Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ

Capital.gr

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (IK) ανέλαβε σήμερα με μια ανακοίνωση την ευθύνη για την επίθεση που προκάλεσε τουλάχιστον 22 θανάτους και 59 τραυματισμούς το βράδυ της Δευτέρας μετά τη λήξη μιας συναυλίας ποπ μουσικής στο Μάντσεστερ (δυτική Αγγλία).

Στην ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε από το ΙΚ σε έναν από τους διαύλους επικοινωνίας που διαθέτει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διευκρινίζεται πως ένας "από τους στρατιώτες του χαλιφάτου τοποθέτησε μια βόμβα μέσα στο πλήθος" κατά τη διάρκεια της συναυλίας. Η τζιχαντιστική οργάνωση απειλεί επίσης ότι θα εξαπολύσει και άλλες επιθέσεις.

Το Amaq, το πρακτορείο προπαγάνδας της τζιχαντιστικής οργάνωσης, μετέδωσε από την πλευρά του πως μια "ομάδα" μαχητών πραγματοποίησε την επίθεση.

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη ότι το Ισλαμικό Κράτος ευθύνεται για την επίθεση αυτοκτονίας. 

Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε μία από τις εισόδους του Manchester Arena, μιας αίθουσας χωρητικότητας 21.000 ανθρώπων, στο τέλος της συναυλίας της 23χρονης αμερικανιδας ποπ-σταρ Αριάνε Γκράντε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης της επίθεσης σκοτώθηκε πυροδοτώντας έναν εκρηκτικό μηχανισμό. Ένας 23χρονος συνελήφθη σε σχέση με την επίθεση.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε δύο μήνες ακριβώς έπειτα από εκείνην στο Λονδίνο που προκάλεσε πέντε θανάτους. Ένας άνδρας έπεσε πάνω στο πλήθος με το όχημά του και μαχαίρωσε έναν αστυνομικό προτού σκοτωθεί, κοντά στο κοινοβούλιο. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει επίσης το ΙΚ.

Η επίθεση στο Μάντσεστερ είναι η πιο φονική που σημειώνεται στη Βρετανία μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας που προκάλεσαν 52 θανάτους και 700 τραυματισμούς σε μέσα μεταφοράς του Λονδίνου τον Ιούλιο του 2015. Η Αλ Κάιντα είχε αναλάβει την ευθύνη για εκείνες τις επιθέσεις.



Mια 8χρονη το νεότερο θύμα

Ένα κοριτσάκι 8 ετών περιλαμβάνεται μεταξύ των 22 νεκρών της χθεσινοβραδινής επίθεσης στο Μάντσεστερ, ανακοίνωσε σήμερα η κομητεία του Λάνκασιρ.

Η τοπική αρχή της βορειοδυτικής Αγγλίας ανακοίνωσε πως πρόκειται για την Σάρι Ρόουζ Ρούσος. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, το οκτάχρονο κορίτσι είχε παρακολουθήσει τη συναυλία της αμερικανίδας ποπ σταρ Αριάνα Γκράντε με τη μητέρα της και την αδελφή της.

Μέχρι στιγμής, το Κυπριακό Προξενείο στο Λονδίνο δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη το θάνατο του παιδιού. Στο νοσοκομείο του Μάντσεστερ έχουν διακομισθεί η μητέρα και η αδελφή του. Το Προξενείο δεν έχει ως τώρα ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Στο μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα το όνομα του πρώτου θύματος της επίθεσης: Πρόκειται για την 18χρονη Τζορτζίνα Μπέθανι Κάλαντερ.

Μέι: Ήταν μια φριχτή τρομοκρατική επίθεση

Νωρίτερα η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι δήλωσε ότι πρόκειται για την πιο αιματηρή επίθεση στη Βρετανία μετά την επίθεση του Ιουλίου του 2005 όταν 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.



Η Μέι δήλωσε ότι η σκέψη της είναι με τα θύματα και τις οικογένειές τους. Από την πλευρά του ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής των Εργατικών, συμφώνησε να ανασταλεί η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου.

"Εργαζόμαστε για να συλλέξουμε όλες τις λεπτομέρειες για το συμβάν αυτό που αντιμετωπίζεται από την αστυνομία ως μια φριχτή τρομοκρατική επίθεση", σχολίασε η Μέι σε ανακοίνωσή της. "Οι σκέψεις όλων μας είναι με τα θύματα και τις οικογένειες όσων έχουν επηρεαστεί".

Παγκόσμια κατακραυγή 

Έλληνες και ξένοι πολιτικοί ηγέτες, αξιωματούχοι καταδίκασαν την πολύνεκρη επίθεση στο Manchester Arena.

Την τρομοκρατική επίθεση καταδίκασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο twitter και εκφράζει την αλληλεγγύη προς τον βρετανικό λαό και τη στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων. "Απόλυτη καταδίκη της αποτρόπαιης τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον βρετανικό λαό και τη στήριξή μας στους συγγενείς των θυμάτων. Είμαστε στο πλευρό σας" αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.


Απόλυτη καταδίκη της αποτρόπαιης τρομοκρατικής επίθεσης στο Μάντσεστερ. 


Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Βρετανικό λαό και τη στήριξη μας στους συγγενείς των θυμάτων. Είμαστε στο πλευρό σας. 2/2


H Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε σήμερα "τη θλίψη" της και "τον αποτροπιασμό" της για την επίθεση που σημειώθηκε στη διάρκεια συναυλίας στο Μάντσεστερ, από την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 άνθρωποι. "Αυτή η τρομοκρατική επίθεση μόνο θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με τους Βρετανούς φίλους μας ενάντια σε αυτούς που διαπράττουν τόσο απάνθρωπες ενέργειες", πρόσθεσε.

"Με φρίκη και θλίψη ο κ. Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της γαλλικής Δημοκρατίας, έμαθε την είδηση της αιματηρής επίθεσης κατά την διάρκεια συναυλία στην Arena του Μάντσεστερ την περασμένη νύκτα. "Βρισκόμαστε στο πλευρό του βρετανικού λαού στο πένθος με μία ιδιαίτερη σκέψη για τα θύματα και τις οικογένειές τους", αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Γαλλίας κάλεσε τους Γάλλους πολίτες να βρίσκονται σε επιφυλακή μετά την επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ. "Ζητώ από τους συμπολίτες μου να επιδείξουν ύψιστη επαγρύπνηση, απέναντι σε μία απειλή που είναι παρούσα όσο ποτέ πριν", αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού.

"Σήμερα θρηνούμε μαζί σας. Αύριο θα εργασθούμε στο πλευρό σας εναντίον εκείνων που επιδιώκουν να καταστρέψουν τον τρόπο ζωής μας. Αυτές οι άνανδρες επιθέσεις το μόνο που θα καταφέρουν είναι να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά μας να εργασθούμε από κοινού για να νικήσουμε τους αυτουργούς τέτοιων άθλιων πράξεων", αναφέρεται σε ανακοίνωση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Μεσίστιες οι σημαίες στις Βρυξέλλες

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ υποσχέθηκε "υποστήριξη προς την βρετανική κυβέρνηση στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας".

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απηύθυνε τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της επίθεσης καμικάζι στο Μάντσεστερ και δήλωσε πως πίσω από την επίθεση βρίσκονται "άθλιοι losers". Έπειτα από τις συνομιλίες που είχε με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμουντ Αμπάς στη Βηθλεέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ο Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι "απολύτως αλληλέγγυες" με τον βρετανικό λαό.





We stand in absolute solidarity with the people of the United Kingdom.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι για την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Μάντσεστερ και τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία της με το Λονδίνο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι είναι "έτοιμος να ενισχύσει τη συνεργασία για θέματα αντιτρομοκρατίας με τους Βρετανούς μας εταίρους σε διμερές επίπεδο, όπως και στο πλαίσιο διεθνών προσπαθειών", πρόσθετε η ανακοίνωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου