Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Γεωργιάδης: «Το πάρτι στην Υγεία περιορίσθηκε, αλλά η διαφθορά συνεχίζεται...»

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. «Όσοι δεν κάνουν αιτήσεις για την κινητικότητα, κινδυνεύουν με απόλυση», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης. Παράλληλα, σημείωσε πως «δεν θα έχουμε νέα φάρμακα, εάν δεν προτιμήσουμε τα γενόσημα».




Τη χαμηλότερη συμμετοχή για ασφαλισμένους, που επιλέγουν γενόσημα, αλλά και τα κίνητρα σε γιατρούς και φαρμακοποιούς για τη χρήση τους, αποκαλύπτει ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης. «Δεν θα έχουμε νέα φάρμακα, εάν δεν προτιμήσουμε τα γενόσημα» σημειώνει.

Επιπλέον, αναφέρεται στο θέμα της κινητικότητας, διευκρινίζοντας πως όσοι δεν κάνουν αιτήσεις για την κινητικότητα, κινδυνεύουν με απόλυση. Εκτιμά ότι η κινητικότητα θα περιορίσει και δεν θα αυξήσει τα ράντζα. «Θα προχωρήσουμε στις αλλαγές που είναι ανάγκη να γίνουν σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία στην περιφέρεια» τονίζει, ενώ κάνει γνωστό πως, μέσω διαγωνισμού, το «Ερρίκος Ντυνάν» θα περάσει σε ιδιώτες «για να σωθεί».

Επίσης, αναφέρεται σε «ανάσα» 500 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΠΠΥ, λόγω καλής τουριστικής περιόδου και αυξημένων εισφορών, και παρατηρεί ότι το «πάρτι» στην Υγεία περιορίσθηκε, αλλά …συνεχίζεται.

Τέλος, μιλά για «δίχτυ ασφάλειας» έως το τέλος του χρόνου για τους απόρους και ανασφάλιστους, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και αναφερόμενος στους πρόσφατους χαρακτηρισμούς περί ... γκρινιάρηδων και στρουμφακίων προς τους δημοσιογράφους λέει: «Έκανα χιούμορ».

«Δεν θα έχουμε νέα φάρμακα, εάν δεν προτιμήσουμε τα γενόσημα»

Αναφερόμενος στα κίνητρα σε πολίτες, γιατρούς και φαρμακοποιούς για να επιλέξουν τα γενόσημα φάρμακα, προκειμένου χρήση τους να φτάσει το 60%, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει: «Οι ασθενείς εκείνοι που θα επιλέγουν να πάρουν φθηνότερο γενόσημο από την ασφαλιστική τιμή αναφοράς, αντί να έχουν 25% συμμετοχή, θα έχουν 12,5%. Θα έχουν τη μισή συμμετοχή».

Για τους φαρμακοποιούς... «θα απαλλάσσονται του rebate για κάθε κουτί γενοσήμου που δίνουν και αν πιάσουν το 60% σε γενόσημα στο φαρμακείο τους, απαλλάσσονται από το rebate γενικώς. Επίσης, θα αλλάξουμε τον τρόπο του υπολογισμού του κέρδους τους κλιμακωτά από το φθηνότερο με μεγάλο (κέρδος) προς το ακριβότερο με μικρό, οπότε θα έχουν κίνητρο να δίνουν το φθηνότερο φάρμακο».

Όσο για τους γιατρούς, εξηγεί ότι ζητά από τα μέλη της τρόικας να «ξανασκεφτούν» τη μη αναγραφή της εμπορικής ονομασίας και καταλήγει πως «χωρίς τους γιατρούς δεν μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι», σημειώνοντας ότι αν δεν μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη, όπως προβλέπεται, υπάρχει ο κίνδυνος οι πολίτες να στερηθούν καινοτόμα φάρμακα.

«Δεν θα μπορούμε να βάλουμε καινούργια φάρμακα στο σύστημα. Οι Έλληνες ασθενείς στερούνται φαρμάκων, που σε άλλες χώρες ήδη χρησιμοποιούνται και σώζουν ζωές. Εμείς δεν τα έχουμε στο σύστημα. Δεν τα έχουμε στο σύστημα, γιατί δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε και δεν μπορούμε να τα πληρώσουμε, επειδή επιμένει ο Έλληνας ασθενής να υποστηρίζει φάρμακα πολύ ακριβότερα που δεν έχουν καμία διαφορά από τα γενόσημα».

Σε ερώτηση για το αν θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη, δεδομένου ότι αυτό το θέμα τίθεται από την τρόικα, απαντά: «Πρώτα από όλα δεν μας πιέζουν γι αυτό. Ο
μέσος
όρος στη Ελλάδα είναι 17% και στην Πορτογαλία 38%. Το έχουν θέσει ως ζήτημα. Δεν θα υποχωρήσουμε. Δεν θα αυξηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα».

Όσοι δεν κάνουν αιτήσεις για την κινητικότητα, κινδυνεύουν με απόλυση

Σε ερώτηση για το αν βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με απόλυση κάποιοι εργαζόμενοι, που δεν υποβάλλουν τις αιτήσεις για την κινητικότητα, ή κάποιοι αρνούνται να μετακινηθούν, απαντά:

«Έχω δεσμευτεί πως δεν θα υπάρξει καμία απόλυση λόγω κινητικότητας, διαθεσιμότητας στον χώρο της Υγείας. Αυτή η δέσμευση ισχύει όσο οι εμπλεκόμενοι τηρούν τις διαδικασίες. Εάν οι εμπλεκόμενοι -αναφέρομαι στους υπαλλήλους που είναι σε διαθεσιμότητα- δεν κάνουν τις αιτήσεις εγκαίρως και κάνουν κάποιου είδους επανάσταση -ας το πούμε έτσι στις διαδικασίες του κράτους- τότε πολύ φοβούμαι ότι αυτοί που τους παρασύρουν σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να τους πάρουν στον λαιμό τους, γιατί όσοι δεν κάνουν τις αιτήσεις τους εγκαίρως κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός συστήματος και άρα στο τέλος και να απολυθούν».

ΕΡ: Είπατε «αυτοί που τους παρακινούν». Ποιοι είναι αυτοί; Γιατί δεν τους κατονομάζετε;

ΑΠ: Άπ ό,τι μαθαίνω, είναι κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία γυρνάνε τα νοσοκομεία και λένε στους υπαλλήλους να μην κάνουν τις αιτήσεις για τη διαθεσιμότητα και την προτίμησή τους. Όποιος λέει αυτά στους εργαζομένους, τους παίρνει στον λαιμό του.

Για το θέμα των ράντζων στα μεγάλα νοσοκομεία, ως αποτέλεσμα της κινητικότητας, ο κ. Γεωργιάδης είναι σαφής: «Έξι μήνες είναι τα ράντζα, που επικαλούνται τώρα για την κινητικότητα. Η κινητικότητα είναι μία απάντηση για να πάψουν να υπάρχουν, γιατί θα πάει το επιπλέον προσωπικό σ' αυτά τα νοσοκομεία, θα ανοίξουν περισσότερα κρεβάτια και θα φύγουν τα ράντζα. Προσέξτε, άλλο να κάνουμε την κουβέντα πώς θα φύγουν τα ράντζα και άλλο να παραπληροφορούμε τον κόσμο ότι ξαφνικά εκεί που δεν υπήρχαν ράντζα μπήκαν ράντζα, λόγω της κινητικότητας. Αυτό είναι ψεύδος».

Σχετικά με το αν θα κλείσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας στην περιφέρεια, αλλά και για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει: «Μέχρι τις 15 με 20 Σεπτεμβρίου θα έχουμε στα χέρια μας το πόρισμα όλων των διοικητών των ΥΠΕ με τις προτάσεις τους για την κάθε Υγειονομική Περιφέρεια. Μόλις πάρω αυτά τα πορίσματα και έχω ένα, ας πούμε, πρωτόλειο σχέδιο θα ξεκινήσω να καλώ τους τοπικούς δημάρχους, τους τοπικούς φορείς, τους τοπικούς διοικητές και θα εξετάσουμε την κάθε πρόταση, κάθε μία ξεχωριστά με συζήτηση ενδελεχή με την τοπική κοινωνία της κάθε περιοχής. Δεν πρόκειται να πάρουμε αποφάσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών».

Για ενδεχόμενο κλείσιμο νοσοκομείων και στην περιφέρεια, απαντά: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μη γίνουν αλλαγές. Και στην Αθήνα, σας λέω, κάναμε αλλαγές. Θα αλλάξουν ρόλο».

Το «Ντυνάν» σε ιδιώτες για να σωθεί - Το «πάρτι» στην Υγεία περιορίσθηκε, αλλά η διαφθορά συνεχίζεται...
Η παραίτηση αρκετών μελών ΔΣ του Ιδρύματος «Ερρίκος Ντυνάν», στο οποίο ανήκει και το ομώνυμο νοσοκομείο δρομολογεί εξελίξεις για την επιβίωση του νοσοκομείου, σύμφωνα με τον Αδ. Γεωργιάδη.

«Το κράτος δεν μπορεί να στηρίξει το «Ερρίκος Ντυνάν» απευθείας. Έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα χρέη». Όταν, δε, ερωτάται αν ή λύση θα είναι η πώληση σε ιδιώτες και αν Θα υπάρξει διαγωνισμός, απαντά: «Κάποιου είδους διαγωνισμός προφανώς θα γίνει».

Αναφερόμενος στον ΕΟΠΠΥ, λέει ότι υπάρχει ήδη σχέδιο περικοπών και περιστολής δαπανών και μεταρρυθμίσεων του οργανισμού για να σταθεί στα πόδια του. Αλλά, όπως τονίζει, υπάρχουν και κάποια ενθαρρυντικά σημεία, όπως η αύξηση των εισφορών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο κ. Γεωργιάδης, ευχαριστεί την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, για τη δουλειά που «παράγει» στον συγκεκριμένο τομέα και προσθέτει: «Οι δύο μήνες, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος, έχουν μία εκτίναξη των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από ασφαλιστικές εισφορές, που σίγουρα συνδέονται με τον τουρισμό και τις αυξημένες θέσεις εργασίας. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί και το υπόλοιπο της χρονιάς, θα έχουμε περίπου 500 εκατομμύρια περισσότερα από όσα υπολογίζαμε ότι θα έχουμε στο ταμείο του ΕΟΠΥΥ. Μία πολύ σημαντική ένεση».

Σε ερώτηση αν το «πάρτι» στην Υγεία συνεχίζεται, παρά τους ελέγχους, ο υπουργός εξηγεί: Έχουμε ήδη πάει ονόματα στο ΣΔΟΕ. Και θα πάμε και άλλα. Το πάρτι σίγουρα δεν έχει τη μορφή που είχε τα περασμένα χρόνια, αλλά αν με ρωτάτε αν έχει εξαλειφθεί η διαφθορά, όχι δυστυχώς δεν έχει εξαλειφθεί. Σίγουρα έχει μειωθεί, αλλά δεν έχει εξαλειφθεί».

«Δίχτυ ασφαλείας» έως το τέλος του χρόνου για τους απόρους και ανασφάλιστους

Σχετικά με τη συνεργασία του υπουργείου Υγείας με τον ΠΟΥ για τη στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη απόρων και ανασφάλιστων πολιτών, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει: «Ετοιμάζουμε με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα πρόγραμμα, που θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου στον ελληνικό λαό. Θα παρουσιαστεί το λεγόμενο «health safety net», δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο προσφερόμενης υγείας που θα δίνεται στον πιο φτωχό, στον άπορο, στον ανασφάλιστο. Ένα καλάθι, δηλαδή, υπηρεσιών υγείας που θα παίρνεις δωρεάν απαραιτήτως. Αναζητούμε τους τρόπους, που αυτό θα χρηματοδοτηθεί.

«Έκανα χιούμορ για γκρινιάρηδες και στρουμφάκια»

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με τον Τύπο και την πρόσφατη παρατήρησή του στους δημοσιογράφους ότι είναι «σαν τον γκρινιάρη στα στρουμφάκια» σχολιάζει «Πρώτα απ' όλα είπα ένιοι δημοσιογράφοι, δηλαδή μερικοί. Δεν είπα όλοι. Έκανα χιούμορ βασικά. Δεν πιστεύω ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να είναι γκρινιάρης. Αυτό είναι ελληνική πατέντα. Στην Ελλάδα λένε μόνο το κακό. Οι δημοσιογράφοι έχουν κάθε δικαίωμα να ελέγχουν τους πάντες και καλά κάνουν, αλλά δεν είναι ανεξέλεγκτοι. Είναι και οι ίδιοι ελεγχόμενοι. Και δεν καταλαβαίνω γιατί όταν κάποιος ασκεί κριτική στους δημοσιογράφους, γίνεται αυτός ο χαμός. Δηλαδή, ο δημοσιογράφος μπορεί να ασκεί κριτική στον πολιτικό, αλλά ο πολιτικός δεν μπορεί να ασκεί κριτική στον δημοσιογράφο; Όχι. Όλοι ελέγχουμε τους πάντες τώρα, έτσι είναι η εποχή. Εποχή ανοιχτή».

ΕΡ: Αποτυχία για σας τι θα ήταν; Να βλέπετε ανθρώπινες ζωές να κινδυνεύουν, ή να μην πιάσετε τα νούμερα της τρόικας;

ΑΠ: «Αν δεν πιάσουμε τα νούμερα της τρόικας, αυτό σημαίνει ότι θα έχει χρεοκοπήσει το σύστημα και άρα οι άνθρωποι θα κινδυνεύουν στ' αλήθεια. Μην αποσυνδέετε τους δύο στόχους. Τους στόχους δεν τους πιάνουμε για την τρόικα. Δεν το έχει καταλάβει πολύς κόσμος. Το πρόβλημα το δικό μου, το άγχος, δεν είναι αν θα έρθει η τρόικα και μου πει «δεν πέτυχες τους οικονομικούς στόχους». Το πρόβλημα για μένα είναι ότι αν δεν πιάσω τους οικονομικούς μου στόχους, δεν θα έχω λεφτά να πληρώσω».  Πηγή: AMΠE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου