Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΚΑ: Μπάχαλο με τις περικοπές συντάξεων


Το ΙΚΑ με έγγραφό του ομολογεί τους λάθους υπολογισμούς. Αλαλούμ και σε δημόσιο, ΔΕΚΟ.

Αλαλούμ και λάθη στις περικοπές χιλιάδων συντάξεων παραδέχεται επισήμως το ΙΚΑ και για να χρυσώσει το χάπι στους συνταξιούχους προαναγγέλλει ότι στις περιπτώσεις που αδίκως έγιναν μειώσεις συντάξεων, τα παρακρατηθέντα ποσά θα επιστραφούν αναδρομικά και μάλιστα αν πρόκειται για μικροποσά, η επιστροφή των επιπλέον κρατήσεων θα γίνει σε μια δόση, ενώ τυχόν μεγαλύτερα ποσά θα επιστραφούν σε περισσότερες δόσεις, σύμφωνα μ ε δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Ταυτόχρονα, όμως, θα γίνει και επανέλεγχος σε συνταξιούχους που είχαν μικρότερες από τις προβλεπόμενες μειώσεις και εκεί τα ποσά που δεν κρατήθηκαν θα αφαιρεθούν σε δόσεις από τις μηνιαίες τους αποδοχές.

Η παραδοχή των λανθασμένων υπολογισμών γίνεται μάλιστα από τον ίδιο το διοικητή του ιδρύματος Ρ. Σπυρόπουλο ο οποίος απέστειλε χθες μάλιστα σχετικό έγγραφο προς τις αρμόδιες υπηρεσίες τις οποίες και καλεί να σταματήσουν να διορθώνουν τα λάθη στις μειώσεις των συντάξεων που εντοπίζουν οι ίδιοι οι συνταξιούχοι πηγαίνοντας στα υποκαταστήματα, καθώς στο εξής, όπως αναφέρει, η διαδικασία αυτή θα γίνει μαζικά για όλες τις συντάξεις όλων των Ταμείων κι εκεί θα φανεί αυτόματα πόσοι είχαν μεγαλύτερες μειώσεις από αυτές που δικαιολογούν οι μνημονιακοί νόμοι, οπότε και θα πρέπει να τους επιστραφούν τα ποσά, αλλά και πόσοι γλίτωσαν τις περικοπές επειδή τα Ταμεία τους δεν είχαν αποστείλει τα ακριβή στοιχεία στο Ενιαίο Σύστημα Πληρωμής Συντάξεων της ΗΔΙΚΑ.

Στο έγγραφο αυτό γίνεται για πρώτη φορά επίσημη παραδοχή ότι οι υπολογισμοί στις μειώσεις συντάξεων δεν έγιναν σωστά και θα πρέπει να επιστραφούν ποσά στους συνταξιούχους. Μέσα στις επόμενες ημέρες μάλιστα το ΙΚΑ θα έχει καταγράψει αναλυτικά πόσοι θα έχουν περικοπές που μέχρι τώρα είχαν «αποφύγει». Σύμφωνα με πληροφορίες, τέτοια λάθη έχουν γίνει όχι μόνο στις συντάξεις του ΙΚΑ αλλά και σε αυτές του δημοσίου, καθώς και στις συντάξεις που καταβάλλουν τα συγχωνευθέντα στο ΙΚΑ, ταμεία (ΟΤΕ, ΔΕΗ, τραπεζών) καθώς και σε επικουρικά ταμεία από τα οποία λαμβάνουν επίσης σύνταξη δικαιούχοι που προέρχονται από τα συγχωνευθέντα ταμεία.
Τα λάθη αυτά έχουν ως αποτέλεσμα κάθε μήνα χιλιάδες συνταξιούχοι να βλέπουν και διαφορετικό ποσό στο λογαριασμό τους, άλλοτε μικρότερο και άλλοτε μεγαλύτερο με διακυμάνσεις της τάξης των 30-60 ευρώ.
Τι απαντά το ΙΚΑ

Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώνουμε ότι παρανοήθηκε πλήρως, σε δημοσίευμα ημερήσιας εφημερίδας, η πρωτοβουλία μηχανογραφικής διευθέτησης των κρατήσεων με βάση τους ν. 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 στο συνολικό ποσό των συντάξεων που μέχρι σήμερα γινόταν μόνο στο ποσό που καταβαλλόταν από το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Η ύπαρξη του Ενιαίου Συστήματος Πληρωμών Συντάξεων που έχει δημιουργηθεί στην ΗΔΙΚΑ Α.Ε. παρέχει τη δυνατότητα στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά και σε όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, διεκπεραίωσης αυτής της διαδικασίας (επιστροφής ή παρακράτησης) μηχανογραφικά μέσω αναδρομικών ροών.

Η νέα διαδικασία καταργεί τη γραφειοκρατία και διασφαλίζει απόλυτα τον ακριβή υπολογισμό των κρατήσεων στις συντάξεις, χωρίς τη μεσολάβηση χειρόγραφων διαδικασιών.

Κάθε διαφορετική ερμηνεία αυτής της διαδικαστικής αλλαγής δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και αδικεί το πραγματικό της περιεχόμενο.
Πηγές: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου