Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Μήνυση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε καταστήματα οπτικών για διενέργεια ιατρικών εξετάσεων

Συντάκτης: Virus

Σε μηνυτήρια αναφορά προχώρησε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τη διενέργεια από καταστήματα οπτικών εξετάσεων που πρέπει να γίνονται αποκλειστικά, από ειδικευμένους οφθαλμιάτρους. Ο σύλλογος έθεσε θέμα αντιποίησης επαγγέλματος.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προχώρησε σε διερεύνηση και καταγγελία, ύστερα από αναφορές πολιτών ότι «Οπτικοί- Οπτομέτρες καλούν τους πολίτες να εξεταστούν, οι ίδιοι ή τα παιδιά τους, προκειμένου να προβούν σε Οπτομετρία-εξέταση των ματιών από οπτικό αναφορικά με διαχείριση της παιδικής μυωπίας, αντιμετώπιση της αμβλυωπίας, έλεγχο στην όραση, τοπογραφία κερατοειδούς». Το θέμα συζητήθηκε και σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΣΑ, το οποίο αποφάνθηκε ότι όλες οι προαναφερόμενες μετρήσεις και διαγνωστικές εξετάσεις για τις εν λόγω παθήσεις «μπορούν και πρέπει να γίνονται αποκλειστικά από ειδικευμένους οφθαλμιάτρους. Με νόημα ο σύλλογος επισημαίνει ότι δεν επιτρέπεται ιδιοκτήτες και υπαλλήλους καταστημάτων οπτικών, σύμφωνα με τον νόμο, «να διενεργούν οπτικές μετρήσεις και διαγνωστικές εξετάσεις, όπως η τοπογραφία». Χαρακτηριστικά ο σύλλογος τονίζει πως μια τέτοια ενδεχόμενη περίπτωση εμπίπτει στην αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος, «αλλά και άλλων ενδεχομένως αδικημάτων». Στην προκειμένη περίπτωση ο ΙΣΑ ζητά την «πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, όπου αυτές ανήκουν προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία».

Σχετικά με την αποφυγή εμπλοκής αρμοδιοτήτων ο ΙΣΑ είχε αποστείλει επιστολή στον Υπουργό Υγείας, Μ. Χρυσοχοϊδη, με την οποία ζητούσε να γίνει αποδεκτό το αίτημα της Ένωσης Οφθαλμιάτρων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδος, να μην ισχύσει η δυνατότητα συστέγασης ιατρών Οφθαλμιάτρων, με καταστήματα οπτικών ειδών που θεσπίστηκε με τη διάταξη του άρθρου 82 του Ν. 5007/2022.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου