Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Το κουπόνι υγείας το δίχτυ προστασίας και το χέρι βαθιά στην τσέπη...


Ένα στρατηγικής σημασίας μέτρο στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που λαμβάνουν χωρά στο τομέα της Υγείας στη χώρα μας είναι η βαθμιαία απόσυρση του κράτους και των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης από κάθε συνεισφορά στο τομέα των παροχών υπηρεσιών Υγείας στους κατοίκους.

Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην πλήρη εμπορευματοποίηση του αγαθού της Υγείας, στην εμπέδωση σε όλη την κλίμακα της κοινωνικής διαστρωμάτωσης ότι είναι και αυτή (η Υγεία) εμπόρευμα όπως όλα τα άλλα και στην ολοκληρωτική μετάβαση σε ένα καθεστώς όπου η Υγεία δεν θεωρείται κοινωνικό αγαθό-δικαίωμα του κάθε πολίτη και υποχρέωση του κράτους προς τους πολίτες αλλά ατομικό ζήτημα και προβλημα του κάθε πολίτη.

Οι μεθοδεύσεις αυτές είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα μας στα πλαίσια της γενικότερης στρατηγικής της ΕΕ , επιταχύνθηκαν όμως και πήραν μια πιο οργανωμένη μορφή με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και τη σύναψη των μνημονίων ανάμεσα στις ελληνικές κυβερνήσεις και την τρόικα. Άλλωστε τα μνημόνια δεν είναι τίποτε άλλο παρά το όχημα μέσω των οποίων επιλέχτηκε να επιβληθούν αυτές οι αναδιαρθρώσεις στον ελληνικό καπιταλιστικό σχηματισμό.

Δεν χρειάζεται εδώ να αναφέρουμε αναλυτικά ( το έχουμε κάνει πολλάκις μέσα απλό αυτό εδώ το ιστολόγιο) όλα τα μέτρα που παίρνονται εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας και που έχουν στόχο τη ολοκληρωτική μεταβίβαση στις τσέπες των κατοίκων της δαπάνης υπηρεσιών Υγείας όλων των βαθμίδων . Αρκεί να αναφέρουμε αυτά που λαμβάνονται το τελευταίο διάστημα ( αφαίρεση χιλιάδων φαρμάκων από τη λίστα ασφαλιστικής κάλυψης , ασφαλιστική κάλυψη μόνο για το φθηνότερο γενόσημο φάρμακο, επιβολή και αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις εργαστηριακές εξετάσεις, συγκρότηση του ΕΟΠΥΥ, χαράτσια και για την πρόσβαση στο λεγόμενο δημόσιο σύστημα υγείας όπως το 5ευρω και το 25ευρω που θα τεθεί σε εφαρμογή από το νέο έτος, σχέδια επιβολής συμμετοχής με άμεσες πληρωμές όλων των ασφαλισμένων και για κάθε ιατρική και νοσηλευτική πράξη μέσα και στο δημόσιο σύστημα υγείας κλπ κλπ).

Κεντρικός στόχος αυτής της πολιτικής είναι το καπιταλιστικό κράτος να "εγγυάται" και να παρέχει ένα ελάχιστο κατώτατο και ανεπαρκέστατο πακέτο δωρεάν παροχών υπηρεσιών υγείας και από εκεί και μετά ο καθένας ανάλογα με το βαλάντιό του θα «αγοράζει» την ποσότητα και ποιότητα υπηρεσιών υγείας ( εμπορεύματος) …που μπορεί να αγοράσει.

Στο στόχο αυτό εντάσσονται και τα τελευταία μέτρα:

Όπως με το περιβόητο Voucher–κουπόνι ή Εισιτήριο Ελευθέρας Πρόσβασης το οποίο αφορά ελάχιστους ( 100 χιλιάδες κάθε χρόνο και για δυο μόνο χρόνια) σε σχέση με το 1, 5 εκατομμύριο ανέργους και ανασφαλίστους και καλύπτει μόνο πρωτοβάθμια φροντίδα (δεν καλύπτει νοσηλεία, φάρμακα κλπ), ισχύει για 3 (!) επισκέψεις σε γιατρό (που συνιστούν στην ουσία ένα απλό check up ) και αφού βγάλουν μια διάγνωση, θα λένε στον ασθενή «λυπούμαστε έχετε την τάδε νόσο, φροντίστε μόνος σας για τα υπόλοιπα». Αυτό κι αν είναι κατόρθωμα της συγκυβέρνησης! Να σου λένε από τι πάσχεις, αλλά να μη σου χορηγούν τα φάρμακα ή την ενδεδειγμένη νοσηλεία.

Όπως το πιλοτικό μέτρο της χορήγησης, με τη συνεργασία των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο φάρμακο, 900.000 περίπου φαρμάκων που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους ( μετά τα ληγμένα τρόφιμα για φτωχούς στα supermarketsέχουμε και τα παρά λίγο ληγμένα φάρμακα!!!), κυρίως για χρόνιους πάσχοντες ανέργους και ανασφαλίστους.

Και τελευταία με την εξαγγελία του υπουργού του νέου φρούτου που θα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό μέχρι τέλους του 2013 και ακούει στο όνομα HealthSafeNet (Δίχτυ Ασφάλειας Υγείας). Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός δεν θα είναι τίποτε άλλο, παρά ένα "κατώτατο επίπεδο παρεχομένων δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ανθρώπους ή το χαμηλότερο επίπεδο προσφερόμενης υγείας που θα δίνεται στον πιο φτωχό, στον άπορο, στον ανασφάλιστο. Ένα καλάθι δηλαδή υπηρεσιών υγείας που θα παίρνεις δωρεάν απαραιτήτως".
Από εκεί και μετά τα υπόλοιπα θα τα αναλαμβάνει η τσέπη σου …

αν έχει βέβαια κάτι μέσα!

Οι επιπτώσεις αυτών των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και αυτών των πολιτικών θα είναι ανυπολόγιστες και καταστροφικές όχι μόνο στη καθημερινή κατάσταση της Υγείας του ελληνικού πληθυσμού και ιδιαίτερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων αλλά και στο ίδιο το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα μας .

Χρέος μας λοιπόν είναι και μέσα από τις τρέχουσες κινητοποιήσεις να αναδείξουμε το πρόβλημα , να κινητοποιήσουμε την κοινωνία σε κάθε πόλη και χωριό της πατρίδας μας.

Το αίτημα του Ενιαίου, Καθολικού, Αποκλειστικά Δημόσιου και Δωρεάν Συστήματος Υγείας -Πρόνοιας πρέπει να είναι η προμετωπίδα των κινητοποιήσεων μας στο χώρο της Υγείας.

Και κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται ότι αυτό προϋποθέτει τη σύγκρουση και ρήξη με τις πολιτικές της ΕΕ και του ΔΝΤ , τη σύγκρουση και ρήξη –κατάργηση των μνημονίων, τη σύγκρουση και ρήξη τελικά με τις πολιτικές της συγκυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Άλλος δρόμος προς την ελπίδα και τη σωτηρία του λαού δεν υπάρχει!

ΥΓ: Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα από τη προχθεσινή συνέντευξη (ΚΛΙΚ ΕΔΩ) του Α. Γεωργιάδη στο ΑΠΕ:

Kος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Τί θα κάνετε με μια μεγάλη δεξαμενή απόρων ανασφάλιστων οι οποίοι αυξάνονται συνεχώς; Υπάρχει σχέδιο για τους ανθρώπους αυτούς; Πέρα από την ιστορία για τα φάρμακα, δεν μιλάω για τα φάρμακα. Αν υπάρχει ένα πιο οργανωμένο σχέδιο. Εδώ υπάρχουν και δημοσιεύματα για αύξηση των αυτοκτονιών, για...

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Όχι, όχι, σας παρακαλώ πολύ. Τί λέτε τώρα; Είδα πάλι την ανακοίνωση για τις αυτοκτονίες. Είδατε τα νούμερα; Δεν έχει καμία σχέση μ' αυτά που λέγαμε όλα αυτά τα χρόνια. Μην πηγαίνουμε να παρουσιάζουμε πάντα την αρνητική όψη της πραγματικότητας. Φυσικά υπάρχουν προβλήματα και φυσικά συμπολίτες μας είναι σε απόγνωση και αυτό προσπαθούμε, να βοηθήσουμε. Βλέπετε ότι είμαι εδώ πέρα δύο μήνες. Κάναμε το voucher της υγείας που αφορά 230.000 απ' αυτούς τους ανθρώπους. Βάλαμε τα 900.000 φάρμακα για να πάρουν και φάρμακα. Ετοιμάζουμε με την τρόικα, την Task Force και κυρίως με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ένα πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στον ελληνικό λαό μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, όπου θα παρουσιάσει το λεγόμενο health safe net, δηλαδή το χαμηλότερο επίπεδο προσφερόμενης υγείας που θα δίνεται στον πιο φτωχό, στον άπορο, στον ανασφάλιστο. Ένα καλάθι δηλαδή υπηρεσιών υγείας που θα παίρνεις δωρεάν απαραιτήτως και πώς αυτό θα χρηματοδοτηθεί.

Κος ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ:Αυτό θα γίνει και θα αφορά πόσους ανθρώπους;

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:Όσους το χρειάζονται. Έχει αναλάβει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να μας αναθέσει τη μελέτη του για το πώς θα χρηματοδοτήσουμε ένα κατώτατο επίπεδο παρεχομένων δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους τους ανθρώπους. Ακούστε, δεν αδιαφορούμε για τους ανθρώπους. Έχουμε ευθύνη για τους ανθρώπους….

Αγωνιστική Παρέμβαση Νοσοκομείου Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου