Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΟΠΥΥ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ “ΠΑΡΤΙ” ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 9/9/2013

ΘΕΜΑ: ΕΟΠΥΥ – ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ “ΠΑΡΤΙ” ΤΩΝ ΓΕΝΟΣΗΜΩΝ

Μετά από δημοσιεύματα του Κυριακάτικου Τύπου σχετικά με τις τιμές των γενόσημων σε Ελλάδα και Σουηδία έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Την στιγμή που το Υπ. Υγειάς δίνει των υπέρ πάντων αγώνα για να αυξηθεί η χρήση των γενοσήμων φαρμάκων, απίστευτες αποκλείσεις παρατηρούνται μεταξύ των τιμών των φαρμάκων αυτών στην Ελλάδα και την Σουηδία!

Μια απλή σύγκριση των τιμών των φαρμάκων αναδεικνύει σκανδαλώδεις διαφορές τιμών, διαφορές που θα πρέπει οι αρμόδιοι να εξηγήσουν τόσο στους ασφαλισμένους όσο και στους ιατρούς που παραμένουν απλήρωτοι, κατηγορούνται για τακτικές υπερσυνταγογράφησης και καθημερινά “κουρεύονται” οι πενιχρές πλέον αποδοχές τους !

Πιο συγκεκριμένα αναφέρουμε, ενδεικτικά, ορισμένα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας:

Ομεπραζόλη 565 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Σιμβαστατίνη είναι 880 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Ατορβαστατίνη είναι 823 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Φιναστερίδη είναι 385 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Ρισπεριδόνη είναι 194 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Σιταλοπράμη είναι 483 % πιο ακριβή στην Ελλάδα από ότι στην Σουηδία.

Ενδιαφέρεται πραγματικά το Υπ. Υγείας να μειώσει την φαρμακευτική δαπάνη και να αυξήσει το ποσοστό χρήσης των γενόσημων στο 60% ;

Αν πραγματικά ενδιαφέρεται τότε η λύση είναι προφανής, ΑΜΕΣΗ μείωση των τιμών προκειμένου να αυξηθεί η διείσδυση ! Είναι απαράδεκτο η χρήση τους στην Σουηδία να είναι 50% με βάση τον όγκο και μόλις 15% με βάση την αξία πωλήσεων, την ίδια περίοδο αντίστοιχα στην Ελλάδα είναι μόλις 25% με βάση τον όγκο με ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό (18%) με βάση την αξία πωλήσεων ! Αυτό, αν μη τι άλλο, είναι ένα πραγματικό “πάρτι” !

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας:

1. Να μειώσει δραστικά τις τιμές των γενόσημων.

2. Να δώσει σοβαρά κίνητρα στους ιατρούς προκειμένου να αυξήσουν την συνταγογράφηση γενοσήμων με την χρήση εμπορικής ονομασίας. 

3. Επιβολή κανόνων ελεύθερου ανταγωνισμού σε όλο το φάσμα της εμπορίας και διακίνησης φαρμάκων. Προκαλεί τουλάχιστον έκπληξη τα γενόσημα για την ίδια δραστική ουσία να έχουν περίπου την ίδια τιμή, θέμα με το οποίο θα έπρεπε ίσως να ασχοληθεί η επιτροπή ανταγωνισμού.

4. Να εφαρμόσει άμεσα τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα

Για το ΔΣ της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ

Ο Πρόεδρος       Ο Γεν. Γραμμ.

Γ. Ελευθερίου    Χρ. Παπασιδέρης

Σημ. Τις τιμές (Λιανική Τιμή) των Σουηδικών γενοσήμων αναφέρονται στο online Εθνικό Συνταγολόγιο της Σουηδίας το www.fass.se .Τις τιμές (επίσης Λιανική Τιμή) των Ελληνικών γενοσήμων μπορείτε να τις βρείτε στο www.galinos.grΣτις 04 Σεπτεμβρίου 2013 οι 100 Σουηδικές Κορώνες = 11,5 Ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου