Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΕΙΚ: Συναντηση με τον Προεδρο του ΕΟΠΥΥ

Συναντηση με τον Προεδρο του ΕΟΠΥΥ κο Κοντο πραγματοποιησαν σημερα τα μελη του ΔΣ της ΠΕΙΚ μαζι με τον Προεδρο του ΣΕΚ.

Η συζητηση πραγματοποιηθηκε σε κλιμα αμοιβαιας κατανοησης και διαθεσης για συνεργασια προς οφελος των ασφαλισμενων.

Τεθηκαν τα προβληματα που απασχολουν τον κλαδο και πιο συγκεκριμενα :

1.Άμεση αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων προκαταβολών νοσηλίων, Φεβρουαρίου. Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2013 ύψους 200 εκατ. ευρώ. 
Καταβολή προκαταβολής μηνός Ιανουαρίου 2013 Νευροψυχιατρικων κλινικών και Αιμοκαθάρσεων κλινικών ΜΤΝ μηνός Φεβρουαρίου 2013, που δεν πληρώθηκαν την τελευταία εβδομάδα που έγινε καταβολή της προκαταβολής των νοσηλίων Ιανουαρίου στις λοιπές κλινικές.

2.Άμεση αποπληρωμή ΝΕΩΝ ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΩΝ χρεών από την οφειλή του 10% των υποβληθέντων λογαριασμών για όλο το 2012 και τους 5 πρώτους μήνες του 2013, ύψους έωςσήμερα πάνω από 110 εκατ. ευρώ

3.Σταθερή ημερομηνία πληρωμής κάθε μήνα

4.Ισότιμη μεταχείριση των παρόχων, αποπληρωμή κάθε μήνα του ίδιου μήνα προς όλους.

5.Ενημέρωση μας για το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των ληξιπροθέσμων 2007-2011.

6.Συμμετοχή εκπροσώπου μας στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ και στην επιτροπή προϋπολογισμού 2014. Ενημέρωση μας για τα ποσά δαπανών των κωδικών μας για την νέα χρονιά.

7.Καταβολή προκαταβολής ισης με το 100% των υποβαλλόμενων λογαριασμών από σήμερα και μετά λογω της ηλεκτρονικής υποβολής και της άμεσης εκκαθάρισης

8.Υπογραφή και ανανέωση όσων συμβάσεων δεν έχουν ακόμη υπογραφεί η εκκρεμεί η ανανέωση τους (αφορά περίπου 130 από τις 170 ιδιωτικές κλινικές) με ημερομηνία λήξης την ημερομηνία λήξης της συλλογικής σύμβασης, 31-12-2014. Ενημέρωση μας για το αντικείμενο εργασίας της συσταθείσας επιτροπής για σύνταξη νέων συμβάσεων

9.Νομοθετική ρύθμιση για συλλογική σύμβαση υγειονομικής περίθαλψης ιδιωτικών κλινικών

10.Να δοθούν ΑΜΕΣΑ τα ΑΛΗΘΙΝΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ στοιχεία υποβολής δαπανών νοσηλείας Ιδιωτικών κλινικών Α’ εξαμήνου 2012 και του ίδιου χρονικού διαστήματος για το 2013.

11.Προβλήματα από την ηλεκτρονική υποβολή των λογαριασμών, σύσταση Επιτροπής ερμηνείας εφαρμογής των ΚΕΝ 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

1.Ο Προεδρος του ΕΟΠΥΥ μας εξηγησε οτι το προβλημα εξαντλησης των ταμειακων διαθεσιμων του κωδικου μας οφειλεται στην πληρωμη 6 μηνων του 2012 απο τον προυπολογισμο του 2013, χωρις να υπαρξει προβλεψη στον φετεινο προυπολογισμο αντιστοιχου ποσου οφειλων 2012. Το προβλημα ξεπερνιεται με την διαθεση των ταμειακων διαθεσιμων του ΤΑΠΟΤΕ υψους 120 εκατ. ευρω στον ΕΟΠΥΥ, ομως η διαδικασια θα απαιτησει υπογραφες 2 Υπουργων και χρονο περιπου 15-20 ημερων. Συνεπως επομενη πληρωμη τελος Σεπτεμβριου, τοσο Φεβρουαριου οσο και των εκκρεμοτητων του Ιανουαριου 2013.
Αυτη θα ειναι η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ για το 2013 καθοτι σκοπευουν στην συνεχεια να συμψηφισουν με τα Rebate and Claw Back. !!!!!! Επομενη πληρωμη Ιανουαριο, Φεβρουαριο 2014.

2. Για τα 10% του 2013 θα ξεκινησει μεσα στον Σεπτεμβριο ο ελεγχος απο τις ελεγκτικες εταιριες. Για τον σκοπο αυτο σημερα, σε νομοσχεδιο του Υπ. Οικονομικων, κατατεθηκε σχετικη τροπολογια η οποια ψηφισθηκε.

3. Ο Προεδρος του ΕΟΠΥΥ αποδεχτηκε ως ευλογο και δικαιο το αιτημα μας για σταθερη ημερομηνια πληρωμων καθε μηνα, ομως δεν μπορει να εφαρμοσθει αμεσα, λογω των υποχρεωτικων εκπτωσεων που μας επιβληθηκε.

4. Για τα ληξιπροθεσμα μας δηλωσε οτι οι ρυθμοι εντατικοποιουνται μεσα στον Σεπτεμβριο και πιστευει οτι μεχρι τελος τους ετους θα εχουν αποπληρωθει.

5.Για συμμετοχη εκπροσωπου μας στο ΔΣ εξεφρασε την αντιθεση του.

6. Για τον προυπολογισμο του 2014, ο οποιος θα προβλεπει δαπανη 280 εκατ. ευρω απο 312 εκατ. το 2013 και 540 εκατ. το 2012, μας δηλωσε οτι θα ενημερωθουμε εγκαιρως. Ζητησαμε να τεθει ανωτατο πλαφον δαπανων για τον καθε παροχο και οχι για καθε κλαδο ωστε να μην βρεθουμε ξανα στην καταστροφικη θεση να παρεχουμε υπηρεσιες, οχι με κερδος, αλλα και με ζημια. Ο Προεδρος επιφυλαχθηκε. Το ιδιο αιτημα εχουμε θεσει και στον Υπουργο Υγειας και αυτος επιφυλαχθηκε.

7. Για την καταβολη προκαταβολης 100% λογω της ηλεκτρονικης υποβολης , οπως προβλεπει η σχετικη νομοθεσια αλλα και η συμβαση μας, επιφυλαχθηκε.
8. Για τις εκκρεμεις συμβασεις δηλωσε οτι ισχυει η αποδοχη απο τους παροχους της συλλογικης συμβασης που ειχε υπογραψει η ΠΕΙΚ και δεν υπαρχει λογος ανησυχιας.

9.Σχετικα με το εργο της Επιτροπης που συσταθηκε για την συνταξη νεας συμβασης μας δηλωσε οτι οταν ολοκληρωσει το εργο της θα μας καλεσει για διαπραγματευση.

Τελος συμφωνηθηκε να υπαρχει τακτικη επικοινωνια για την επιλυση των προβληματων προκειμενου αυτα να μην διαιωνιζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου