Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Οριζόντια φορολογία στην εποχή του A.I., real time έλεγχο και big data !

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ENI-EOΠΥΥ

Είναι σαφές ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι εθνικός στόχος και για αυτό το λόγο οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ εναρμονίστηκαν με το καθεστώς πληρωμής μέσω POS στα ιατρεία τους, παρά την μεγάλη προμήθεια του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας. Επίσης πλήρωσαν ακριβά λογισμικά προγράμματα εναρμόνισης με το σύστημα myDATA, ώστε η πολιτεία να έχει τη δυνατότητα ελέγχου σε καθεστώς real time, να έχει δεδομένα για διασταύρωση στοιχείων και την ικανότητα να εντοπίζει παραβατικές συμπεριφορές. Άλλωστε ήδη πληρώνουν το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος και υπάγονται στο τεκμήριο διαβίωσης, δύο υπάρχοντα τεκμήρια οριζόντιας φορολόγησης.

Το νέο νομοσχέδιο αντί να εξειδικεύσει το φορολογικό έλεγχο με σύγχρονα εργαλεία και τη χρήση των big data, εισάγει και άλλα οριζόντια τεκμήρια που δημιουργούν πεδίο άδικης φορολογικής αντιμετώπισης. Θα εφαρμοστεί αναδρομικά για το 2023 !!! αιφνιδιάζοντας δυσάρεστα τους επαγγελματίες επιστήμονες, σε μία εποχή όπου κυριαρχεί η ακρίβεια και το ταμείο του κράτους παρουσιάζει εντυπωσιακό πλεόνασμα και αύξηση είσπραξης φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Ειδικότερα εισάγει αδικίες που μπορεί να οδηγήσουν σε κοινοπρακτικές λογικές φορο-αποφυγής:
 • Οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ (πλην των προσωπικών ιατρών) υπέστησαν μνημονιακή περικοπή από τα 20€ και αμείβονται με 10€ μικτά ανά επίσκεψη από το 2012, με ανώτατο όριο τις 200 επισκέψεις το μήνα, χωρίς καμία αύξηση στην αποζημίωσή τους εδώ και 11 χρόνια, ενώ έχουν βιώσει μνημόνια, COVID-19, τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, lockdown, ενεργειακό και πληθωριστικό κόστος. Σε αυτά τα χρόνια των κρίσεων, είναι σαφές ότι δεν ήταν εφικτό να αυξήσουν το εισόδημα τους, καθώς στήριξαν έμπρακτα την ελληνική κοινωνία.
 • Η εφαρμογή της υπέρβασης του ετήσιου κύκλου εργασιών από τον μέσο όρο του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (Κ.Α.Δ.), είναι ασαφής διάταξη, άδικη και καταχρηστική, γιατί στην ουσία παραβλέπει τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα και τις διογκωμένες δαπάνες που υφίστανται τα ιατρεία και εργαστήρια, σε καθεστώς ανεξέλεγκτης ακρίβειας.
 • Η μισθοδοσία ως τεκμήριο (είτε στον καλύτερα αμειβόμενο υπάλληλο, είτε ως 10%), πραγματοποιείται με αναγωγή σε 14 μισθούς και στο μικτό μισθό και είναι απαράδεκτο μέτρο, καθώς ο επιστήμονας δεν έχει δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα κλπ, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές της μισθοδοσίας θεωρούνται έξοδο και όχι τεκμήριο της επιχείρησης.
 • Στα δυσβάσταχτα ποσά του clawback με τη μορφή καταχρηστικών καταλογισμών από τον ΕΟΠΥΥ στον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα έρχεται να προστεθεί η αναγωγή του τεκμηρίου των επαγγελματικών αυτών στον κύκλο εργασιών / Κ.Α.Δ. και στη μισθοδοσία των εργαζομένων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει τους εργαστηριακούς επιστήμονες της χώρας στην αιφνιδιαστική χρεοκοπία τους και την απόλυση εξειδικευμένου υγειονομικού δυναμικού.
 • Η εφαρμογή του νόμου αναδρομικά για το 2023 είναι ανήκουστη, ελεγχόμενη για τη νομιμότητά της και έχει αμιγώς φορο-εισπρακτικό χαρακτήρα, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικής ακρίβειας.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής και η φορολογική δικαιοσύνη μας βρίσκουν σύμφωνους, ενώ αντιτιθέμεθα σε αναχρονιστικές οριζόντιες πρακτικές που με θολές διατάξεις έρχονται να υφαρπάξουν φόρο από τον μικρομεσαίο επιστήμονα, που δυσκολεύεται να επιβιώσει σε ένα πολύ αντίξοο οικονομικό και ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το brain drain σίγουρα θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς, δημιουργώντας μεγάλα κενά για ειδικότητες αιχμής στη χώρα μας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Η Πρόεδρος          Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου Δημήτρης Οικονόμου

3 σχόλια:

 1. ο ΣΥΡΙΖΑ εχασε εκλογες λογω φορολογικης πολιτικης .Δεν το εχουν επιτελους καταλαβει?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συνάδελφοι πιστεύω ότι αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα
  Αν δεν κάνουμε και τώρα κάτι μαζικό (για τα εργαστήρια μιλάω ) το τέλος μας είναι προδιαγεγραμμένο
  Ας τα κλείσουμε όλα από Δεκέμβρη
  Τουλάχιστον θα έχουμε την ικανοποίηση ότι η απόφαση ήταν δική μας !!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Και τους ψηφίσατε και τους κατηγορείτε τώρα .Ντροπή !

  ΑπάντησηΔιαγραφή