Παρασκευή 26 Μαΐου 2017

Το τρίπτυχο των ερευνών για τις κλοπές στα νοσοκομεία


Σε τρεις κατευθύνσεις κινούνται οι έρευνες για την εξιχνίαση των κλοπών ιατρικών μηχανημάτων από νοσοκομεία όλης της χώρας: Αντίστοιχα κρούσματα στο εξωτερικό, ίχνη DNA των δραστών, τροφοδοσία χωρών με ιατρικό εξοπλισμό.

Το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας απηύθυνε επίσημα αιτήματα σε ξένες αστυνομικές υπηρεσίες ζητώντας πληροφορίες για παρόμοιες υποθέσεις κλοπών στο εξωτερικό (σχετικό δημοσίευμα στο φύλλο της 23ης Μαΐου). Την Τρίτη, η Διεύθυνση Αστυνομικής Συνεργασίας απέστειλε επίσημο αίτημα στην Europol, ενώ αντίστοιχο έγγραφο αναμένεται να κοινοποιηθεί –πιθανώς σήμερα– στην Interpol. Σύμφωνα με αρμόδια αστυνομική πηγή, οι επίσημες απαντήσεις αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ανεπίσημα, πάντως, προκύπτει ότι κλοπές ιατρικών μηχανημάτων έχουν το τελευταίο διάστημα σημειωθεί σε Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία, Λουξεμβούργο, Γερμανία και Γαλλία. Το πιο πρόσφατο «κρούσμα» κατεγράφη την 23η Απριλίου στο Λουξεμβούργο: άγνωστοι αφαίρεσαν από το κεντρικό νοσοκομείο της πόλης 20 καινούργια ενδοσκόπια (γαστροσκόπια και κολονοσκόπια) αξίας πάνω από 800.000 ευρώ. Οι περισσότερες κλοπές παραμένουν ανεξιχνίαστες. Μόνον οι Γάλλοι αστυνομικοί φέρονται να διαθέτουν πληροφορίες για ανάμειξη... Κολομβιανών σε κλοπές ιατρικών μηχανημάτων από νοσοκομεία της χώρας τους.

Το δεύτερο πεδίο έρευνας αφορά την προσπάθεια να ταυτοποιηθούν γενετικά αποτυπώματα από τα τέσσερα νοσοκομεία στα οποία σημειώθηκαν κλοπές: Αγιος Σάββας, Λαμία, Λάρισα, Βόλος. Συνεργεία της Σήμανσης συγκέντρωσαν δακτυλικά και γενετικά αποτυπώματα από τα ιατρεία και εργαστήρια, όπου φυλάσσονταν τα ενδοσκόπια και πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. Τυχόν ταύτιση αποτυπωμάτων που έχουν βρεθεί π.χ. στον Αγιο Σάββα με αντίστοιχα που έχουν συλλεγεί από το νοσοκομείο Βόλου θα συνιστά απόδειξη ότι οι δράστες είναι ίδιοι και εκτελούν κλοπές κατά παραγγελία.

Η εκτίμηση των ερευνητών της ΕΛ.ΑΣ., εξάλλου, είναι ότι οι δράστες είναι αλλοδαποί και ότι τα κλεμμένα ιατρικά μηχανήματα καταλήγουν στο εξωτερικό, πιθανότατα σε κάποια βαλκανική χώρα.

Για τον λόγο αυτόν η τρίτη κατεύθυνση της έρευνας εστιάζει σε ζητήματα τροφοδοσίας βαλκανικών χωρών με ενδοσκόπια. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας δηλαδή βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με εταιρείες που εμπορεύονται γαστροσκόπια, κολονοσκόπια και βρογχοσκόπια προκειμένου να αποσαφηνίσουν ποιες χώρες (των Βαλκανίων και όχι μόνο) δεν εξυπηρετούνται από ιδιώτες εμπόρους και επομένως θα μπορούσαν να αποτελούν τελικό προορισμό των κλοπιμαίων. Η πρώτη κλοπή ενδοσκοπίων κατεγράφη αρχές Μαΐου στον Αγιο Σάββα, στην Αθήνα, απ’ όπου οι δράστες αφαίρεσαν γαστροσκόπια αξίας 500.000 ευρώ. Στη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, νέα κρούσματα αποκαλύφθηκαν σε Λαμία, Λάρισα και Βόλο.Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου