Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Σοβαρός προβληματισμός στο υπουργείο Υγείας για την πρόταση των φαρμακοποιών για τα ΦΥΚ

Από Βασίλη Βενιζέλο - YGEIA360.GR

Σοβαρά προβληματισμένη είναι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με την αντιπρόταση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) προς την τρόικα για την περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

Ο ΠΦΣ προτείνει η περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους του κλάδου, το οποίο απαιτεί η τρόικα, να προκύψει μόνον λογιστικά για του "περάσματος" της διάθεσης των φαρμάκων υψηλού κόστους (ΦΥΚ) από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ στα ιδιωτικά φαρμακεία, με ειδικό ποσοστό κέρδους για αυτά της τάξης του 1% - 5%. Έτσι, χωρίς άλλη παρέμβαση, το μεσοσταθμικό ποσοστό κέρδους του κλάδου θα πέσει κάτω από τα σημερινά επίπεδα, χωρίς να υπάρξει καμία δυσμενής επίπτωση στο εισόδημα των φαρμακοποιών.

Όμως, δεδομένου ότι το ετήσιο κόστος των ΦΥΚ φθάνει το 1 δισ. ευρώ, το ενδεχόμενο "περασμα" της διάθεσής τους στα ιδιωτικά φραμακεία θα επιβαρύνει τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας κατά το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών για τα ΦΥΚ, ήτοι από 1% έως 5%. Με άλλα λόγια, ο ΕΟΠΥΥ θα επιβαρυνθεί με 10 έως 50 εκατ. ευρώ τουλάχιστον και υπό την προϋπόθεση ότι τα ΦΥΚ θα τα προμηθεύονται τα ιδιωτικά φαρμακεία στη νοσοκομειακή τους τιμή. Αν δεν συμβεί αυτό και τα ιδιωτικά φαρμακεία προμηθεύονται τα ΦΥΚ στην χονδρική τους τιμή, τότε η επιβάρυνση του ΕΟΠΥΥ εκτοξεύεται στα ύψη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου