Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Επιστολή στον υπουργό Υγείας από την Ένωση Γενικών Γιατρών



Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ygeia360.gr

H Ελληνική Ένωση Γενικής/ Οικογενειακής Ιατρικής η οποία εκπροσωπεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των γενικών ιατρών που υπηρετούν την ΠΦΥ της χώρας είτε στο ΕΣΥ, είτε ως ιδιώτες απέστειλε χθες επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη με την οποία τον ενημερώνει για τα θέματα που την αφορούν και του κάνει προτάσεις, όπως είναι η θέσπιση του «οικογενειακού γιατρού».

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρακολουθούμε τις εξαγγελίες σας για τη θέσπιση- ενεργοποίηση του θεσμού του Οικογενειακού Γιατρού με λειτουργία "gatekeeping" προς τους ιατρούς ειδικοτήτων και τα ανώτερα επίπεδα φροντίδας, θεσμό που κρίνετε αναγκαίο για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος υγείας στα πρότυπα των προηγμένων δυτικών χωρών.

Η ανάγκη για τη θέσπιση του Οικογενειακού Ιατρού στη χώρα μας είναι «τώρα, περισσότερο επιτακτική από ποτέ», και ας συζητιέται τα τελευταία 30 χρόνια... Η σύγχρονη εκτόξευση των δαπανών υγείας φέρνει στο επίκεντρο την όσο το δυνατόν αποδοτικότερη χρήση των σπάνιων πόρων. Η συνέχεια στη φροντίδα απουσιάζει, καθώς αυτή παρέχεται ευκαιριακά και αποσπασματικά, με τους ασθενείς να προστρέχουν σε διαφορετικές υπηρεσίες υγείας για κάθε επεισόδιο υγείας τους. Η πρόσβαση στις υπηρεσίες εξαρτάται, είτε από ιδιωτικές δαπάνες (πληρωμές-παραπληρωμές), είτε από αυξημένο κόστος χρόνου. Το πρόβλημα της ισότητας οξύνεται, καθώς διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες. Σημαντικά είναι τα ποσοστά του πληθυσμού που αναφέρουν ανικανοποίητες ανάγκες υγείας λόγω κόστους ή μη διαθεσιμότητας. Οι μετρήσεις ανταποκρισιμότητας των χρηστών εμφανίζουν μεγάλη δυσαρέσκεια στον πληθυσμό για το σύστημα υγείας. Η εθνική πολιτική στους τομείς της πρόληψης και της προαγωγής της υγείας παραμένει ασθενής, παρόλο που ο τρόπος ζωής εμφανίζεται επιβαρυντικός, με ανθυγιεινές συμπεριφορές να έχουν υψηλό επιπολασμό.

Ο Γ/Ο Ι σε όλα τα δυτικά προηγμένα κράτη αποτελεί το σημείο πρώτης επαφής του ασθενή με το σύστημα, προσφέρει μακροχρόνια φροντίδα εστιασμένη στον ασθενή (και όχι στην ασθένεια), που καλύπτει την πλειοψηφία των αναγκών του και συντονίζει την φροντίδα του, όταν αυτή πρέπει να αναζητηθεί σε ανώτερα επίπεδα. Δεδομένα από τη διεθνή βιβλιογραφία καταδεικνύουν πως συστήματα υγείας βασισμένα σε ισχυρή ΠΦΥ από καλά εκπαιδευμένους Γ/Ο Ι, που λειτουργούν στην κοινότητα, παρέχουν περισσότερο κλινικά αποτελεσματική και κλινικά αποδοτική φροντίδα υγείας από αυτά που έχουν χαμηλό προσανατολισμό προς την ΠΦΥ. Ο προσανατολισμός του συστήματος προς την ΠΦΥ προάγει την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη

Πυλώνες για μια επιτυχή μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ αποτελούν:

- Η αύξηση του ποσοστού των πολιτών με απρόσκοπτη πρόσβαση στην ΠΦΥ (καθολική κάλυψη, χωρίς συμμετοχή)- στοιχείο απαραίτητο αν αναλογιστούμε τους υψηλούς ρυθμούς απασφάλισης λόγω ανεργίας

- Η παροχή συντονισμένης 24/7 πρόσβασης σε κατάλληλες υπηρεσίες ΠΦΥ

- Η έμφαση στην προαγωγή της υγείας, στην πρόληψη της ασθένειας, στην φροντίδα των χρονίων πασχόντων και στην πολλαπλή συνοσηρότητα

- Η διασύνδεση και ο συντονισμός της ΠΦΥ με τα άλλα επίπεδα φροντίδας


Οικογενειακός Ιατρός θα πρέπει να είναι κατά προτεραιότητα, όταν πρόκειται για ενήλικες, ο Γενικός/ Οικογενειακός Ιατρός (General Practitioner/ Family Physician), ο γιατρός δηλαδή που έχει εξειδικευτεί στην παροχή ΠΦΥ και ο Παιδίατρος ή ο Γ/Ο Ι, όταν πρόκειται για παιδιά. Είναι γεγονός πως η λειτουργία του θεσμού του Οικογενειακού Ιατρού προϋποθέτει τη δημιουργία ικανού αριθμού Γ/Ο Ι. 

Σύμφωνα με την μελέτη FICOSER στην Ελλάδα των 75000 περίπου ιατρών χρειαζόμαστε 7000 Γενικούς Ιατρούς και έχουμε μόλις 2500- 3000. Έχουμε καταθέσει στο παρελθόν στο ΥΥΚΑ πρόγραμμα "on the job training", που περιλαμβάνει εκπαίδευση κλινικών γιατρών στη Γενική/ Οικογενειακή Ιατρική, από Γ/Ο Ι, σε δομές ΠΦΥ. Το πρόγραμμα μάλιστα αυτό αντέγραψε και εφάρμοσε με επιτυχία η Τουρκία.

Κρίσιμα στοιχεία για την μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ αποτελούν:

- Η ανάπτυξη του Δικτύου ΠΦΥ, με την ενοποίηση των μονάδων (ΚΥ, ΙΚΑ κλπ), την λειτουργία μονάδας ΠΦΥ- πυρήνα σε κάθε περιοχή- αστική ή αγροτική, στην οποία θα υπάγονται οι γιατροί δορυφόροι- Γ Ο/Ι και γιατροί ειδικότητας

- Η ενισχυμένη πρόσβαση (24/7) στις μονάδες ΠΦΥ, που θα αποσυμφορήσει τα ΤΕΠ των νοσοκομείων, με τους συμβεβλημένους ιατρούς να υποχρεούνται να εφημερεύουν περιοδικά στην μονάδα της περιοχής τους.

- Η εισαγωγή «λίστας ασθενών», που προάγει την σχέση ιατρού-ασθενούς, καθώς και συμβάλλει στη συνέχεια της φροντίδας.

- Το ανώτατο όριο ασφαλισμένων ανά Γ/ Ο Ιατρό (1800-2200).

- Η ελευθερία επιλογής Οικογενειακού Ιατρού από τον ασθενή, που ενδυναμώνει τον χρήστη και ασκεί πίεση στους παρόχους για βελτίωση των υπηρεσιών.

Μορφές αποζημίωσης των παρόχων που θα προάγουν τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών- μικτό σύστημα αποζημίωσης «κατά κεφαλήν» και «σύμφωνα με την απόδοση» (επίτευξη στόχων) για τους Γ/Ο Ι, σταθμισμένο με πολλαπλά νοσήματα, άγονη-δυσπρόσιτη περιοχή κλπ). Συστήματα αποζημίωσης, όπως η «πάγια αντιμισθία» στα πρότυπα ΙΚΑ και ΟΑΕΕ προάγουν την κακώς εννοούμενη δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, ενώ όπως η «κατά πράξη» αποζημίωση, η προσφιλέστερη για τους ιατρούς, ενισχύουν την προκλητή ζήτηση υπηρεσιών.

- Η ανάπτυξη και εφαρμογή κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών για την διαχείριση των νοσημάτων στην ΠΦΥ

- Η ενισχυμένη τεχνολογία πληροφορίας, με κρίσιμο στοιχείο τη δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς

- Η ανάπτυξη μηχανισμών ιατρικού ελέγχου (auditing) και διασφάλισης της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρουν οι πάροχοι

Αναμένουμε την υλοποίηση της εξαγγελίας σας, ευχόμενοι η πολιτική σας βούληση να υπερνικήσει τα εδραιωμένα συμφέροντα, που στέκουν εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ τα τελευταία 30 έτη. Το ρυθμιστικό πλαίσιο της εισαγωγής του θεσμού του οικογενειακού ιατρού θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του εγχειρήματος και ευελπιστούμε οι σχετικές προτάσεις μας να ληφθούν σοβαρά υπόψη. Ζητάμε συνάντηση μαζί σας, για να σας παρουσιάσουμε τις θέσεις μας αναλυτικά. Στην προσπάθεια σας για αναμόρφωση της ΠΦΥ θα είμαστε αρωγοί».

Για το Δ.Σ. της Ένωσης


Ο Πρόεδρος                  Ο Γενικός Γραμματέας

Ανάργυρος Μαριόλης     Ευάγγελος Φραγκούλης

1 σχόλιο:

  1. Καλο ταξιδι στον φαντασιακο σας κοσμο.Η Αδωνικη μνημονιακη πραγματικοτητα θα ειναι δυστυχως πολυ σκληρη για ολους μας,εκτος εαν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή