Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Συνεχίζεται η λιτότητα στον ΕΟΠΥΥ με νέες περικοπές τη διετία 2018-19



ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Το "πράσινο φως” για νέες μειώσεις την επόμενη διετία στις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ προς τις επιχειρήσεις της περίθαλψης, αλλά και για περαιτέρω συρρίκνωση του συνολικού προϋπολογισμού του Οργανισμού, έδωσε απόφαση του αναπλ. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Στην απόφαση (που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ), με την οποία καθορίζονται τα επιτρεπόμενα για φέτος όρια δαπανών για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από ιδιώτες παρόχους και για παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ κατασκευαστές, εισαγωγείς και προμηθευτές, αναφέρεται πως για τα έτη 2018 και 2019 οι κλειστοί προϋπολογισμοί θα τροποποιηθούν προς τα κάτω, κατά ποσό όχι χαμηλότερο από τη μείωση του προϋπολογισμού του Οργανισμού.

Με το προηγούμενο Μνημόνιο είχαν οριστεί πλαφόν στα κονδύλια για φάρμακα, νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις μέχρι και το 2018, εντούτοις η παραπάνω απόφαση του Π. Πολάκη προμηνύει τη συνέχιση της λιτότητας στον ΕΟΠΥΥ μέχρι και το 2019 τουλάχιστον, με φορείς τις αγοράς να μιλούν για διαρκείς οριζόντιες περικοπές τα χρόνια που ακολουθούν και για ακόμη αυστηρότερους ελέγχους στις υποβολές των ιδιωτών παρόχων.

Το "σκανάρισμα” των υποβολών ξεκινά από φέτος. Στην απόφαση του υπουργείου Υγείας, εκτός από ετήσιο και εξαμηνιαίο επιτρεπόμενο όριο δαπανών, προβλέπεται και τριμηνιαίο πλαφόν. Όπως εξηγούν στο Capital.gr στελέχη της αγοράς, αυτό σημαίνει πως οι αναγκαστικές επιστροφές από τις επιχειρήσεις της Υγείας (claw back) προκειμένου να καλυφθούν οι υπερβάσεις που σημειώνονται, αντί για κάθε έξι μήνες θα μπορούν να απαιτούνται ανά τρεις.'

Οι έλεγχοι γίνονται ακόμη πιο εκτενείς μετά και τον καθορισμό για πρώτη φορά πλαφόν- όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr - ανά κατηγορία στις υπηρεσίες νοσηλείας των ιδιωτικών κλινικών (με συνολικό προϋπολογισμό για φέτος στα 265 εκατ. ευρώ) και στις υπηρεσίες διαγνωστικών εξετάσεων και πράξεων (350 εκατ. ευρώ το όριο του 2017). Όριο τίθεται στις εξετάσεις βιολογικών υλικών, στις μαστογραφίες και τις ακτινογραφίες, στα υπερηχογραφήματα, στις μετρήσεις οστικής πυκνότητας, αλλά και στην ειδική αγωγή (στα 80 εκατ. ευρώ το πλαφόν), στα υλικά αιμοκάθαρσης, για το σακχαρώδη διαβήτη, στα οπτικά, στα ορθοπεδικά είδη και στα ακουστικά.

Στελέχη από την αγορά των διαγνωστικών βλέπουν πίσω από αυτές τις αποφάσεις την αδυναμία του υπουργείου Υγείας να ελέγξει τις υπερβάσεις που σημειώνονται κάθε μήνα στον προϋπολογισμό των εξετάσεων. Από την άλλη πλευρά κύκλοι του υπουργείου Υγείας εξηγούν πως θα μπορούν να παρακολουθούν συγκεκριμένα σε ποια είδη διαγνωστικών εξετάσεων καταγράφεται υπέρβαση. 

Στην περίπτωση υπέρβασης των ως άνω επιτρεπόμενων ορίων δαπάνης για το έτος 2017 από τους συμβεβλημένους παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊοντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής, το υπερβάλλον ποσό αναζητείται εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ από τους κατασκευαστές σε περίπτωση που το προϊόν παράγεται στην Ελλάδα και διακινείται από τους ίδιους είτε από τους εισαγωγείς, διανομείς /προμηθευτές σε περίπτωση που το προϊόν εισάγεται. Oι πάροχοι υπόκεινται σε επιβολή clawback, όχι μόνο για την υπέρβαση στις γενικές κατηγορίες, αλλά και στις υποκατηγορίες. 

Τέλος δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμών μεταξύ επιστρεφόμενων ποσών από τους ιδιώτες παρόχους υπηρεσιών υγείας (clawback - rebate) και εκκαθαρισμένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ που δημιουργήθηκαν εντός προηγούμενων οικονομικών ετών ή του ίδιου οικονομικού έτους. Ο συμψηφισμός μπορεί να κατανέμεται και σε μηνιαίες δόσεις σε περίπτωση που το ποσό προς επιστροφή υπερβαίνει το 30% της ετήσιας δαπάνης που υποβάλλει ο πάροχος για το αμέσως προηγούμενο οικονομικό έτος, σε καμία περίπτωση όμως οι μηνιαίες δόσεις δεν μπορεί να υπερβαίνουν τις 24 συνολικά. 

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου