Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Νέο ψαλίδι της τρόικας στο ΕΣΥ

Νέες περικοπές στις δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ θα επέλθουν το 2014 κατόπιν απαίτησης της τρόικας. Όπως αποκαλύπτει το Virus, οι λειτουργικές δαπάνες θα μειωθούν επιπλέον κατά 260 εκατ. ευρώ!

Το ποσό αυτό αφορά τις δαπάνες λειτουργίας πλην της μισθοδοσίας, οι οποίες συνολικά δεν πρέπει να ξεπεράσουν τη νέα χρονιά το 1,6 δις ευρώ, έναντι 1,86 δις που είναι το ανώτατο όριο για φέτος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 2009 οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων είχαν ανέλθει περίπου στα 3,2 δις ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε μόλις τέσσερια χρόνια, οι δαπάνες του ΕΣΥ θα μειωθούν στο μισό!

Παράγοντες του υπουργείου Υγείας εκτιμούν ότι φέτος θα επιτευχθεί ο στόχος των 1,86 δις – αν και θα υπάρξει μία απόκλιση περίπου κατά 30-40 εκατ. ευρώ στα φάρμακα. Θυμίζουμε ότι ο στόχος για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ για το 2013 είναι 660 εκατ. και η μέχρι
σήμερα πορεία των δαπανών δείχνει ότι θα αγγίξει τελικά τα 700 εκατ.

Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει την τρόικα ότι πρέπει να εξαιρεθεί από τη δαπάνη των νοσοκομείων το ποσό, που αφορά τα λεγόμενα φάρμακα υψηλού κόστους, που χορηγούνται από τα νοσοκομεία σε εξωτερικούς ασθενείς. Ακριβή στοιχεία για τη δαπάνη αυτή δεν υπάρχουν, αλλά εκτιμάται ότι είναι γύρω στα 250 εκατ. ευρώ. Αν λοιπόν το ποσό αυτό εξαιρεθεί τότε ο στόχος του 1,6 δις είναι ρεαλιστικός. Άλλως…

Το θέμα βέβαια είναι ότι αν το ποσό αυτό εξαιρεθεί από τη δαπάνη των νοσοκομείων θα προστεθεί στη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ! Για το 2013, το ανώτατο όριο που έχει τεθεί για τα φάρμακα είναι 660 εκατ. στο ΕΣΥ και 2,371 στον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή, σύνολο 3,031 δις ευρώ. Για το 2014, οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να να μειωθούν συνολικά στα 2,6 δις.
Πηγή: virus.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου