Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Προτάσεις για μετεξέλιξη του ΕΟΠΥΥ

ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Ι. ΚΥΡΙΟΠΟΥΛΟΣ

Η μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ σε φορέα που ασκεί αποκλειστικά ασφαλιστική πολιτική και η διεύρυνση της χρηματοδοτικής βάσης του Οργανισμού θα αποτελέσουν απάντηση για την υπέρβαση της κρίσης. Αυτό προτείνει ο καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας Ιωάννης Κυριόπουλος, με αφορμή τη διεξαγωγή σχετικού συνεδρίου. 
Το μνημόνιο και οι αλλαγές που έχει επιφέρει στις υπηρεσίες υγείας και τη φαρμακευτική περίθαλψη έχουν υπερβεί ενδεχομένως τα όρια του συστήματος υγείας, αναφέρει ο καθηγητής, υπογραμμίζοντας: «Οι πολιτικές περιστολής της δαπάνης απεδείχθησαν ατελέσφορες και πλην των πρόσκαιρων ρυθμίσεων δεν έχουν επιδείξει θετική συμβολή στην ανασυγκρότηση του υγειονομικού τομέα».

Οπως εξηγεί, η αναζήτηση της αποδοτικότητας -αντί της περιστολής της δαπάνης- και της αποτελεσματικότητας -αντί της ανταπόκρισης στη ζήτηση- οφείλουν να είναι οι δύο βασικοί στόχοι της τρέχουσας περιόδου. Και συνεχίζει: «Η ανασυγκρότηση του υγειονομικού τομέα ταυτίζεται στην παρούσα συγκυρία με τη μεταρρύθμιση και την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Προς τούτο, η διεύρυνση της χρηματοδοτικής βάσης του ΕΟΠΥΥ και η λειτουργία του ως φορέα που ασκεί ασφαλιστική πολιτική, σε συνδυασμό με τη δημιουργία δικτύων πρωτοβάθμιας περίθαλψης, στα οποία συμμετέχει το σύνολο των δημοσίων και ιδιωτικών δομών και επαγγελματιών υγείας, αποτελεί μια εύστοχη απάντηση για την υπέρβαση της κρίσης».

«Από το Μνημόνιο στην Ανασυγκρότηση του Υγειονομικού Τομέα», είναι το θέμα του 12oυ συνεδρίου HEALTHWORLD που διοργανώνει το Ελληνο-αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου