Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2013

ΙΑΤΡ. ΣΥΛΛ. ΠΑΤΡΩΝ: ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ORANGE BOOK» - Αντίστοιχου με αυτό του FDA

HEALTHDAILY. 

Ιατρικός Σύλλογος ΠάτραςΤο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών στη συνεδρίαση στις 03/09/2013 κατέληξε σε ορισμένες διαπιστώσεις και συμπεράσματα σε σχέση με την εφαρμοζόμενη πολιτική φαρμάκου. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

Θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταγογράφηση από τους ιατρούς, ο συστηματικός έλεγχος των κυκλοφορούντων φαρμάκων και η δημοσιοποίηση των στοιχείων αδειοδότησης και των δειγματοληπτικών ελέγχων του ΕΟΦ όσον αφορά την κυκλοφορία των γενόσημων φαρμάκων στην χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η αδειοδότηση από τον ΕΟΦ δίνεται σε φαρμακευτικό σκεύασμα και όχι σε δραστική ουσία.

Άκρως απαραίτητη κρίνεται η δημιουργία «orange book» αντίστοιχου με αυτό του FDA, δηλαδή μία δυναμική βάση δεδομένων με την εκτίμηση της θεραπευτικής ισοδυναμίας των εγκεκριμένων γενόσημων φαρμάκων και τα επίπεδα βιοδιαθεσιμότητας αυτών (από 80 ως 125% έναντι του πρωτότυπου).

Επίσης, η επιλογή του φαρμακευτικού σκευάσματος και η ευθύνη της συνταγογράφησης είναι ιατρικό έργο (άρθρο 96 του Ν 4172) και προκύπτει κατά την κρίση του ιατρού, από τα αποτελέσματα των ελέγχων φαρμακοδυναμικής ισοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας του ΕΟΦ, από την επιστημονική του γνώση και από την κλινική του εμπειρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου