Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Τετραπλάσια τα απλήρωτα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων στους προμηθευτές τους

Συντάκτης:
Virus
Στο ποσό των 1,4 δις ευρώ τον Σεπτέμβριο 2023 έχουν «σκαρφαλώσει» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δημόσιων Νοσοκομείων προς όλους τους προμηθευτές από τα 0,3 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2018. Για δραματική χειροτέρευση ως προς την εξόφλησή τους κάνει λόγο ο ΣΕΙΒ, ενώ τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνει η παραπομπή της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Τα προαναφερόμενα ποσά που ανακοίνωσε ο ΣΕΙΒ προέρχονται από τα Δελτία Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης που βρίσκονται αναρτημένα στο site του Υπουργείου Οικονομικών. Εξ αυτών «ένα μεγάλο μέρος αντιστοιχεί στα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα (Ι/Π)» όπως τονίζει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων. Αντίθετα από την ευρωπαϊκή οδηγία (2011/7/ΕΕ), τα δημόσια νοσοκομεία εξοφλούν τους προμηθευτές τους κατά μέσο όρο «σε 274 ημέρες (9 μήνες περίπου), από την τιμολόγηση των παρεχόμενων υλικών και με αυξητική τάση». Συνεπώς συσσωρεύονται οι ανεξόφλητες οφειλές και να λαμβάνουν συνεχώς την ανιούσα, παραβαίνοντας τον Νόμο 4152, ΦΕΚ Α’ 107/9.5.2013.

Παράλληλα «αναδύεται» ένα ακόμη πρόβλημα αυτό του «κρυφού χρέους » από τα ατιμολόγητα υλικά που έχει ανέλθει επικίνδυνα τα τελευταία δυο χρόνια. Σε αυτά εμπίπτουν υλικά «που παραδίδονται με τη διαδικασία του επείγοντος (κυρίως για έκτακτες χειρουργικές πράξεις) χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αντίστοιχη πίστωση, όπως αυτό προβλέπεται στο ΠΔ 80/2016». Εξ αιτίας αυτής της διαδικασίας οι προμηθευτές μπαίνουν στον «πάγο» από ένα έως και δυο έτη «για την έκδοση παραγγελιών για τα υλικά αυτά που έχουν ήδη παραδοθεί και χρησιμοποιηθεί» όπως περιγράφει ο ΣΕΙΒ. Παρά τα προαναφερόμενα φαινόμενα ο κλάδος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδέσμου, βάζει «πλάτη» στηρίζοντας τα δημόσια νοσοκομεία με τα αναγκαία ιατροτεχνολογικά υλικά. Ωστόσο ο ΣΕΙΒ στέλνει σήμα κινδύνου ζητώντας εξεύρεση λύσης για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα των μελών του.

Ειδικότερα έκκληση κάνεi ο πρόεδρος του ΣΕΙΒ Δημήτρης Νίκας προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επιλύσει όλα τα προβλήματα άμεσα προκειμένου να μην προκύψουν εμπόδια είτε στην αγορά είτε στη λειτουργία των Νοσοκομείων. Ο κ. Νίκας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ο κλάδος των Ι/Π, με ετήσιο κύκλο εργασιών 2,3 δις € σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με 11.000 εργαζομένους, κατά κανόνα υψηλής επιστημονικής ειδίκευσης, με αισθητή συνεισφορά στο ΑΕΠ της χώρας, αλλά και με ιδιαίτερη σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, εμφανίζει σήμερα συμπτώματα πιστωτικής ασφυξίας που οφείλονται στη δραματική αύξηση των οφειλών των Δημόσιων Νοσοκομείων τα τελευταία 5 έτη. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας πρέπει να δράσει άμεσα ώστε να αντιστραφεί η τάση αυτή προς όφελος των Νοσοκομείων, των Προμηθευτών και, κυρίως, των Ασθενών».

4 σχόλια:

  1. Οι προμηθευτες φταινε που συναλλασσονται με ολως αναξιοπιστο πελατη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πλεονάσματα, επιδόματα, αναδρομικά και απλήρωτες υποχρεώσεις???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά να πάθετε κορόιδα. Αφού συνεχίζετε να πουλάτε με φέσι σημαίνει ότι έχετε φράγκα και τα κρύβετε από το κράτος. Για να τα πω εγώ στον κύριο Μιχάλη στο Υγείας και τον κύριο Κώστα στο Οικονομικών. Μόνο οι υδραυλικοί θα την πληρώνουν και οι νυχούδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα επινόησαν νέο......σκανδαλο με δήθεν σκάρτα υλικά και θα σας ζητήσουν και λεφτά απο πάνω κορόιδα Παροχοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή