Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Επιτέθηκαν σε ιατρό του Νοσοκομείου Καβάλας εν ώρα υπηρεσίας και δίχως αφορμή

Επίθεση από έναν άγνωστο άνδρα δέχθηκε το πρωί της Τρίτης στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου Καβάλας ο ΧΧ ιατρός.

Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό, όλα ξεκίνησαν όταν ο δράστης της επίθεσης εισήλθε στα εξωτερικά ιατρεία, απαιτώντας να εξυπηρετηθεί, τη στιγμή που ο ιατρός της Κλινικής του Γ.Ν. Καβάλας εκτελούσε τα καθήκοντα του.

Όταν ο κ. ιατρός ζήτησε από τον άγνωστο άνδρα να περιμένει για να εξυπηρετηθεί δέχθηκε επίθεση, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του. Ο νεαρός γιατρός μάλιστα γρονθοκοπήθηκε σε τέτοιο βαθμό που υπέστη ελαφριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας καταδικάζει την άνανδρη και βίαιη επίθεση στο συνάδελφο ΧΧ ... που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 3/9/2013 στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία του Γ.Ν.Καβάλας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ι.Σ. Καβάλας, τονίζοντας για το περιστατικό πως «η λεκτική βία που είναι διαχρονικά καθημερινό φαινόμενο στις δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία) συμπληρώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα από βίαια σωματικά επεισόδια κατά των λειτουργών της Υγείας (γιατροί,νοσηλευτές/τριες κ.ο.κ.)».

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως «ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας θα συμπαρασταθεί με κάθε πρόσφορο νόμιμο μέσο στο συνάδελφο ΧΧ, καλεί τους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, 4η ΥΠΕ, Διοίκηση Γ.Ν.Καβάλας) να λάβουν όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου οι λειτουργοί της Υγείας να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ασφαλές εργασιακό περιβάλλον. 

Καλεί την Τοπική Κοινωνία της Καβάλας να καταδικάσει παρόμοια φαινόμενα βιαιοπραγίας στους χώρους Υπηρεσιών Υγείας (Δημόσιους και Ιδιωτικούς), να απομονώσει έκνομες συμπεριφορές και να προστατέψει με κάθε τρόπο τη ζωή και την ακεραιότητα κάθε εργαζόμενου στον Τομέα Υγείας».


ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΙΡΕΘΕΙ. ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΑΤΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ.! 

--------------------------------------------------------------------------------


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ. 


Το Δ.Σ της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ., σε έκτακτη συνεδρίασή του, καταδικάζει την άνανδρη και απρόκλητη επίθεση σε συνάδελφο ειδικευόμενο ιατρό το πρωί της 03-09-2013 στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου χωρίς λόγο και αιτία από άτομο που εισέβαλε την ώρα που εξεταζόταν άλλος ασθενής.

Το γεγονός αυτό πιστοποιεί ότι η άσκηση του καθήκοντος είναι πλέον για το γιατρό του νοσοκομείου διαδικασία που ισοδυναμεί με παραμονή σε εμπόλεμη ζώνη.

Σε κάθε περίπτωση το αυτονόητο, η άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος σε συνθήκες πολιτισμού, αξιοπρέπειας και σεβασμού είναι αδιαπραγμάτευτη.

Είναι δεδομένη η ηθική, νομική και με κάθε άλλο μέσο συμπαράσταση προς το παθόντα συνάδελφο, στον οποίο θα σταθούμε αλληλέγγυοι, με στόχο την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

• Καλείται το σύνολο των μελών - συναδέλφων της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ., σε 3ωρη στάση εργασίας 9-12 το πρωί της Τετάρτης και Πέμπτης και αποχή από τα τακτικά καθήκοντα σε εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία, και κλινικές, με εξυπηρέτηση μόνο των πραγματικών επειγόντων περιστατικών.

• Η συμμετοχή όλων των συναδέλφων - κυρίως καθολικά των ειδικευομένων - κρίνεται επιβεβλημένη και η μη συμμετοχή θεωρείται συναίνεση σε πράξη βιαιότητας εναντίον συναδέλφου, επισύροντας την αυτοδίκαιη διαγραφή από το συλλογικό όργανο.

• Διαφωνούμε κατηγορηματικά και θεωρούμε σημαντικό ατόπημα τη δημοσίευση του ονόματος του συναδέλφου από τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας σε δελτίο τύπου, γεγονός που ισοδυναμεί με δημόσια διαπόμπευση του συναδέλφου ιατρού.

Το Δ.Σ. της Ε.Γ.Ε.Σ.Υ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου