Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

Τα μεγάλα κενά στο ΕΣΥ σκοτώνουν τους ασθενείς


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. ΕΔΕ για τον τραγικό θάνατο 72χρονου ασθενούς με ανεύρυσμα που περίμενε να διακομιστεί από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και δεν τον δέχτηκαν

Της Ντάνι Βέργου

Ενορκη διοικητική εξέταση διατάχθηκε χθες από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο του Ρίου λόγω της άρνησης να δεχθεί επείγον περιστατικό – έναν 72χρονο ασθενή με ανεύρυσμα, από τη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο, ενώ περίμενε να βρεθεί νοσοκομείο που θα τον δεχόταν.

Από το πρωί της Τρίτης, όταν ο συμπολίτης μας ένιωσε πόνο στην κοιλιακή χώρα και ζάλη, οδηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας Βάρδας και στη συνέχεια επειγόντως στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, όπου διαγνώστηκε με διαχωριστικό ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, που απαιτούσε άμεση αγγειοχειρουργική αξιολόγηση.

Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, ωστόσο, δεν διαθέτει Αγγειοχειρουργικό Τμήμα και ζητήθηκε να διακομιστεί στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας, το οποίο διαθέτει τέτοιο τμήμα, το Πανεπιστημιακό του Ρίου. Αγγειοχειρουργοί εκεί αρνήθηκαν να δεχτούν το περιστατικό από το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, επειδή δεν ήταν προγραμματισμένο χειρουργικό περιστατικό!

Εκκλήσεις και… αρνήσεις

Τη διαπραγμάτευση ανέλαβε το ΕΚΕΠΥ, του οποίου την αρωγή ζήτησαν οι γιατροί του Νοσοκομείου Αμαλιάδας. Στις εκκλήσεις του συντονιστή του ΕΚΕΠΥ απάντησαν με άρνηση οι γιατροί του πανεπιστημιακού νοσοκομείου αρχικά προφορικά και στη συνέχεια -κατόπιν αιτήματος του συντονιστή- εγγράφως, όπου ο διευθυντής της κλινικής του Ρίου αναφέρει ότι: «Ως μέρα μη γενικής εφημερίας και με δεδομένο ότι η χειρουργική αίθουσα λειτουργεί έως τις 3 το μεσημέρι και όλες οι θέσεις στο πρόγραμμα του χειρουργείου είναι κατειλημμένες, δεν υπάρχει διαθέσιμη θέση για τον ασθενή». Η ώρα ήταν 11 το πρωί.

Ας σημειωθεί ότι τα δημόσια νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να δέχονται επείγοντα περιστατικά ακόμη και όταν δεν εφημερεύουν. Η εναλλακτική λύση του ΕΚΕΠΥ έπειτα από αυτή την εξέλιξη είναι η διακομιδή του περιστατικού στο Γενικό Κρατικό της Αθήνας. Οι γιατροί της Αμαλιάδας τόνισαν ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος και ότι ο ασθενής θα μπορούσε να χάσει τη ζωή του κατά τη μεταφορά του. Τελικά, ο ασθενής έπεσε σε κώμα λίγη ώρα αργότερα και στις 12.40 το μεσημέρι πιστοποιήθηκε ο θάνατός του.

……………………………………………………………………………………

ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ

Εχουν επιλεγεί οι γιατροί και δεν τους έχουν προσλάβει!

Η τραγική ιστορία με τον 72χρονο, που κατέληξε προχθές χωρίς να έχει έστω μια ευκαιρία σε ιατρική περίθαλψη –έπειτα από την άρνηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου να τον νοσηλεύσει– ανέδειξε ένα πρόβλημα, το οποίο όλοι γνωρίζουν εδώ και δύο χρόνια. Τόσο είναι το διάστημα που έχει περάσει από τότε που επελέγησαν δύο νέοι αγγειοχειρουργοί να στελεχώσουν το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και να ενισχύσουν τους τρεις ήδη υπάρχοντες, αλλά δεν το έκαναν ποτέ γιατί δεν υπήρξε πρόσληψη!

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως η Αγγειοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου ουσιαστικά υπάρχει μόνο στα χαρτιά -οι ασθενείς της φιλοξενούνται στη Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου. Ισως εδώ να πρέπει να εστιάσει η ΕΔΕ του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη. Στο γιατί δεν έγιναν οι απαιτούμενες προσλήψεις από τη στιγμή που όλοι ήξεραν τα κενά της κλινικής.

«Ολοι γνώριζαν και γνωρίζουν πώς έχουν τα πράγματα», δήλωσε χθες σε τοπική εφημερίδα ο διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, καθηγητής Ιωάννης Τσολάκης. «Εχουμε ενημερώσει ότι μόνο τις ημέρες γενικής εφημερίας υπάρχει αγγειοχειρουργός στο νοσοκομείο. Ολοι τους γνωρίζουν επίσης την ανάγκη ανάπτυξης της κλινικής, καθώς οι 3 υπάρχοντες γιατροί αδυνατούν να καλύψουν όλη την Περιφέρεια».

Γιατρός, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του και ανήκει στην Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πάτρας, μας ανέφερε χθες πως «το περιστατικό ήταν τραγικό, αλλά κάποια στιγμή κάτι θα γινόταν. Οταν έχεις συνεχόμενα χειρουργεία και το προσωπικό συγκεκριμένο, κάποια στιγμή, στατιστικά και μόνο, θα συνέβαινε. Ο αριθμός των γιατρών αλλά και των νοσηλευτών είναι μικρός για τόσα περιστατικά που έρχονται από ολόκληρη την Περιφέρεια». Δ. τερζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου