Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Γ. Μακρυγιάννης: Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Υγεία, εμμένει η τρόικα στην περαιτέρω μείωση της φαρμ. δαπάνης!

ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ. Η ΤΡΟΙΚΑ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΔΑΠΑΝΗΣ, ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ & ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ ΣΤΟ 60%.

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα συνεχίζεται με σοβαρές επιπτώσεις στην επιβίωση του ελληνικού φαρμακείου.Η υγεία για τέταρτη συνεχή χρονιά βρίσκεται στο στόχαστρο της Τρόικας. Στο χώρο του φαρμάκου συνεχίζεται η πολιτική δραστικής μείωσης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης με στόχο να πάμε το 2014 στο χαμηλότερο ποσό του 1,9 δις δηλαδή περίπου 1% του ΑΕΠ. 

Με τέτοιο προυπολογισμό βρισκόμαστε σε κατά κεφαλή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην τελευταία θέση των 26 χωρών της Ευρωζώνης. Εως της 20 Σεπτεμβρίου η Τρόικα απαιτεί να συμμορφωθούμε με ένα ουσιαστικά καινούργιο τρίτο μνημόνιο.

Από τις αρχές Αυγούστου μέχρι σήμερα ο ΠΦΣ…

… συμμετείχε σε τέσσερις συναντήσεις των φορέων με το Υπουργείο Υγείας καταθέτοντας αναλυτικά τις θέσεις του. Εμμένουμε στη θέση μας ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης η οποία θα οδηγήσει στην διάλυση του υποτυπώδους κοινωνικού κράτους που έχει απομείνει επιβαρύνοντας σχεδόν στο ήμισυ της δαπάνης τον Ελληνα ασφαλισμένο.

Τα μέτρα που συζητήθηκαν:

ΜΗΣΥΦΑ
• Διαφωνούμε κάθετα με την πώληση ΜΗΣΥΦΑ και από άλλα κανάλια διανομής όπως σούπερ μάρκετ και πράσινα καταστήματα.
• Θεωρούμε ότι η κατηγοριοποίηση με την εφαρμογή των έγχρωμων κουπονιών έλυσε μια δια παντός το θέμα του χαρακτηρισμού τους ως φάρμακο και ως εκ τούτου πωλούνται μόνο απο τα φαρμακεία.
• Είμαστε ενάντια στην απελευθέρωση της τιμής η οποία θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τον Έλληνα καταναλωτή.
• Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία περιέχουν φαρμακευτικές ουσίες σε ποσότητα mlgr κάτω από το επίπεδο χαρακτηρισμού τους ως φάρμακο και τα οποία πωλούνται ήδη στην ελεύθερη αγορά μπορούν να χαρακτηριστούν ως προιόντα που θα καλυψουν τα περιβόητα κανάλια διανομής (super market).

ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΕΡΔΟΥΣ

• Το ποσοστό κέρδους του φαρμακείου είναι σήμερα κατά την άποψή μας στο 15 % (συνυπολογίζοντας rebate, κόστος χρήματος ληξιπρόθεσμων οφειλων στον ΕΟΠΥΥ από το 2010, απορρίψεις δαπανών χωρίς λόγο, έκτακτες εισφορές, ΦΑΠ και όλα όσα εφαρμόζει η πολιτεία. Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση θα σημάνει λουκέτο στο 50 % των φαρμακειων. Για το συγκεκριμένο θέμα έχει κατατεθεί και η μελέτη της Dyloid την οποία πλήρωσε ο ΠΦΣ.

ΦΥΚ (ΦΑΡΜΑΚΑ ΥΨΗΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ)

• Ζητούμε άμεσα την κατάργηση του όρου φάρμακα υψηλού κόστους και την επαναφορά των όρων νοσοκομειακά φάρμακα, φάρμακα ΕΟΠΥΥ και φάρμακα για περιπατητικούς ασθενείς που χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.
• Στα φάρμακα που θα χορηγούνται από τα φαρμακεία θέλουμε ποσοστό κέρδους 15 % και κατάργηση του rebate 5%.
• Το ποσοστό κέρδους να καλυφθεί 10% έκπτωση από την φαρμακοβιομηχανία και 5% ως επιβάρυνση του ασφαλιστικού συστήματος. Ετσι πιστεύουμε ότι θα λυθεί το οξύ πρόβλημα των ελλείψεων αλλά και της ταλαιπώρησης του Ελληνα ασφαλισμένου.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΟΠΥΥ

• Ζητάμε άμεση εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και εξόφληση εντός 60 ημερών. Επίσης άμεση εξόφληση των παλαιών χρεών το 2010 έως 2013.

ΕΟΠΥΥ

• Παραμένουμε σταθεροί στην άποψη ότι η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να είναι καθαρά παροχή υπηρεσίας και όχι αγορά υπηρεσιών. Ο ΕΟΠΥΥ ανήκει στον Ελληνα ασφαλισμένο και δεν μπορεί να δοθεί σε καμιά γερμανική ασφαλιστική εταιρία ή άλλη ιδιωτική μετατρέποντας τον έτσι σε μια ανώνυμη ιδιωτική επιχείρηση.

ΔΙΕΙΣΔΥΣΗ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ

• Τα γενόσημα στην Ελλάδα αντιπροσωπεύουν το 17 % του σημερινού τζίρου δηλαδή στα 2.2 δις 380 εκατομμύρια ετήσιος τζίρος. Η φιλοσοφία της Τρόικας να φτάσουμε στο 60 % του τζίρου των γενοσήμων είναι ουτοπική και απαράδεκτη. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτό προγραμματίζεται να υλοποιηθεί με οικονομικό εξαναγκασμό του ασφαλισμένου πολιτη πληρώνοντας την διαφορά μεταξύ του πρωτοτύπου.

• Προτείνεται το 100% της διαφοράς όπου υπάρχει γενόσημο
-50 % όπου δεν υπάρχει γενόσημο
-και 50 % η μηδενική συμμετοχή όταν ο ασθενής επιλέγει φάρμακο που η λιανική του τιμή είναι μικρότερη από την τιμή αναφοράς. Αν αυτό εφαρμοστεί σημαίνει δαπάνη κάτω από 1 δις. Παράλληλα όταν το φαρμακείο θα πουλά το 60 % του τζίρου του σε γενόσημα δεν θα πληρώνει rebate. Ένας εκβιασμός που οδηγεί τον φαρμακοποιό να κρεμαστεί αυτοκτονώντας από μόνος του.

ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ON-PATENT & OFF PATENT

Για πρώτη φορά η τιμολόγηση των on –patent δεν θα λαμβάνεται υπόψη μονο η αναφορά στις τρείς χαμηλότερες χώρες της Ευρωζώνης αλλά θα μπεί και η Βουλγαρία η οποία έχει σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία.

Η τιμολόγηση φαρμάκων θα γίνεται 2 φορές το χρονο και η πρότασή μας είναι να υπάρχει δίμηνη δυνατότητα διάθεσης με την παλιά τιμή για την εξάντληση των αποθεμάτων.
Επίσης προτείνουμε τα βιο-ομοειδή Biosmilas να τιμολογούνται κανονικά όπως τα πρωτότυπα καθώς επίσης να μπούν στη λίστα της ΕΜΑ( Ευρωπαικός ΕΟΦ) τα εμβόλια, οι οροί, τα παράγωγα αίματος,και όλα τα ορφανά φάρμακα.

REBATE

Ζητάμε την αναπροσαρμογή της κλιμακας προς τα κάτω και διαφωνούμε κάθετα με τη λογική της φαρμακοβιομηχανίας με επιμερισμό του 9% rebate σε 3% ανά φορέα(Βιομηχανία-χονδρεμπόριο-φαρμακείο).

ΤΣΑΥ

Η σημερινή οικονομική κατάσταση, οι δυσοίωνες προοπτικές του ταμείου και τα εγκληματικά λάθη του παρελθόντος οδήγησαν το ΤΣΑΥ σε μια προοπτική χωρίς αύριο. Τεράστια ελλείμματα, λάθη οικονομικών προγραμματισμών, χαμένα χρήματα σε επενδύσεις ομολόγων κατάντησαν το ασφαλιστικό ταμείο να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις βασικές του υποχρεώσεις. Θέματα όπως μονοσυνταξιούχοι, ύψος σύνταξης, καθυστερήσεις εξόφλησης υποχρεώσεων συζητήθηκαν στην Διοικούσα Επιτροπή του ΤΣΑΥ. 

Η λειτουργία του ταμείου και η εξυπηρέτηση των υγειονομικών είναι ανύπαρκτη. Οι διαμαρτυρίες των φαρμακοποιών είναι καθημερινό φαινόμενο.
Η μηχανοργάνωση για την οποία δαπανήθηκαν περίπου 4,5 εκατομμύρια δεν ανταποκρίνονται και η καταγραφή των στοιχείων ανα ασφαλισμένο δεν λειτουργεί. Οι υγειονομικοί φορείς οφείλουν άμμεσα να λάβουν τα μέτρα τους και κυρίως να προτείνουν θέσεις για την εξυγίανση του ΤΣΑΥ και ΕΤΑΑ.

Γιάννης Μακρυγιάννης
Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου