Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

"Σπάει" το φράγμα της ανοσοποίησης στην Ευρώπη από το αντιεμβολιαστικό κίνημα





Η Ελλάδα καλύπτεται με ποσοστό εμβολιασμών 97% - Ενίσχυση της πρόληψης με τη νέα ΠΦΥ

Διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το αντιεμβολιαστικό κίνημα σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, με πρώτη επίπτωση την ανάκαμψη της ιλαράς. Η νόσος είναι πολύ μεταδοτική, κολλάει πιο εύκολα κι από γρίπη, οι επιπλοκές είναι σοβαρές και φθάνουν μέχρι και το θάνατο.


Ήδη στην Ιταλία έχουν αναφερθεί περίπου 2.400 κρούσματα από την αρχή του έτους, και στη Ρουμανία επίσης τα κρούσματα τετραπλασιάστηκαν από πέρυσι μέχρι φέτος.

Εντούτοις, όσο τα επίπεδα εμβολιασμού των χωρών διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ο ρυθμός εξάπλωσης της επιδημίας θα παραμένει χαμηλός.

Το θέμα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Κώστας Μπαργιώτας με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, λέγοντας ότι ήδη από το 2012 ένας στους 10 γονείς προβληματίζεται αν θα εμβολιάσει το παιδί του, ενώ αυτό το ποσό αυξάνει τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός απαντώντας, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, το οποίο μάλιστα συζητήθηκε πρόσφατα στο Συμβούλιο Υπουργών της Σλοβακικής Προεδρίας, στην Μπρατισλάβα, τον Οκτώβριο του 2016. 

Ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι πρόκειται για μια αυξανόμενη απειλή για τη δημόσια υγεία σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ευτυχώς στη χώρα μας για πολλούς λόγους, δεν έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά κινήματος. 

"Είναι μεμονωμένες οι συμπεριφορές γονιών που υιοθετούν μια εναλλακτική κουλτούρα, υποτίθεται, στην προσέγγιση αυτών των θεμάτων", και πρόσθεσε πως "Τα εμβόλια είναι πολύ κρίσιμο εργαλείο προστασίας της δημόσιας υγείας και πρόληψης διεθνώς. Η συμβολή τους είναι τεράστια στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης των ανθρώπων και της αντιμετώπισης μεταδοτικών νοσημάτων που στο είχαν τρομερά θύματα σε όλον τον κόσμο". 

Δεσμεύθηκε η πολιτεία να ενισχύσει την κουλτούρα της πρόληψης στην αγωγή υγείας του πληθυσμού, με την ενίσχυση της ΠΦΥ και τη λογική του οικογενειακού παιδιάτρου, ο οποίος έχει την ευθύνη και φροντίζει για την πρόληψη σε έναν συγκεκριμένο πληθυσμό, τους εμβολιασμούς, τους προσυμπτωματικούς ελέγχους κ.λπ. Πρόσθεσε ότι στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία ενισχύεται ο ρόλος του επισκέπτη υγείας, ο οποίος έχει την αρμοδιότητα και τη γνώση για να συνεισφέρει σε αυτήν την κατεύθυνση, πρόσθεσε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού στην Ελλάδα, είναι 97% στα κρίσιμα εμβόλια με βάση το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. 

Έχουμε τριάντα έξι μήνες στη χώρα μας χωρίς κανένα κρούσμα ερυθράς και ιλαράς, γεγονός που έχει αναγνωρίσει ο ΠΟΥ και έχει. δώσει στη χώρα μας συγχαρητήρια.

Επίσης, έχει καλυφθεί σχεδόν πάνω από το 90% των παιδιών των προσφυγικών καταυλισμών και αυτό μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να μην έχουμε διασπορά κρουσμάτων, μεταδοτικών και λοιμωδών νοσημάτων όλα αυτά τα χρόνια που διαχειριζόμαστε αυτή τη μείζονα προσφυγική κρίση.

Τι γίνεται στο εξωτερικό

Ο κ. Μπαργιώτας επισήμανε ότι η εικόνα στην Ευρώπη δεν είναι ομοιογενής. Υπάρχουν προαιρετικά, υποχρεωτικά και αναγκαστικά προγράμματα εμβολιασμών ανά την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες τακτικές. Η Αυστραλία, για παράδειγμα, στο ένα άκρο έχει οικονομικά κίνητρα, δηλαδή, οι γονείς παίρνουν χρήματα όταν ολοκληρώνουν το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Υπάρχουν χώρες όπως ο Καναδάς, όπου σε πολλές περιοχές η ολοκλήρωση των εμβολίων είναι προϋπόθεση για τη φοίτηση στο σχολείο. 
Όμως, υπάρχουν και χώρες, όπως η Βραζιλία, οι οποίες έχουν ως κίνητρο, ως προϋπόθεση για τα κοινωνικά, προνοιακά προγράμματα, τα οικογενειακά επιδόματα κ.λπ., τον εμβολιασμό των παιδιών.
Και υπάρχει και η Σλοβενία, η οποία είναι η πρώτη χώρα, η οποία έχει συνδέσει και ποινές στην αποτυχία εμβολιασμού των παιδιών. Η αποτυχία ολοκλήρωσης του προγράμματος εμβολιασμού των παιδιών συνεπάγεται πρόστιμο, σύμφωνα με τις τελευταίες νομολογίες της Σλοβενίας. 
Επίσης σε κάποιες χώρες υπάρχουν δικαστικά αποτελέσματα μετά από πρωτοβουλία των αρχών εναντίον γονέων οι οποίοι είχαν ανεμβολίαστα τα παιδιά τους και είχαν προβλήματα. Και αυτά δημιουργούν δικαστικά προηγούμενα.

Το κόστος και η επάρκεια

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός υπογράμμισε ότι γίνεται μια ευρύτερη συζήτηση και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, σχετικά δηλαδή με το πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την οικονομική βιωσιμότητα των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού. Γιατί και αυτό είναι ένα ζήτημα, μιας και υπάρχουν καινούρια εμβόλια τα οποία αναπτύσσονται, τα οποία είναι ακριβά, πρέπει να μπουν στα εθνικά προγράμματα υπό ορισμένες προϋποθέσεις, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε χώρας κ.λπ. 
Επίσης, υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων, διότι πολλές φορές για διάφορους λόγους μειώνεται η παραγωγή και υπάρχει η τάση από τις φαρμακευτικές εταιρείες να κατευθύνουν τα εμβόλια μαζικά σε μεγάλες αγορές και να έχουν πρόβλημα ισόρροπης κατανομής τους. Γίνεται προσπάθεια διακρατικής συνεργασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες. Αυτό είναι το θέμα που αφορά αυτόν καθ’ αυτόν τον εμβολιασμό.

Οι παιδίατροι

Με αφορμή την συζήτηση στη Βουλή, από την πλευρά των παιδιάτρων, ο πρόεδρος της Ένωσης ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής Κώστας Νταλούκας, σημείωσε ότι στην Ιταλία συζητείται για την επόμενη σχολική χρονιά να μην μπορούν να εγγραφούν στο σχολείο όσα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί για το νόσημα αυτό, ισχυριζόμενοι ότι μπορεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση να είναι ισχυρό, αλλά το δικαίωμα στην υγεία είναι ακομη ισχυρότερο.

Η τακτική αυτή ισχύει εδώ και χρόνια για την Βόρεια Αμερική, όπου τα ανεμβολίαστα παιδιά δεν μπορούν σε περίπτωση επιδημίας να συνεχίσουν να παρακολουθούν τα μαθήματα στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό για όσο διάστημα κρατάει η επιδημία.

Ο κ. Νταλούκας έκανε έκκληση στους γονείς να ελέγξουν τα βιβλιάρια υγείας τα δικά τους και των παιδιών τους, πριν αρχίσουν να εμφανίζονται κρούσματα και στην Ελλάδα, επιβεβαιώνοντας ότι έχουν γίνει δύο δόσεις του εμβολίου για την ανοσοποίηση. Εξαίρεση γίνεται στις εγκύους και όσους έχουν περάσει τη νόσο φυσικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου