Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023

ΕΣΥ: Κίνδυνος κατάρρευσης μέσα στον χειμώνα - Αποχωρούν 890 νοσηλευτές σε 8 ημέρες


Το μαζικό κύμα φυγής από το ΕΣΥ συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Η κατάσταση στο ΕΣΥ είναι τραγική, αλλά αντί να βελτιώνονται τα πράγματα όλο και χειροτερεύουν. Η εικόνα απαξίωσης διώχνει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους λοιπούς εργαζόμενους από τα νοσοκομεία και ο κίνδυνος της ολικής κατάρρευσης είναι πιο ορατός από ποτέ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλη Γιαννάκο, σε 8 ημέρες λήγουν οι συμβάσεις 890 ειδικευμένων νοσηλευτών, οι οποίοι εργάζονται με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι προσφέρουν υπηρεσίες σε ΜΕΘ, στα επείγοντα και σε άλλα τμήματα πρώτης γραμμής. Επομένως αν αυτοί αποχωρήσουν, χάνεται ένα σημαντικό και μάχιμο κομμάτι του συστήματος, θα καταρρεύσουν τμήματα επειγόντων περιστατικών, θα κλείσουν δεκάδες κλίνες ΜΕΘ και άλλα εξειδικευμένα τμήματα των νοσοκομείων.

Όπως εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος, οι εν λόγω νοσηλευτές προσελήφθησαν σε θέσεις που συστήθηκαν στα νοσοκομεία για να αποκτήσουν ειδικότητα την οποία έλαβαν, αλλά συνεχίζουν να δουλεύουν με αλλεπάλληλες ανανεώσεις των συμβάσεων, αφού η φυγή τους ισοδυναμεί με κατάρρευση των νοσοκομείων. «Ασφαλώς και πρέπει να εκκενωθούν οι θέσεις που καταλαμβάνουν για να προσληφθούν άλλοι πτυχιούχοι νοσηλευτές να αποκτήσουν ειδικότητα. Όμως εάν διώξουν τους 890 νοσηλευτές που εργάζονται στη πρώτη γραμμή, οι οποίοι προσέφεραν σημαντικές υπηρεσίες στη διάρκεια της πανδημίας, ουαί και αλοίμονό μας» προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως μετέφεραν στον υπουργό Υγείας ότι η λύση είναι να ενταχθούν με νομοθετική ρύθμιση στο επικουρικό προσωπικό και να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, όπως των άλλων επικουρικών. Μάλιστα, αυτές οι αποχωρήσεις έρχονται να προστεθούν σε ακόμα 400 παραιτήσεις που έγιναν από τον Σεπτέμβριο, καθώς νοσηλευτές επέλεξαν να γίνουν ωρομίσθιοι σχολικοί φύλακες. Αυτό δείχνει τις συνθήκες εργασίας και το επίπεδο μισθών που λαμβάνουν.

Επίσης, από την αρχή του χρόνου έχουν φύγει 300 υπάλληλοι νοσηλευτικής υπηρεσίας (τραυματιοφορείς, νοσηλευτές κ.α.) από τους συνολικά 4.000 υπαλλήλους που προσελήφθησαν πριν έξι χρόνια. Συνεχίζουν να εργάζονται με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων πλέον μόνο 2.500. «Παρότι νέοι σε ηλικία, παρότι ανανεώνονται οι συμβάσεις τους, θα παραιτηθούν και όσοι απέμειναν» εκτιμάει.

Βασική αιτία για αυτή την εξέλιξη είναι οι κουτσουρεμένες αποδοχές. Λαμβάνουν τον εισαγωγικό μισθό του ενιαίου μισθολογίου, χωρίς μισθολογική προαγωγή στα κλιμάκια, χωρίς επιδόματα τέκνων, παραμεθόριων περιοχών όποιοι δουλεύουν σε περιοχές που αιτιολογείται, χωρίς επιδόματα μεταπτυχιακών σπουδών κ.α.. Λαμβάνουν χαμηλότερους μισθούς από το κατώτατο μισθό του ανιδείκευτου εργάτη.

Η λύση που προτείνει η ΠΟΕΔΗΝ είναι να ενταχθούν οι 2.500 υπάλληλοι που απέμειναν στα νοσοκομεία στο επικουρικό προσωπικό ή το επί πλέον μισθολογικό κόστος που προκαλείται από τη χορήγηση των επιδομάτων και των κλιμακίων να το αναλάβουν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων μέσω χρηματοδότησης από το υπουργείο Υγείας. Εάν δεν προχωρήσουν αυτές οι λύσεις, τότε το σύστημα δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του χειμώνα.

3 σχόλια:

  1. Φάτε επενδυτική βαθμιδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απολυτα φυσικο να καταρρειε το ΕΣΥ ,ουδεις ασχολειται σοβαρα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πρεπει επισης να ξεχναμε οτι οι σοβαροι συναδελφοι δεν επιθυμουν, και πολυ σωστα ,καμια σχεση με το τελμα του ΕΣΥ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή