Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΑΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

Ενημερώθηκα από Φαρμακοποιό νοσοκομείου της πρωτεύουσας το ακόλουθο γεγονός που σχετίζεται με ενδεχόμενο «κενό» λειτουργικής αποτελεσματικότητας του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. 

1. Προσδιορισμός «φθηνότερου» φαρμάκου

Με το σκεπτικό πως εκδότης της συνταγής είναι νοσοκομειακός ιατρός, ως «φθηνότερο» φάρμακο θα πρέπει να θεωρείται αυτό για το οποίο με τον α΄ή β΄τρόπο είναι όντως φθηνότερο για το Ε.Σ.Υ. και όχι βάσει της Λιανικής του τιμής που προκύπτει από το εκάστοτε ισχύον Δελτίο Τιμών.

Ειδικά για ασφαλισμένους του Ε.Ο.Π.Υ.Υ, εφόσον η χρέωση γίνεται με βάση την «Νοσοκομειακή» τιμή, πλέον 5% πλέον Φ.Π.Α, η τιμή οφείλει να είναι η εκάστοτε νοσοκομειακή.

Τα πράγματα περιπλέκονται, από την στιγμή που σε συγκεκριμένες Δραστικές ουσίες υπάρχουν «ειδικές» τιμές, βάσει των συμβάσεων της Ε.Π.Υ(στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρομαι στην σύμβαση 2/2011).

2. Η αναποτελεσματικότητα του συστήματος ως πρόξενος ζημίας για το νοσοκομείο (πολύ δε περισσότερο για το οικείο ασφαλιστικό ταμείο).

Στις συνημμένες τρεις (3) Ηλεκτρονικές συνταγές, εμφανίζονται τα εξής παράδοξα: 
Α.Δραστική ουσία Filgrastim (δοσολογία 48MIU (5 προ-γεμισμένες σύριγγες):
Στο ισχύον Δ.Τ.Φ, το φθηνότερο προϊόν έχει Λ.Τ. 271,55 
Το αμέσως φθηνότερο έχει Λ.Τ. 271,63
Ως φθηνότερο και αποζημιούμενο πλήρως, αναφέρεται προϊόν με Λ.Τ. 293,82.
Πλην όμως, το τελευταίο εντάσσεται στα φάρμακα της Σύμβασης 2/2011 της Ε.Π.Υ, με τιμη κατώτερη όλων.

Κατά συνέπεια, ο φαρμακοποιός που θα εκτελέσει την συνταγή, ακολουθώντας τα όσα περιγράφονται, θα χορηγήσει το εν λόγω προϊόν, χρεώνοντας όμως τον ασφαλιστικό φορέα με τιμή βάσει της ισχύουσας «νοσοκομειακής» πλέον 5% & Φ.Π.Α.

Β.Δραστική ουσία Filgrastim (30MIU-5 προ-γεμισμένες σύριγγες)
Φθηνότερο προϊόν (βάσει Δ.Τ): 173,89 
Φθηνότερο βάσει συστήματος: 186,30.
Το Νοσοκομείο όμως υποχρεώνεται να χορηγήσει το προϊόν με τιμή 186,30 (Λιανική), το οποίο είναι και το μόνο που διαθέτει στην εν λόγω Δ.Ο. & δοσολογία,από την στιγμή που το πραγματικό του κόστος είναι χαμηλότερο, εμπεριεχόμενο στα είδη της Σύμβασης 2/2011 της Ε.Π.Υ.

Η χρέωση του τελευταίου στο ασφαλιστικό ταμείο θα γίνει ομοίως βάσει της «νοσοκομειακής» τιμής, πλέον 5% & Φ.Π.Α., επιβαρύνοντας ανάλογα το πρώτο, όπως προαναφέρθηκε.

Γ.Δραστική ουσία Νavelbine (δισκία 30mg X 1)
Προσδιορίζεται ως «φθηνότερο» το μοναδικό χωρίς ανταγωνισμό σκεύασμα στην περιεκτικότητα σε Δ.Ο. και ποσότητα/συσκευασία.

Συμπεράσματα 

Χρειάζονται τροποποιήσεις-διορθώσεις-συμπληρώσεις στο σύστημα:

1. Δημιουργία υπο-συστήματος αποκλειστικά για νοσοκομεία και χρεώσεις ιδιωτών παρόχων προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, με τις νοσοκομειακές τιμές που ισχύουν κάθε φορά, πλέον 5% & Φ.Π.Α.

2. Προσθήκη στήλης με τις τιμές των συμβάσεων της Ε.Π.Υ. που αφορούν στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Δημήτρης Ν.Πατσάκης/24.8.13

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου