Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2013

Βαθιά το χέρι στη τσέπη για την προμήθεια φαρμάκων-Τι αλλάζει


Βαθιά το χέρι στη τσέπη για την προμήθεια φαρμάκων-Τι αλλάζει

Μειώνονται οι τιμές των γενόσημων φαρμάκων για να αυξηθούν οι τιμές στα πρωτότυπα σκευάσματα.Μετά της αποκαλύψεις της ''Ελευθεροτυπίας" ότι στην Ελλάδα τα γενόσημα φάρμακα πωλούνται ακόμη και κατά 800%- 900% ακριβότερα από ότι στην εύπορη Σουηδία,το υπουργείο υγείας προωθεί μέτρα για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης . Τι αλλάζει για τις τσέπες των ασφαλισμένων

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - IATROPEDIA

Τα μέτρα για τη μεγαλύτερη διείσδυση των γενόσημων φαρμάκων σε ποσοστό που θα φτάνει το 60% θα περιλαμβάνει σχετικό νομοσχέδιο που προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως ανακοινώσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης πριν από το ραντεβού του με την τρόικα θα δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο μεταξύ άλλων θα δίνει κίνητρα σε γιατρούς φαρμακοποιούς και ασφαλισμένους προκειμένου να επιλέγουν τα γενόσημα. 

Αναλυτικότερα το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει και την υπουργική απόφαση με την οποία όσοι φαρμακοποιοί διαθέτουν γενόσημα σε ποσοστό 60% θα απαλλάσσονται από το κλιμακωτό rebate (υποχρεωτική έκπτωση).

Ταυτόχρονα οι ασθενείς θα πληρώνουν μόνο τη μισή συμμετοχή για την αγορά φαρμάκων που σήμερα προσδιορίζεται στο 25%. Αντίθετα εάν επιλέγουν τα αγοράζουν το πρωτότυπο που έχει λήξει η πατέντα του (τα πρωτότυπα που δεν έχει λήξει η πατέντα τους δε διαθέτουν αντίγραφα) τότε θα πληρώνουν όλη τη διαφορά μέχρι τη λιανική τιμή από την ασφαλιστική τιμή (τιμή αποζημίωσης). 

Φραγμοί όμως μπαίνουν και στους γιατρούς οι οποίοι βάση της υπουργικής απόφασης θα μπορούν να συνταγογραφούν μόνο φάρμακα της ειδικότητάς τους.

ζητούν την απόσυρσή της

Την απόσυρση της εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ, καθώς και του σχετικού νόμου, για την αποκλειστική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας, ζητάει εκ νέου από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ επαναλαμβάνει τη θέση του για συνταγογράφηση και της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου παράλληλα με τη δραστική ουσία, τόσο στα σχόλια της συνταγής, όσο και στο βιβλιάριο του ασθενούς, τονίζοντας «ότι είναι καιρός να εφαρμοστεί η νομοθεσία, ώστε κανένα φάρμακο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή».

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) από την πλευρά του επισημαίνει ότι οι γιατροί είναι εκείνοι που πρέπει να επιλέγουν το τελικό σκεύασμα που φθάνει στους ασθενείς. «Η συνταγογράφηση της εμπορικής ονομασίας του κάθε φαρμάκου, δηλαδή η επιλογή του φαρμακευτικού σκευάσματος αποτελεί ιατρική πράξη» σημειώνει ο ΙΣΑ.

Ταυτόχρονα ζητά τις μελέτες εκείνες από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που να επιβεβαιώνουν πλήρως ποια γενόσημα είναι ασφαλή και ποια όχι αλλά και ποιες ανεπιθύμητες ενέργειες παρουσιάζει το κάθε ένα από αυτά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου