Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας εγκεφαλικών – Έρχονται 4.500 προσλήψεις υγειονομικών

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημιουργία Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας εγκεφαλικών

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το «Εθνικό Δίκτυο Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας για την αντιμετώπιση ασθενών με Αγγειακά Εγκεφαλικά Επεισόδια (ΜΑΦ-ΑΕΕ)».

Παράλληλα ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από το βήμα της Βουλής προανήγγειλε προσλήψεις 4.500 γιατρών και νοσηλευτών.

Επί της αρχής του νομοσχεδίου, «ναι» ψήφισαν ΝΔ, Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση.

Στη διάρκεια της παρέμβασής του ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, χαρακτήρισε το Νομοσχέδιο παρέμβαση που θα συμβάλει στη μείωση των θανάτων και των αναπηριών από εγκεφαλικά επεισόδια. «Έχουμε 57.000 εγκεφαλικά στη χώρα μας και αντιμετωπίζονται με πλημμελή τρόπο», είπε χαρακτηριστικά.

Που δημιουργούνται οι ΜΑΘ- ΑΕΕ

Όπως επεσήμανε, με το νομοσχέδιο δημιουργούνται πέντε ΜΑΦ-ΑΕΕ στο λεκανοπέδιο της Αθήνας, δύο στο συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, από μία στα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της χώρας (Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο) και σε περιοχές όπως η Λέσβος, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Κοζάνη και η Καλαμάτα, ώστε να υπάρχει γεωγραφική κατανομή.
των αεροδιακομιδών

Μιλώντας για το «κρίσιμο ζήτημα» του πώς φτάνουν τα περιστατικά στις ΜΑΦ, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα δίκτυο αεροδιακομιδών το οποίο κάνει 2.200 μεταφορές με αεροσκάφη και ελικόπτερα του «Σταύρος Νιάρχος» από την Ελευσίνα και υπάρχουν επίσης τα ελικόπτερα του Στρατού, που -όπως τόνισε- ορισμένες φορές παρουσιάζουν προβλήματα.

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει έξι βάσεις ελικοπτέρων σε όλη τη χώρα. Το σχέδιο σημαίνει ότι θα υπάρξει η δυνατότητα, πέρα από την έρευνα και διάσωση, σε περιπτώσεις ατυχημάτων να γίνονται αεροδιακομιδές γρήγορα.
Έρχονται και 4.500 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

Για το αναγκαίο προσωπικό ανήγγειλε προσλήψεις άμεσα, με 1.500 γιατρούς και 3.000 νοσηλευτές, ενώ μίλησε για τις συζητήσεις που γίνονται με αρμόδιους φορείς για τη στελέχωση των ΜΑΦ με ειδικευμένους γιατρούς και τον αναγκαίο εξοπλισμό: «Τίποτα δεν έγινε στην τύχη μέχρι τώρα.

Έγιναν μελέτες για τους χώρους και σε λίγες εβδομάδες ξεκινάνε τουλάχιστον δύο (ΜΑΦ) να υλοποιηθούν» υποστήριξε ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φέρει στη Βουλή για συζήτηση την πολιτική της κυβέρνησης για το τραύμα, αναφερόμενος στα τροχαία, ειδικά στους νέους που τραυματίζονται σε τροχαία με μηχανές

5 σχόλια:

 1. 10000 ιατρους/νοσηλευτές θα πάρουν όλους κι όλου που δεν αρκούν ούτε για να αντικαταστήσει αυτυς που φεύγουν την τετραετία και όλο το επναλαμνανουν λες και έτσι θα αυξηθούν οι προσληψεις

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εγώ ΝΔ δεν ήμουν ποτέ Συνάδελφοι αλλά φυσικά αντέδρασα οξύτατα στις ανοησίες Ξάνθου/Πολακη/Γεωργακοπούλου με τις γυφΤΟΜΥ κλπ! Θα πρέπει πάντως και εσείς να παραδεχτείτε ότι μπροστά στους απίθανους τύπους που έχει βάλει η ΝΔ στο ΥΠΥΓ .......ήταν καλύτεροι! Η μάλλον σαφώς....λιγότερο χειρότεροι......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Με τους γνωστους μισθους του ΕΣΥ ,ποιοι θα πανε κυριε υπυγ ? σοβαρευθειτε επιτελους !

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Πως γνωριζει ο υπυγ οτι αντιμετωπιζονται με πλημμελη τροπο? γιατι δεν κινειται νομικα κατα των υπευθυνων ,αφου ειναι ετσι? τα οργανα των γιατρων τι λενε για την αποψη αυτη? σοβαροτης μηδεν!

  ΑπάντησηΔιαγραφή