Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Απροετοίμαστα τα νοσοκομεία για εφημερίες, γρίπη και covid- Τα 3 αγκάθια

Απροετοίμαστα τα νοσοκομεία για εφημερίες, γρίπη και covid- Τα 3 αγκάθια

Χωρίς καμία προετοιμασία φαίνεται ότι είναι τα νοσοκομεία ενόψει γρίπης και covid

Μαρία Γλένη HR

Απροετοίμαστα φαίνεται πώς είναι τα δημόσια νοσοκομεία μπροστά στο νέο κύμα covid, γρίπης και ιώσεων που αναμένεται ενόψει και της πτώσης της θερμοκρασίας.

Έτσι για άλλον ένα ακόμη χειμώνα το ΕΣΥ αναμένεται να δοκιμαστεί εκ νέου καθώς οι ειδικοί εκφράζουν φόβους, ότι η αναζωπύρωση του covid με τις νέες μεταλλάξεις αλλά και η γρίπη θα προκαλέσει αυξημένες ροές ασθενών προς τα νοσοκομεία.

Άλλωστε τα νοσηλευτικά ιδρύματα εξακολουθούν να στενάζουν από τις ελλείψεις προσωπικού αλλά και από τα μπλοκαρισμένα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών με τους εκατοντάδες ασθενείς να περιμένουν στωικά έξω από αυτά πολλές ώρες.

Στον αέρα οι εφημερίες στα νοσοκομεία

Όπως προκύπτει τα νοσοκομεία δεν φαίνεται να έχουν προετοιμαστεί ακόμη για αυξημένες εισαγωγές, καθώς ο αρμόδιος υπουργός Υγείας αν και έχει προαναγγείλει αλλαγές στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων τελικά δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Μάλιστα παρά τις συνεχείς συσκέψεις στο υπουργείο Υγείας για το μείζον αυτό θέμα, δεν έχει βρεθεί λύση ακόμη ενώ η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου υποστηρίζει πώς περιμένει προτάσεις από τους επικεφαλής των κλινικών και των Τμημάτων για το τι θα ήταν ιδανικό να εφαρμοστεί για τις εφημερίες στο ΕΣΥ.

Ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία

Οι ελλείψεις προσωπικού, που αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι για τα δημόσια νοσοκομεία δεν έχουν αντιμετωπιστεί.

Έτσι οι αποδεκατισμένοι υγειονομικοί από τα προηγούμενα χρόνια θα κληθούν και φέτος να αντιμετωπίσουν κάτω υπό δύσκολες συνθήκες το νέο κύμα των εισαγωγών.

Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία σε σύγκριση με πέρυσι, το προσωπικό είναι κατά 3.000 άτομα λιγότερο, καθώς πολλοί αποχωρούν λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας και τους χαμηλούς μισθούς.

Γι αυτό άλλωστε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και των εργαζομένων στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ) ζητούν να γίνουν άμεσα οι πολυδιαφημισμένες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Η έλλειψη Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας εξακολουθεί να προκαλεί καθημερινά ασφυκτική πίεση στα νοσοκομεία αφού οι ασθενείς όταν δεν έχουν που αλλού να απευθυνθούν καταλήγουν στο ΕΣΥ για να βρουν την υγεία τους. Και αυτό γιατί παρά τις σχετικές εξαγγελίες δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

Προς νέο επιδημικό «κύμα»

Πάντως μπροστά σε ένα νέο κύμα μολύνσεων φαίνεται ότι βρίσκεται τόσο η Ευρώπη όσο και η χώρα μας. Εξάλλου και η τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Με βάση την έκθεση του ΕΟΔΥ, 63 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη για τη ζωή από τον κορονοϊό την τελευταία εβδομάδα!

Την ίδια στιγμή σε ανοδική πορεία βρίσκονται και οι νοσηλείες αλλά και τα κρούσματα γρίπης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών στην περίπτωση που ο covid με τις νέες υποπαραλλαγές του συνεχίσει να εξαπλώνεται με αυτούς τους αυξητικούς ρυθμούς και το επόμενο διάστημα, είναι αμφίβολο εάν το σύστημα υγείας θα αντέξει να εξυπηρετήσει και τους χιλιάδες πολίτες που θα προστρέξουν στα νοσοκομεία για νοσηλεία.

3 σχόλια:

  1. Τωρα πραγματικα ,περιμενε κανεις οτι τα νοσοκομεια θα ειναι προετοιμασμενα ? Αφου ουδεις ασχολειται .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τα ....υπόλοιπα όμως πανέτοιμα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως μου είπε και ένας ασθενής: "μόνο επί Ανδρέα είχαμε Υγεία! Τότε είχα λεφτά και πήγαινα μόνο σε ιδιωτικό Νοσοκομείο!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή