Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Σ. Βαρδαρός: Σύμπραξη ιδιωτικού–δημόσιου τομέα για ένα αποδοτικό σύστημα Υγείας

Ανθή Αγγελοπούλου

MEDsin - sofokleousin.gr


Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις, όπως ανέφερε, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός, στην ομιλία του στο 1ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής για τον κλάδο της Υγείας με θέμα : Ο ρόλος της Υγείας στην Ανάπτυξη, λέγοντας ότι αυτό στο Εθνικό Σύστημα είναι τελικά ένας ισχυρός δημόσιος πόλος απαραίτητος για τη συγκράτηση και για την ανάπτυξη μετά την περίοδο της σταθεροποίησης και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας στο χώρο της υγείας.

Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι όσο αναπτύσσεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως σε επίπεδο υποδομών και σε επίπεδο προμήθειας.

Όπως είπε «Είναι δύο αλληλένδετα μεγέθη καθώς όταν ο δημοσιονομικός κύκλος βρίσκεται στην αναπτυξιακή του φάση τότε είναι πολύ πιο εύκολο και οι δαπάνες υγείας να τύχουν μιας καλύτερης αντιμετώπισης. Άρα να πάμε και σε μία δυνατότητα επέκτασης του συστήματος υγείας συνολικά, κρατικού και ιδιωτικού τομέα, αλλά αντίστροφα θα έλεγα εγώ, και σε περιόδους ύφεσης και κρίσης αυτή η στέρηση καθιστά ακόμα πιο αναγκαία την απαίτηση για δημόσιες υπηρεσίες υγείας, είτε παρέχονται από το κράτος είτε παρέχονται από τους ιδιώτες στο πλαίσιο πάντα του δημοσίου συμφέροντος». 

Αναφορικά με τις παρεμβάσεις στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είπε ότι αυτή αποτελεί σημείο συναίνεσης όλων των πολιτικών δυνάμεων. «Ο τρόπος εφαρμογής είναι προφανώς που διαφέρει αλλά την αναγκαιότητα νομίζω ότι την κατανοούν, την αντιλαμβάνονται όλοι» σημείωσε. 

Με την ανάπτυξη διακοσίων 239 τοπικών μονάδων υγείας, σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό θα ενεργοποιηθεί η λειτουργία της οικογενειακής ιατρικής και των οργανωμένων δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας στην κοινότητα, στο σχολικό πληθυσμό, στους χώρους εργασίας, στους χώρους συνάθροισης των ηλικιωμένων και παράλληλα -και εκεί μπαίνει και ο ιδιωτικός τομέας πάρα πολύ δυναμικά- με την εκτεταμένη υλοποίηση πρακτικών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στο σύστημα υγείας. 

Ο ατομικός ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, το σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών, που θα αποτελέσουν τη βάση ώστε αυτές οι δομές σε επίπεδο γειτονιάς, σε επίπεδο κοινότητας να έρθουν πιο κοντά στον πολίτη. 

Ο κ. Βαρδαρός εξέφρασε την άποψη ότι έχουμε μία πολύ ζωντανή, ανεπτυγμένη και ανθεκτική ακόμη, ελληνική φαρμακοβιομηχανία που αυτός θα είναι ο βασικός τροφοδότης και του υφιστάμενου συστήματος και όποιων βημάτων ανάπτυξής τους στο μέλλον.

2 σχόλια:

  1. Μπα! Προτείνουμε και συμπράξεις με τον ταξικό εχθρό για να βγούμε από το τέλμα; Τόσο άσχημα είναι τα πράγματα στο σοβιετικού τύπου κράτος μας σύντροφε Βαρδαρέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σφίξανε οι .......δεν το γράφω γιατί θα μου κόψουν το σχόλιο συνάδελφε! Μάλλον οι ......διάνοιες του ΥΠΥΓ .......κατάλαβαν ότι δεν βγαίνει ο λογαριασμός1

      Διαγραφή