Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Σε ράντζα στοιβάζονται και πάλι οι ασθενείς

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ «ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΝ» ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ
 
της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ - ΕΝΕΤ

Σε μερικά... επιπλέον ράντζα στους διαδρόμους των νοσοκομείων φαίνεται ότι περιορίζεται τελικά το success story του υπουργού Υγείας με το σχέδιο ανασυγκρότησης του ΕΣΥ!
Αυτές είναι οι εικόνες που παρουσίαζε χθες η ψυχιατρική κλινική του ΕυαγγελισμούΕνα σχέδιο που προς στιγμήν μειώνει την κίνηση από τα μικρά νοσοκομεία, τα περισσότερα εκ των οποίων οδηγούνται στο κλείσιμο, και κατευθύνει τους ασθενείς στα μεγάλα, τα οποία ασφυκτιούν. Αποτέλεσμα να γεμίζουν ράντζα τους διαδρόμους.

Ενδεικτική η περίπτωση της ψυχιατρικής κλινικής του Ευαγγελισμού, που χθες το πρωί βούλιαζε από τα ράντζα στους διαδρόμους, που φιλοξενούσαν ψυχικά πάσχοντες.
Αλλωστε πού να χωρέσουν οι 46 ασθενείς που έφθασαν στην κλινική εκτάκτως στα συνολικά 20 κρεβάτια που διαθέτει το τμήμα;

Και δεν είναι η μοναδική μέρα που η ψυχιατρική κλινική ήταν γεμάτη από πτυσσόμενα κρεβάτια. Πολλοί εργαζόμενοι μιλούν ακόμη και για μόνιμη εικόνα. Μάλιστα πρόσφατα ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Ευαγγελισμού γιατρός Ηλίας Σιώρας είχε διαπληκτιστεί έντονα με το διοικητή και τον αρμόδιο περιφερειάρχη Υγείας για το θέμα. Τι συνέβη την επόμενη ημέρα; Δόθηκαν οδηγίες να συμπτυχθούν τα ράντζα μέσα στους θαλάμους, ώστε να μη φαίνονται στο διάδρομο!

Ερωτηθείς ο Ηλίας Σιώρας από την «Ε» για την κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας επισήμανε: «Αφού σταδιακά πάνε να κλείσουν όλα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία της χώρας έως το τέλος του 2014, ώστε να γίνει Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο την αποασυλοποίηση, οι ψυχικά πάσχοντες είτε θα στριμώχνονται στις ψυχιατρικές κλινικές των νοσοκομείων είτε θα μένουν άστεγοι στο δρόμο».

Αλλωστε τα κονδύλια του προγράμματος για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση «Ψυχαργώς» έχουν προ πολλού τελειώσει...

Και στο «Αττικόν»

Και δεν είναι μόνον ο Ευαγγελισμός. Ράντζα «κοσμούν» και ένα άλλο μεγάλο νοσοκομείο, το Αττικό των δυτικών προαστίων.

Οπως αναφέρει το σωματείο των εργαζομένων: «Ολόκληρες πτέρυγες και νοσηλευτικά τμήματα, κλίνες ΜΕΘ, μονάδες παίδων, νεογνών, λοιμώξεων και ακτινοθεραπείας, χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές. Τα ράντζα εξακολουθούν να πλημμυρίζουν τους διαδρόμους. Αιτία είναι η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και η κυβερνητική αδιαφορία για την επίλυση των προβλημάτων του νοσοκομείου».

Ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας επιβεβαιώνει: «Τα ράνζτα είναι το... success story του κ. Γεωργιάδη. Εκκενώνει νοσοκομεία δημιουργώντας αυταπάτες ότι θα κάνει καλύτερη την περίθαλψη των πολιτών, έρχονται όμως τα ράντζα να τον διαψεύσουν οικτρά. Επιμένουμε ότι αυτό που χρειάζεται
σήμερα είναι να λειτουργήσουν όλα τα νοσοκομεία με επάρκεια προσωπικού και χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν να νοσηλεύουν αξιοπρεπώς τους πολίτες».

Γι' αυτό οι γιατροί και οι εργαζόμενοι προχωρούν σε νέο πιο σκληρό κύκλο κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στην υποβάθμιση του ΕΣΥ που περιλαμβάνει μείωση της χρηματοδότησης και κινητικότητα για τους εργαζομένους.

Ετσι, χωρίς γιατρούς θα μείνουν τα δημόσια νοσοκομεία για τρεις ολόκληρες ημέρες, καθώς οι νοσοκομειακοί γιατροί αποφάσισαν να προχωρήσουν σε νέες δυναμικές κινητοποιήσεις.

Η ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ) έπειτα από γενικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη αποφάσισε να προκηρύξει τριήμερη απεργία, από την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου έως και την
Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου.

Σε κινητοποιήσεις προχωρήσουν όμως και οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς προκήρυξαν 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας για την
Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου από 11 π.μ. έως 3 μ.μ.

Στις 12 θα πραγματοποιήσουν θα ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, ενώ στην περιφέρεια αντίστοιχες εκδηλώσεις θα γίνουν μπροστά στις έδρες των Υγειονομικών Περιφερειών.

Ταυτόχρονα συμμετέχουν στην 48ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ για τις 18 και 19 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου