Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Τα τέσσερα σενάρια για τον ΕΟΠΥΥ



MEGATV. Η εξυγίανση του ΕΟΠΥΥ αποτελεί πρωταρχικό στόχο του υπουργείου Υγείας, ενώ τέσσερα σενάρια βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων. Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει μόνο ως ασφαλιστικός οργανισμός και τα πολυϊατρεία με τους 6.000 γιατρούς θα ενταχθούν στο ΕΣΥ.

Στην περίπτωση αυτή το πιθανότερο είναι ότι θα αυξηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων σε ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα, ενώ οι γιατροί ενδεχομένως θα συμβάλουν στην δεύτερη φάση της κινητικότητας.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη πρόταση και τόνισε: "Το αν θα είναι μόνο ασφαλιστικός οργανισμός ή αν θα εξακολουθήσει να είναι όπως σήμερα ασφαλιστικός οργανισμός και πάροχος υπηρεσιών υγείας είναι μια συζήτηση που μας έχει τεθεί στο τραπέζι και νομίζω ότι πρέπει να την κάνουμε με θάρρος".

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τα εξής: Ο ΕΟΠΥΥ να λειτουργεί μόνο ως ασφαλιστικός φορέας. Τα κέντρα υγείας και τα πολυϊατρεία να αποτελέσουν έναν ξεχωριστό οργανισμό εκτός ΕΟΠΥΥ και ΕΣΥ και να υπάρξει σύμπραξη με ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες και μέσα σε αυτές τις δομές.

Αν προκριθεί το τρίτο σενάριο τότε ο ΕΟΠΥΥ ως ασφαλιστικός οργανισμός θα αγοράζει φθηνές υπηρεσίες από ιδιώτες και θα περιοριστούν στο μέγιστο οι δημόσιες δομές δηλαδή θα διατηρηθούν πολυιατρεία και κέντρα υγείας μόνο σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές.

Σύμφωνα με το τέταρτο σενάριο θα υπάρξει κλειστός προϋπολογισμός ανά πολυϊατρείο και κέντρο υγείας αστικού τύπου, ο οποίος θα είναι σε συνάρτηση του πληθυσμού που θα καλύπτει και του έργου που θα παράγει η κάθε δομή. Σε αυτά θα υπάρχει και γενικός γιατρός, ο οποίος θα δέχεται σε πρώτη φάση τους ασφαλισμένους και θα τους κατευθύνει σε γιατρό ειδικότητας αν είναι απαραίτητο ή σε διαγνωστικό κέντρο.

Η υλοποίηση της τελευταίας πρότασης θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας εκτιμούν οι οικονομολόγοι της υγείας.

Οι αλλαγές του τρόπου λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ προκάλεσαν την ανησυχία του προέδρου του πανελληνίου ιατρικού συλλόγου, ο οποίος επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Υγείας, που τον διαβεβαίωσε ότι κανένας γιατρός δεν πρόκειται να χάσει τη θέση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου