Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Εκτιμήσεις για την κατάσταση στα Νοσοκομεία- Δράσεις (ΕΙΝΑΠ)

Αθήνα, 3/9/13

Οι επόμενοι μήνες προβλέπονται θερμοί για όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα για το χώρο της Υγείας. Οι βίαιες αλλαγές, που από 3ετίας δρομολογούνται στην Υγεία, εντείνονται με την πρόσφατη απόφαση της τρόικας που επικύρωσε ο υπουργός Υγείας, για άμεσο κλείσιμο νοσοκομείων και διαθεσιμότητα – κινητικότητα υγειονομικού προσωπικού.

Τα μέτρα εντάσσονται στο σχέδιο συνολικότερης αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών υγείας που περιλαμβάνει:

· Μείωση κατά 30% των λειτουργικών δαπανών για την Υγεία το 2014 και μεταφορά του κόστους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους πολίτες (εισιτήριο 25 € για εισαγωγή στα Δημόσια Νοσοκομεία από το 2014, αύξηση συμμετοχής ασφαλισμένων σε φάρμακα και εξετάσεις, αύξηση λίστας φαρμάκων εκτός ασφαλιστικής κάλυψης, συρρίκνωση ασφαλιστικών παροχών υγείας). Όλα αυτά προωθούνται ενώ ταυτόχρονα εμπεδώνεται στη συνείδηση των πολιτών ότι η υγεία είναι υπηρεσία-εμπόρευμα που αγοράζεται και όχι κοινωνικό αγαθό.

· Πρόγραμμα καταργήσεων – συγχωνεύσεων δημόσιων δομών και υπηρεσιών υγείας και διαθεσιμότητας – κινητικότητας προσωπικού ΕΣΥ, με ταυτόχρονη μείωση του μισθολογικού του κόστους (χαμηλά αμειβόμενο ευέλικτο δυναμικό).

· Απόπειρα εισαγωγής δύο ταχυτήτων εργασιακών σχέσεων στο ΕΣΥ, πλήρους αποκλειστικής και μερικής απασχόλησης με ταυτόχρονη άσκηση ιδιωτικού επαγγέλματος.

· Προώθηση της λειτουργίας των δημόσιων δομών που θα απομείνουν με κριτήρια ιδιωτικών επιχειρηματικών μονάδων και συρρίκνωση της κρατικής χρη ματοδότησής τους.

Είναι φανερό ότι η διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας θα γίνει σύντομα πραγματικότητα αν το επιτρέψουμε. Οι λειτουργοί του ΕΣΥ αλλά και οι πολίτες οφείλουν άμεσα να ενεργοποιηθούν για να την αποτρέψουν.

Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, έχοντας πλήρη συνείδηση των επιπτώσεων στην Υγεία του πληθυσμού αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών του κλεισίματος των νοσοκομείων, ομόφωνα αποφάσισε και προτείνει τα παρακάτω:

1. Σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων σε όλα τα νοσοκομεία για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι και να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις, ακούγοντας και τις προτάσεις των συναδέλφων. Στις συνελεύσεις πρέπει να επιδιώξουμε συμμετοχή όλων των υγειονομικών και των σωματείων.

2. Να στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις του προσωπικού και να διατηρήσουμε ανοικτά τα νοσοκομεία που κλείνουν και ιδίως αυτά στα οποία παραμένουν ανοικτές κλινικές (π.χ. ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ, ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ) προσφέροντας φροντίδα υγείας, ακόμα και πρωτοβάθμιας (π.χ. παθολογικό ιατρείο) επί ελλείψεως υλικού. Στη μορφή αυτή «λειτουργικής κατάληψης» θα συμμετέχει το προσωπικό σε διαθεσιμότητα εθελοντικά.

3. Ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, τα μέλη της οποίας θίγονται άμεσα από το κλείσιμο του νοσοκομείου στην περιοχή τους, ώστε να στηρίξουν με την παρουσία τους τη λειτουργία του νοσοκομείου.

4. Κινητοποίηση συναδέλφων από νοσοκομεία της Αθήνας-Πειραιά, ώστε με παρουσία τους εκ περιτροπής να στηρίξουν την κατάληψη.

Μπροστά στη βίαιη επίθεση στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, που είναι φανερό πως θα κοστίσει ανθρώπινες ζωές, αλλά και στην κατάλυση εργασιακών δικαιωμάτων κατακτημένων με αγώνες εδώ και έναν αιώνα και μάλιστα με μεθόδους που αποτελούν επίθεση στην ίδια τη δημοκρατία, έχουμε χρέος να αντισταθούμε.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν χτυπάει σήμερα για μας η καμπάνα είναι βέβαιο πως θα χτυπήσει αύριο. Με κοινούς συλλογικούς αγώνες σε αντίθεση με πρακτικές «ατομικού βολέματος», οφείλουμε να στηρίξουμε τους υγειονομικούς που πλήττονται και το Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ.

ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΛΩΝ.

ΚΑΜΙΑ ΚΛΙΝΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΠ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΜΑΤΙΝΑ ΠΑΓΩΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου