Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Στο "κόκκινο" και πάλι ο ΕΟΠΥΥ



Εκτός στόχου κινούνται για ακόμη μια φορά οι προϋπολογισμοί του ΕΟΠΥΥ στους δύο κρίσιμους κωδικούς για τα φάρμακα (που χορηγούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και καλύπτονται από τα ταμεία) και τις διαγνωστικές εξετάσεις, παρά τις ποικίλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει από το υπουργείο Υγείας για τη συγκράτηση των δαπανών και τον έλεγχο της ζήτησης. 

Στελέχη από το χώρο του φαρμάκου εκτιμούν πως το ποσό που θα καταβάλλουν οι εταιρείες προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά ανάμεσα στον κλειστό προϋπολογισμό για τη φαρμακευτική δαπάνη και το τελικό ύψος των πωλήσεων (επιστροφές claw back) θα φτάσει περίπου τα 85 εκατ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. 

Το ύψος της διαφοράς είναι στην πραγματικότητα ακόμη μεγαλύτερο, αγγίζοντας τα 122 εκατ. ευρώ. Όμως μετά τα τελευταία μέτρα στο πλαίσιο του τέταρτου μνημονίου, με το οποίο επιβάλλονται νέες αυξημένες αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) προς τις φαρμακευτικές για τα σκευάσματα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ, το σύνολο των επιστροφών του claw back αντιστοίχως μειώνεται. Ειδικότερα, από 303 εκατ. ευρώ που ήταν το ποσό του rebate τη χρονιά που πέρασε, οι επιχειρήσεις φέτος θα επιβαρυνθούν τουλάχιστον με 440 εκατ. ευρώ (η διαφορά φέτος εκτιμάται σε 140 εκατ. ευρώ για επιστροφές επιπλέον). 

Εντούτοις, όπως αναφέρουν στο Capital.gr φορείς της φαρμακευτικής αγοράς, στο τέλος του χρόνου το συνολικό ποσό για claw back και rebate θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (κοντά στα 750 εκατ. ευρώ) ή και ακόμη υψηλότερα. Παρόλα αυτά, το όριο για τις δαπάνες του φαρμάκου παραμένει όπως και πέρσι στα 1,94 δισ., όπου περιλαμβάνεται και η κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών. Τη χρονιά που πέρασε το ύψος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ανασφάλιστων ήταν 70 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος προβλέπεται πως η ανάγκες θα αγγίξουν τα 120 εκατ. (10 εκατ. ευρώ κάθε μήνα).

Σε τροχιά ελλειμμάτων βρίσκονται και οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε την προηγούμενη εβδομάδα τους ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων πως πως το ύψος των απαιτήσεών τους κατά το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ανήλθαν σε περίπου 90 εκατ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται σε μία υπέρβαση του ορίου κατά 8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το κλειστό όριο των 82 εκατ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις λένε πως συνολική η υπέρβαση σε σχέση με το κλειστό κονδύλι του ΕΟΠΥΥ θα κυμανθεί φέτος περίπου στα 80 εκατ. ευρώ για τις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών ενημερώθηκαν επίσης πως ο συμψηφισμός του claw back των προηγούμενων ετών (2013-2015) που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, θα γίνει με το υπόλοιπο της οφειλής 10% που έχει ο Οργανισμός προς τους παρόχους από τα έτη 2012-2015, οφειλές που πρέπει να εκκαθαριστούν με την διαδικασία του δειγματοληπτικού ελέγχου του 5% 

Φέτος οι έλεγχοι για τις εξετάσεις γίνονται ακόμη πιο εκτενείς μετά και τον καθορισμό για πρώτη φορά πλαφόν ανά κατηγορία υπηρεσιών. Ενδεικτικά, σύμφωνα με απόφαση του αναπλ. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη μπαίνει ανώτατο όριο στις εξετάσεις βιολογικών υλικών, στις μαστογραφίες και τις ακτινογραφίες, στα υπερηχογραφήματα και στις μετρήσεις οστικής πυκνότητας. Στην ίδια απόφαση αναφέρεται ακόμη πως το 2018 και το 2019 οι κλειστοί προϋπολογισμοί για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας από ιδιώτες παρόχους και για παροχή ιατροτεχνολογικών προϊόντων θα είναι ακόμη μικρότεροι.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

1 σχόλιο:

  1. Στο τρίμηνο η υπέρβαση για τα διαγνωστικά 8 εκατ. ευρώ, στο 12μηνο 80 εκατ.
    Δεν χρειάζεται να δημοσιεύουμε ότι ανοησία γράφει ο καθένας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή