Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

Μειώστε άλλα 600 εκατ. τις δαπάνες για φάρμακα

Ασφυκτική πίεση για περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ασκεί η τρόικα. Το υπουργείο Υγείας προχώρησε ήδη σε αναπροσαρμογή του στόχου για το 2013, από 2,44 δισ. στα 2,37 δισ. ευρώ.
Η τρόικα πιέζει για ετήσια δαπάνη κάτω από τα 2 δισ. (1% του ΑΕΠ). Το θέμα συζητήθηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

Ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε -μεταξύ άλλων- σχέδιο δράσης για την τιμολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων, το οποίο εκπονήθηκε από τον καθηγητή του London School of Eco-nomics Πάνο Καναβό. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, επίσης, το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ και η κινητικότητα του προσωπικού του ΕΣΥ.

Πηγές από το υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι υπήρξε θετική ανταπόκριση από την πλευρά της τρόικας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το εμπιστευτικό σχέδιο δράσης της επιτροπής Καναβού, το οποίο παρουσιάστηκε στην τρόικα και αναμένεται να αποτελέσει τη βάση για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Υγείας, προτείνει μια σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες αποβλέπουν στην επίτευξη έξι στόχων:


Καθορισμός σαφούς εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής, προκειμένου να υπάρχουν ξεκάθαροι στόχοι και να εμπεδωθούν παράμετροι, όπως η αύξηση στη χρήση γενοσήμων και η μείωση της υπερκατανάλωσης αντιβιοτικών.




Δημιουργία αποτελεσματικού, σταθερού και απλού συστήματος τιμολόγησης των φαρμάκων, με ξεκάθαρους όρους. Προτείνεται η δημιουργία ειδικής επιτροπής στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Προτείνεται, επίσης, η δημιουργία ανάλογου συστήματος αποζημίωσης των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η επιτροπή εκτιμά ότι σε περίπτωση υπερβάσεων της δαπάνης, οι πάροχοι μπορούν να επιστρέφουν υποχρεωτικά το υπερβάλλον ποσό δύο φορές τον χρόνο (από μία σήμερα).

Η επιτροπή εισηγείται ένα σύστημα συνταγογράφησης, το οποίο θα βασίζεται σε οδηγίες προς τους γιατρούς, όπως συμβαίνει στη Σουηδία, στο Ην. Βασίλειο και στη Γερμανία.

Για τους φαρμακοποιούς προτείνεται ένα μεικτό σύστημα κέρδους και για τους ασφαλισμένους ενημερωτικές εκστρατείες για τα γενόσημα.

Η Επιτροπή εισηγείται, τέλος, ένα ισότιμο και επαρκές σύστημα συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη.

ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΝΑΒΟΥ

Διάτρητο το σύστημα προμηθειών

Εμφαση στη σωστή λειτουργία της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) δίνει η επιτροπή Καναβού. Η επιτροπή εκτιμά ότι οι διαγωνισμοί που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα από την ΕΠΥ είναι «μη επιτυχείς» και «?δεν υλοποιήθηκαν οι αναμενόμενες οικονομίες κλίμακας?».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση προμήθειας ενδοφακών για νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα οποία αγοράζουν σήμερα σε τιμές υψηλότερες κατά 19% έως 81% σε σχέση με το 2010!

Το αλαλούμ είναι τέτοιο που τα νοσοκομεία καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις με βάση τα αποτελέσματα του διαγωνισμού και από την άλλη, οι διοικητές των νοσοκομείων απειλούνται συνεχώς με μηνύσεις, έτσι ώστε να μην υπογραφούν οι συμβάσεις.

Εμπλοκή

Παρόμοια εμπλοκή έχει σημειωθεί και με τον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο του αίματος, ο οποίος προκηρύχθηκε το 2008 και έως σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί. Σε μια προσπάθεια να δώσει διέξοδο, η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή να συναφθούν τρίμηνες συμβάσεις σε τιμή λιανικής!

Οι εταιρείες που παράγουν τα συγκεκριμένα αντιδραστήρια ελέγχου με τις απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές είναι πανευρωπαϊκά μόνον δύο, με αποτέλεσμα να ανακύπτουν μονοπωλιακά θέματα.

Τα θέματα αυτά θα γίνουν ακόμη πιο σοβαρά εάν μία από τις δύο εταιρείες αποκλειστεί και δεν υπάρξει ηλεκτρονικός πλειστηριασμός, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Η επιτροπή χαρακτηρίζει το περιεχόμενο και το πλαίσιο διεξαγωγής των διαγωνισμών διάτρητο και αδιαφανές, γεγονός που επιτρέπει στους αποκλεισμένους των διαγωνισμών να τους μπλοκάρουν με νομικές διαδικασίες.

Α. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Καμία απόλυση

Υπερκαλύφθηκε κατά 113 θέσεις (1.641 σε διαθεσιμότητα με 1.754 κενές θέσεις) ο αριθμός των εργαζομένων στην Υγεία, οπότε και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία απόλυση, απλώς μέχρι τις 20 έως 25 Σεπτεμβρίου θα έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες τοποθετήσεις.

Αυτό τόνισε χθες στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Α. Γεωργιάδης, ο οποίος έκανε επίσης γνωστό πως από τη συγχώνευση των νοσοκομείων η κατ' εκτίμηση εξοικονόμηση δαπανών θα φτάσει τα 32 εκ. τον χρόνο. Απαντώντας στην ερώτηση γιατί δεν μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο με μετακινήσεις και αποσπάσεις, ο υπουργός είπε πως κάτι τέτοιο θα διαρκούσε πάνω από δύο χρόνια.          ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ - ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου