Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

3,5 εκ. «γρίφοι» για τον ΕΟΠΥΥ

ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ!

Σε κινούμενη άμμο βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ. Την ώρα που δοκιμάζεται από μια πρωτοφανή έλλειψη πόρων, η διοίκησή του δεν διαθέτει πλήρη στοιχεία για 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του!


Πολλοί από αυτούς είναι διπλοεγγεγραμμένοι. Αλλοι δεν έχουν ενημερώσει το Ταμείο τους για τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ τους. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι ο αριθμός των ασφαλισμένων εμφανίζεται να ξεπερνά κατά πολύ τον ελληνικό πληθυσμό, αγγίζοντας τα 12,7 εκατομμύρια...

Από αυτούς, ασφαλιστική ικανότητα έχουν τα 6,1 εκατομμύρια, ενώ 449.000 έχουν ασφαλιστική ικανότητα, αλλά όχι ταυτοποίηση. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι δεν έχουν ούτε ασφαλιστική ικανότητα, ούτε ταυτοποίηση και κανείς δεν γνωρίζει περί τίνος πρόκειται.

«Το σύστημα χρειάζεται ένα γενναίο ξεκαθάρισμα», ανέφερε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Οργανισμού κ. Δημήτρης Κοντός. Στην καλύτερη περίπτωση -σημειώνει- ορισμένοι από τους ασφαλισμένους που εμφανίζονται να είναι διπλοεγγεγραμμένοι, έχουν διπλή ασφάλιση και υγειονομική κάλυψη σε ένα από τα δύο Ταμεία.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), προσπαθούν να ξεκαθαρίσουν την κατάσταση, προκειμένου ο Οργανισμός να μπορεί να κάνει και πολιτική στήριξης των ανασφάλιστων που έχουν πραγματική ανάγκη.

Τα στατιστικά του ΕΟΠΥΥ μπαίνουν σήμερα και στο «μικροσκόπιο» των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας που επισκέπτονται τον Οργανισμό. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πιέζουν για τήρηση του προϋπολογισμού, παρά τις συνεχείς αναθεωρήσεις του προς τα κάτω, μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος και της δαπάνης για παρακλινικές εξετάσεις.

Μιλώντας χθες στο συνέδριο «Health World», ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι υπάρχουν πολλές υπερβάσεις και στις διαγνωστικές εξετάσεις. Γιατρός σε μεγάλη πόλη -είπε- έγραψε σε έναν μήνα εξετάσεις αξίας 450.000 ευρώ!

Ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ, λέγοντας ότι χρειάζεται γενική αναμόρφωση, η οποία θα προκύψει έπειτα από διάλογο. Για το ίδιο θέμα, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ προτείνει λειτουργική ενοποίηση των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας, υπό ένα σχήμα και έναν προϋπολογισμό. Προτείνει, επίσης, αναδιάρθρωση όλων των δομών στη βάση ενός εθνικού δικτύου, με κέντρο μια πλήρη μονάδα Υγείας ανά καλλικρατικό δήμο.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΕΚΑΣ

Κλήση χωρίς χρέωση για ραντεβού

Χωρίς χρέωση θα μπορούν να καλούν για ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ οι ασφαλισμένοι που είναι δικαιούχοι ΕΚΑΣ. Οι αριθμοί τηλεφωνικής επικοινωνίας είναι οι: 210 2789299, 210 6241884, 210 9472390 και 210 9499884.

Οι δικαιούχοι θα καλούν τις συγκεκριμένες γραμμές επικοινωνίας και θα προγραμματίζουν το ραντεβού με απλή αναφορά του ΑΜΚΑ τους.

Η παροχή της υπηρεσίας γίνεται με τα ίδια ακριβώς κριτήρια μέσω των αντίστοιχων πενταψήφιων γραμμών.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου