Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Η ύφεση και η ανεργία «σκοτώνουν» τα ασφαλιστικά ταμεία – Σε απεργίες προχωρούν οι εργαζόμενοι

 
Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασαν, οι οφειλές προς το ΙΚΑ την τελευταία τριετία αυξήθηκαν κατά 65%, ξεπερνώντας τα 8 δισ. ευρώ από 4,8 δισ. ευρώ που ήταν το 2010.
Η ύφεση και η ανεργία έχουν ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση των εσόδων σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα - σύμφωνα με τους εργαζόμενους σε αυτά - νέες περικοπές των συντάξεων.

Εκτιμούν ότι οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα είναι 10%, στις επικουρικές 30%, ενώ θα καταργηθεί εντελώς το εφάπαξ.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, σημείωσαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των κύριων συντάξεων που καταβάλλονται
σήμερα είναι κάτω των 700 Ευρώ ενώ η καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων φτάνει τους 15 μήνες και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά τους 20.
Από το 2009 έχουν αποχωρήσει 5015 εργαζόμενοι ενώ στην καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής απασχολούνται 25 άτομα πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο, κάτι που αποκρύβεται από τον οργανισμό καθώς δεν έχει παρουσιάσει στοιχεία για την ανεργία τους τελευταίους 5 μήνες.

Τη προσεχή
Δευτέρα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΟΑΕΔ ξεκινούν πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες διαμαρτυρόμενοι για την ένταξη σε καθεστώς διαθεσιμότητας 618 υπαλλήλων παρά την έλλειψη προσωπικού που επικαλούνται σε όλους τους φορείς του υπουργείου Εργασίας.
Πηγή:
http://www.skai.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου