Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Τους πρώτους μήνες του 2024 τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ – Οι νέες ρυθμίσεις Χρυσοχοΐδη

Υπουργείο Υγείας: Τους πρώτους μήνες του 2024 τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ – Οι νέες ρυθμίσεις Χρυσοχοΐδη

Τι θα προβλέπουν οι ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Υγείας για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Με κάποιες αλλαγές αλλά και με αυστηρότερο πλαίσιο από το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να εφαρμοστούν τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ από το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να γράψει τις υπουργικές αποφάσεις με διευκρινιστικές ρυθμίσεις που απαιτούνται για να ξεκινήσει το νέο σύστημα που προβλεπόταν στον περιβόητο νόμο Γκάγκα.

Ωστόσο προς ώρας υπάρχουν ακόμα αντιρρήσεις από τους ιδιώτες γιατρούς αλλά και από τους συνδικαλιστές νοσοκομειακούς γιατρούς που δεν επιθυμούν να ανοίξουν ιδιωτικά ιατρεία ή να εργαστούν σε ιδιωτικές κλινικές γιατροί του δημοσίου συστήματος υγείας, όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Άλλωστε με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην αγορά υγείας γι’ αυτό και πολύ Ιατρικοί Σύλλογοι ζητούν να εφαρμοστεί και το ανάποδο σύστημα να μπορούν δηλαδή ιδιώτες γιατροί να χειρουργούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Γι αυτό άλλωστε δεν αποκλείεται αν υπάρξουν πολλές αντιδράσεις από “γαλάζιους” ιδιώτες γιατρούς, η ρύθμιση να μπει στο συρτάρι, μεταφέρουν πηγές στο HealthReport.gr

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου υγείας εάν προχωρήσει τελικώς στο εγχείρημα, αναμένεται να υιοθετήσει ένα αυστηρότερο πλαίσιο για την εργασία των γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να μην υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες μέσα στα δημόσια νοσοκομεία για να ευνοηθεί το ιδιωτικό τους έργο.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr τονίζουν ότι ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ιδανικά θα ήθελε να εφαρμόσει ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο για τους γιατρούς των νοσοκομείων που θα επιλέξουν να ανοίξουν ιδιωτικό ιατρείο. Να εξασφαλίσει δηλαδή ότι δεν θα παρακάμπτονται οι ασθενείς που πηγαίνουν στο ΕΣΥ για τις εξετάσεις τους.

Άγνωστο είναι βέβαια πως μπορεί αυτό στην πράξη να λειτουργήσει εάν δεν υιοθετηθούν αυστηροί μηχανισμοί ελέγχου του ιατρικού σώματος.

Η ηγεσία του υπουργείου υγείας πάντως διαβεβαιώνει ότι θα γίνονται έλεγχοι προκειμένου να διαπιστώνεται εάν οι γιατροί που έχουν ανοίξει ιδιωτικό ιατρείο παραπέμπουν τους ασθενείς του ΕΣΥ στο δικό τους χώρο για περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος υγείας τους ή αν τηρούν τους κανόνες.

Να σημειωθεί ότι οι ρυθμίσεις για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ είναι πιθανό να εφαρμοσθούν σταδιακά σε συγκεκριμένα νοσοκομεία ανά υγειονομική περιφέρεια.

Τι προβλέπει ο νόμος Γκάγκα για τα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών του ΕΣΥ

Το επίμαχο άρθρο 10 που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις προβλέπει μεταξύ άλλων:

Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται κατ’ εξαίρεση:

η δυνατότητα απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής για ιατρούς κλάδου Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ., και ιατρούς του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου», εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, εκτός των ημερών εφημερίας, και ρυθμίζονται συναφή θέματα των ιατρών μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού.

Κατ’ εξαίρεση, δεν συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα για τους ιατρούς του Ε.Σ.Υ. που υπηρετούν σε νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. η λειτουργία ιδιωτικού ιατρείου ή η παροχή ιατρικών υπηρεσιών με οποιαδήποτε σχέση, συμπεριλαμβανόμενης και αυτής του συμβούλου, σε ιδιωτική κλινική ή ιδιωτικό διαγνωστικό ή θεραπευτικό εργαστήριο και γενικότερα σε κάθε είδους ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ή καλύπτουν υπηρεσίες υγείας,

έως δύο (2) φορές την εβδομάδα, μετά από άδεια του Διοικητή ή του Προέδρου του νοσοκομείου, κατόπιν αίτησης του ενδιαφερόμενου ιατρού, εφόσον συμμετέχουν στην εκτός του τακτικού ωραρίου λειτουργία του νοσοκομείου, συμπεριλαμβανόμενης της ολοήμερης λειτουργίας του νοσοκομείου και των ενεργών ή μικτών εφημεριών,

τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα, εκ των οποίων τουλάχιστον οι τέσσερις (4) αφορούν στην ολοήμερη, πέραν του τακτικού ωραρίου, λειτουργία του νοσοκομείου.

Για τους ιατρούς που εκ του νόμου απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής στις εφημερίες, το τρίτο εδάφιο εφαρμόζεται, εφόσον συμμετέχουν στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου τουλάχιστον οκτώ (8) φορές τον μήνα.

Οι χειρουργικές ή επεμβατικές πράξεις που διενεργούνται εκτός του νοσοκομείου ανά εβδομάδα δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τον αριθμό των αντίστοιχων πράξεων που διενεργούνται αθροιστικά κατά το τακτικό ωράριο και την ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου από τον ίδιο ιατρό.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ειδικότερα το είδος, η έκταση, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι φορείς της απασχόλησης ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής, τα αρμόδια όργανα και η διαδικασία για τη χορήγηση της σχετικής άδειας και την ανάκληση αυτής, η εξειδίκευση των κυρώσεων, η διαδικασία και τα όργανα ελέγχου της τήρησης των όρων του τρίτου, τέταρτου και πέμπτου εδαφίου, της διαπίστωσης της παράβασης και της κοινοποίησης αυτής στις αρμόδιες υπηρεσίες και της επιβολής κυρώσεων, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του τρίτου, τέταρτου, πέμπτου, έκτου, έβδομου, όγδοου, ένατου και δέκατου εδαφίου.

6 σχόλια:

 1. Ατυχης ρυθμιση ,προκειμενου να αυξησουν τα εισοδηματα τους οι γιατροι ΕΣΥ .Η Πολιτεια αρνειται για διαφορους λογους να χορηγησει αυξησεις μισθων στους γιατρους και βρεθηκε αυτος ο τροπος.Προκειται για αθεμιτο ανταγωνισμο στον ιδιωτη και θα επρεπε κι αυτος να εχει αναλογο προνομιο στα κρατικα νοσοκομεια .Εννοειται οτι οι διαφοροι συλλογοι μας απλα δεν ασχολουνται

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Και με αυτόν τον τρόπο έχουμε δυό καλά :και γεμίζουμε καμία άδεια καρέκλα στο ΕΣΥ
  Και ρίχνουμε τους μισθούς των ιδιωτών γιατρών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με την αύξηση της προσφοράς !!!
  Παλιό ΠΑΣΟΚ ο Κυρ Μιχάλης !!!….Ξέρει !!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ποιος ηλίθιος θα εμπιστευτεί το ελληνικό κράτος και θα ανοίξει ιατρείο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Α τι καλά! Θα ανοίξω και επίσημα ιδιωτικό ιατρείο και δεν θα παίρνω μαύρα στο νοσοκομείο αλλά ότι μου δίνει ο ασθενής θα το δηλώνω και έτσι θα αυξήσω τη φορολογία μου ώστε το κράτος να έχει χρήματα να αναβαθμίσει το ΕΣΥ, να πληρώσει συντάξεις και να δώσει κιάλλα κουπόνια.'Όνειρο ζωής ήταν και τώρα γίνεται πραγματικότητα!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Άθλιοι μισθοί και συνθήκες εργασίας στο ΕΣΥ.Κομμωτες, υδραυλικοί ,ηλεκτρολογοι και λοιποί πλουτίζουν φοροδιαφευγοντας.Συναδελφος ιδιώτης μου είπε, "ότι βγάζεις σε ένα μήνα ως επιμελητής στο νοσοκομείο εγώ το βγάζω σε μια εβδομάδα,γιατί να φύγω στο εξωτερικό;".Τα συμπεράσματα δικά σας...

  ΑπάντησηΔιαγραφή