Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2023

Μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ-Ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες του Υπoυργείου

Συντάκτης: Virus

Η μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ θα δώσει λύση στα προβλήματα, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας. Τα νοσοκομεία θα αναβαθμιστούν διοικητικά, με υποδομές και προσωπικό.

Τρεις αλλαγές από την δεκαετία του 90’, η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η πανδημία άλλαξαν τα δεδομένα στον χώρο της Υγεία, όπως επεσήμανε κατά την ομιλία του ο κ.Χρυσοχοΐδης στο συνέδριο «Υγεία πάνω απ’ όλα – 2023». Πλέον στόχος είναι η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στο εθνικό σύστημα υγείας, γι’ αυτό πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε «να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας που να αξίζει σε όλους τους Έλληνες και όλες τις Ελληνίδες» όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας.

Σχετικά με την ανασύσταση του ΕΣΥ, ο κ. Χρυσοχοΐδης τάχθηκε υπέρ της αναβάθμισης της λειτουργίας των νοσοκομείων από πλευράς διοίκησης, που θα περιλαμβάνει «την ορθολογική διοίκηση, την καλή οικονομική διαχείριση, την καλή διαχείριση των κλινικών, την απόδοση, την αξιολόγηση και τελικά πολλές κλινικές και ένα νοσοκομείο, το οποίο θα λειτουργεί με κριτήρια απόδοσης προς όφελος των πολιτών». Ειδικότερα για την βελτίωση της απογοητευτικής εικόνας των ορισμένων νοσοκομείων έχουν αρχίσει μελέτες και ήδη έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης έργα ανακαίνισης, διαρρύθμισης και εκσυγχρονισμού όλων αυτών των χώρων. Ζήτημα παραμένει η ενίσχυση των νοσοκομειακών δομών με συγκεκριμένες ειδικότητες: Αναισθησιολόγοι, παθολόγοι, ακτινολόγοι. «Πριν από δέκα χρόνια, όταν προκηρυσσόταν μία θέση γιατρού στο ΕΣΥ, είχαμε 34 με 35 υποψηφιότητες κατά μέσο όρο. Τώρα έχουμε 3» εξήγησε ο υπουργός σχολιάζοντας την ροή προς τον ιδιωτικό τομέα και το Εξωτερικό.

Άνοια και εγκεφαλικά

Σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών άνοιας και εγκεφαλικών, όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να λειτουργήσουν «κέντρα αναφοράς, κέντρα αριστείας, που θα ασχολούνται συγκεκριμένα με μελέτες, με επιστημονική αφοσίωση, με ανταλλαγή εμπειριών και επιστημονικής γνώσης, από τα νοσοκομεία και τα μεγάλα κέντρα αναφοράς του εξωτερικού». Στο πνεύμα αυτό θα πρέπει να νομοθετηθούν « προνόμια, κίνητρα για τους φροντιστές», ενώ νομικά θα κατοχυρωθούν και τα δικαιώματα των ανθρώπων που έχουν άνοια.

Εξειδικευμένες μονάδες στο τραύμα

Για τις εξειδικευμένες μονάδες στο τραύμα, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι τον εκσυγχρονισμό των ΤΕΠ με τη χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την αναδιαμόρφωση σε 16 περιοχές της χώρας, αντίστοιχων χώρων αναζωογόνησης και υποδοχής του τραύματος. Νομοσχέδιο θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για να δημιουργήσει τα κέντρα και το Εθνικό Δίκτυο Τραύματος

Ενιαία εθνική φαρμακευτική πολιτική

Καθολική είναι η πρόσβαση τω Ελλήνων πολιτών σε όλα τα φάρμακα, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός. Ο ίδιος στάθηκε στην ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών εντός της Ελλάδας, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Πολιτεία είναι στο πλευρό της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, την οποία χαρακτήρισε ο υπουργός ως «ρωμαλέα» που «παράγει τεράστιες ποσότητες γενοσήμων υψηλής ποιότητας και με μεγάλες εξαγωγές». Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ενισχύεται με το επενδυτικό clawback και με μια σειρά άλλες επενδυτικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τον υπουργό.

Ειδικότερα για τις ελλείψεις φαρμάκων ο υπουργός υπογράμμισε στα λεγόμενά του ότι ολοκληρώνεται η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας που θα καταγράφει τις ελλείψεις εξηγώντας ότι «θα φτάσουμε με το κινητό τηλέφωνο στον πολίτη, που θα ξέρει αν το φάρμακό του υπάρχει ή αν υπάρχει ένα εναλλακτικό γενόσημο για να μπορεί να το δώσει η μητέρα στο παιδί της και να μην ψάχνουμε άδικα, με μια άδικη ταλαιπωρία, στα φαρμακεία, για να αναζητούμε ένα φάρμακο που μπορεί να το βρούμε μέσα από μια απλή διαδικασία»

3 σχόλια:

  1. Φυσικά γελούν και τα κομοδίνα! Παντού οι κλινικές είναι υποστελεχωμενες και ο Μιχαλάκης θα κάνει νέες μονάδες! Κρίμα που δεν θα γίνουν διότι οι σχετικές με τα εγκεφαλικά καιντην άνοια του χρειάζονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κλιμα επιθεωρησης Δελφιναριου και μαλιστα δωρεαν !Συνεχιστε ,γελαμε μεχρι δακρυων !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όλα αυτά θα γίνουν χωρίς προσλήψεις, οι 6500 ούτε τις αποχωρήσεις δεν καλύπτουν! Και με ψηφιακά φύκια για μεταξωτές κορδελες

    ΑπάντησηΔιαγραφή