Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΕΟΠΥΥ είδε φως... από τον τουρισμό

Η άνοδος της τουριστικής κίνησης σώζει όπως φαίνεται και τον ΕΟΠΥΥ. Τονωτική «ένεση» 500 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα λάβει μέχρι το τέλος του έτους ο Οργανισμός σε περίπτωση που συνεχιστεί η θετική πορεία των τουριστικών εισπράξεων. 

Ήδη, όπως επιβεβαιώνει και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, όταν δηλαδή οι ελληνικοί προορισμοί δέχτηκαν το μεγαλύτερο κύμα επισκεπτών, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση των εσόδων του ΕΟΠΥΥ από ασφαλιστικές εισφορές, η οποία σύμφωνα με το υπουργείο συνδέεται με την αύξηση των θέσεων εργασίας στον τουριστικό κλάδο. 

Η εξτρά ροή πόρων στα ταμεία του ΕΟΠΥΥ θεωρείται «μάννα εξ ουρανού» σε μια περίοδο που ο Οργανισμός παλεύει να μαζέψει το χρέος του και να εξορθολογήσει τις δαπάνες του, προκειμένου να μην δημιουργήσει νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Και αυτό καθώς το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, από την πρώτη κιόλας στιγμή της σύστασής του, ήταν οι μειωμένες εισφορές των ταμείων για το κομμάτι της περίθαλψης εξαιτίας του συνεχιζόμενου ράλι στα ποσοστά ανεργίας, ή ακόμη και η μη καταβολή τους, καθώς τα χρήματα αυτά συχνά χρησιμοποιούνταν για να δοθούν οι συντάξεις. 

Αν και τα επιπλέον έσοδα που θα εισρεύσουν στον Οργανισμό είναι σημαντικά, τα οφέλη εκτιμάται θα ήταν πολλαπλάσια, όχι μόνο για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά κυρίως για τα ασφαλιστικά ταμεία, εάν εξαλείφονταν φαινόμενα αδήλωτης εργασίας που αποτελούν συνήθως τον «κανόνα» στις τουριστικές περιοχές. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 3 στα 10 εργαζόμενοι στον τουρισμό είναι ανασφάλιστοι. Να σημειώσουμε επίσης πως ακόμη και στα 10.000 άτομα που απασχολήθηκαν φέτος σε τουριστικές επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για Ανέργους του τουριστικού τομέα ηλικίας έως 29 ετών» του υπουργείου Εργασίας, οι επιχειρήσεις κατέβαλαν μηδενικές εργοδοτικές εισφορές. 

Πάντως η περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και η επακόλουθη στήριξη της απασχόλησης τα επόμενα χρόνια βρίσκεται αυτή της στιγμή ψηλά στην ατζέντα και όχι άδικα: είναι χαρακτηριστικό πως πέρσι η συμβολή της τουριστικής οικονομίας στο ΑΕΠ της Ελλάδας έφτασε το 16,4%, ενώ η συνολική απασχόληση στην τουριστική οικονομία (688.800 θέσεις εργασίας), σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικού Τουριστικών Επιχειρήσεων αντιστοιχούσε στο 18,3% των απασχολουμένων. 

Σύμφωνα επίσης με μελέτη του ΙΟΒΕ, για κάθε 100 θέσεις άμεσης απασχόλησης στη χώρα, που είναι αποτέλεσμα της τουριστικής δαπάνης και των επενδύσεων για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, υποστηρίζονται συνολικά άλλες 130 θέσεις εργασίας σε κλάδους-προμηθευτές τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και στους κλάδους όπου κατευθύνεται ως καταναλωτική δαπάνη το εισόδημα που δημιουργείται (από την άμεση και την έμμεση απασχόληση). 

Βίκυ Κουρλιμπίνη 
vicky.kourlibini@capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου