομείων που είναι σε αναμονή για το αν θα μπορέσουν να επαναδιοριστούν στο ΕΣΥ, είναι άγνωστο εάν θα στήριζαν μία τέτοια αλλαγή λίγο πριν δώσουν εξετάσεις (τεστ δεξιοτήτων) με το ΑΣΕΠ με βάση τον νέο νόμο Κεραμέως.

Δυσαρέσκεια των διοικητών

Εξάλλου το τελευταίο διάστημα στα δημόσια νοσοκομεία έχουν «παγώσει» όλες οι διαδικασίες ακριβώς επειδή οι Διοικητές διατυπώνουν τη δυσαρέσκειά τους για τον νέο νόμο που τους υποχρεώνει να καθίσουν και πάλι στα θρανία για να καθορίσουν το εργασιακό τους μέλλον.

Εκτός αυτού, όμως, μεταξύ των Διοικητών υπάρχουν και πολλοί που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για παραμονή, καθώς δεν διαθέτουν κανένα τυπικό προσόν (πτυχία, μεταπτυχιακά, διδακτορικά) που να έχει συνάφεια με το χώρο της Υγείας όπως προβλέπει ο νόμος. Γι' αυτό και πολλές αποφάσεις πλέον δεν υπογράφονται, αφού πολλοί γνωρίζουν ότι θα αποχωρήσουν από το ΕΣΥ. Γεγονός βέβαια που έχει εντείνει τις δυσλειτουργίες στο σύστημα. Εδώ εστιάζεται πλέον και η ανησυχία της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, καθώς τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να αυξηθεί ο φόρτος εργασίας στα νοσοκομεία εξαιτίας και της αύξησης των περιστατικών Covid, γρίπης και αναπνευστικών λοιμώξεων.

1 σχόλιο:

  1. Τι μας ενδιαφερει ο συναισθηματικος κοσμος του υπυγ? μπορει να κανει κατι για τα προβληματα? ,διοτι μεχρι στιγμης κουλουρακι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή