Δευτέρα 22 Μαΐου 2017

«Σχέδιο Νόμου για την Οργάνωση του χρόνου εργασίας των ιατρών ΕΣΥ»


η εικόνα προφίλ του Panagiotis G Papanikolaou

Πρώτες Σκέψεις

Πρόκειται για μια αντιδραστικότατη ρύθμιση που κινείται σε τελείως αρνητική κατεύθυνση και πρέπει να απορριφθεί απερίφραστα και συνολικά.

- Καθιερώνει την «ατομική δήλωση συναίνεσης» (opt out) από τον γιατρό για την παραβίαση του ανώτατου εβδομαδιαίου ορίου ωρών εργασίας. Η δήλωση αυτή θα ζητείται όπου οι ώρες εργασίας είναι άνω των 48 και ως τις 60 εβδομαδιαίως. Υποκριτικά γράφεται πως αυτό θα ισχύει για 3 χρόνια «ΜΕΧΡΙ» να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις. Με τις 60 ώρες εβδομαδιαίως έχουμε π.χ. στην πιο «αθώα» περίπτωση (π.χ. τμήμα με επαρκή αριθμό ειδικευόμενων) 5 x 7 = 35 ώρες πρωινό τακτικό ωράριο 8πμ – 3 πμ και 5 x 5 = 25 πεντάωρες εφημερίες 3μμ – 8 μμ = 60 ώρες. Δηλαδή πρακτικά σε πολλά τμήματα κάτω από την πίεση διοικητών, καθηγητικού – διευθυντικού κατεστημένου οι ειδικευόμενοι , οι επικουρικοί και όχι μόνο θα αναγκάζονται να εργάζονται «νομίμως» καθημερινά ως τις 8μμ. Δηλαδή θα «νομιμοποιηθεί» ένα αίσχος καταναγκασμού σε υπερεργασία που ούτως ή άλλως γίνεται σήμερα σε πολλά τμήματα και που συνήθως «εξυπηρετεί» ιδιοτελείς επιδιώξεις και όχι πραγματικές υγειονομικές ανάγκες. Τα αναγραφόμενα πως δήθεν ο γιατρός αν δεν υπογράψει την συναίνεση opt out «δεν θα έχει καμία επίπτωση» είναι απλά ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ και εκτός πραγματικότητας. Σήμερα π.χ. διοικητές – διευθυντάδες – καθηγητάδες εκβιάζουν αδίστακτα για να μην τηρείται το ρεπό που είναι νομοθετημένο εδώ και 8 χρόνια. Με τον ίδιο τρόπο θα εκβιάζουν (τους νέους γιατρούς κυρίως) για να υπογράφουν την δήλωση συναίνεσης (ή καλύτερα υποταγής).

- Καταργεί τις 17ωρες (κατά τις καθημερινές) και 24ωρες (κατά τις αργίες) εφημερίες και καθιερώνει τις 5ωρες (3 μμ – 8 μμ τις καθημερινές) και τις 12ωρες (8μμ – 8 πμ καθημερινές – ΣΚ – αργίες και 8πμ – 8 μμ ΣΚ – αργίες). Αυτό προφανέστατα υπακούει στην λογική του «φαίνεσθαι» (να βγαίνουν τυπικά στα χαρτιά τα αθροίσματα των ωρών) και όχι της ουσίας. Οδηγεί κατευθείαν σε μεγάλες μειώσεις των εφημεριακών αμοιβών. Επιτρέπει σε διοικητές – καθηγητές – διευθυντές να ΔΙΑΛΥΟΥΝ τις ζωές των γιατρών ειδικά των νεότερων αφού π.χ. 35 ώρες τακτικό πρωινό ωράριο + 1 εφημερία ΣΚ 24ωρη = 49 ώρες την εβδομάδα και τέλος, ενώ με τις ρυθμίσεις του «νέου» νομοσχεδίου και σε συνδυασμό με την δήλωση opt out θα έχουμε 35 ώρες πρωινό ωράριο + 3 πεντάωρες καθημερινές εφημερίες + 1 εφημερία 12ωρη = 62 ώρες την εβδομάδα άρα ο γιατρός θα αναγκάζεται να κάνει 4 (ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ) εφημερίες την εβδομάδα αντί για μία. Χαρακτηριστικό είναι πως το απόλυτο δικαίωμα συγκεκριμένης διευθέτησης του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας κάθε γιατρού δίνεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην εργοδοσία (στον διοικητή και στην ιεραρχία) ενώ ο γιατρός δεν προβλέπεται να έχει κανέναν λόγο.

- Δίνει στην εργοδοσία (άρθρο 4, παρ. 5) το δικαίωμα να ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ στην πράξη αυθαίρετα την κανονική άδεια του γιατρού και να την «τεμαχίζουν» σε μικρές «δόσεις» των 5 ημερών.

- Για γέλια επίσης είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης «μα τι θέλετε ? να πληρώνουμε 150 εκ πρόστιμο τον χρόνο ?» - ας διαθέσει άμεσα η κυβέρνηση αυτά τα 150 εκ ανά έτος για να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμων επιμελητών ώστε και να μην διαλύονται οι ζωές των γιατρών και να βελτιωθεί άμεσα η περίθαλψη των ασθενών και να μην πληρώνει η χώρα πρόστιμο.

Συμπερασματικά, το παρόν πόνημα είναι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ακόμα και από το αρχικό «σχέδιο» Αβραμόπουλου – Τσούκαλου 2007 το οποίο η τότε πολιτική ηγεσία ούτε καν επίσημα δεν είχε τολμήσει να το ανακοινώσει, γιατί μόλις είχε πρωτοδιαρρεύσει οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών ήταν εντονότατες.

Αναδεικνύεται η σε όλο της το μεγαλείο για ακόμα μια φορά η υποκριτική λογική της ΕΕ και των κυβερνήσεών της : 48ωρο δήθεν στα χαρτιά και στο «φαίνεσθαι» - κατανομή του χρόνου εργασίας αυθαίρετα από την εργοδοσία έτσι ώστε και οι ζωές των γιατρών (ιδιαίτερα των νεότερων) να διαλύονται και το συνολικό «κόστος» των εφημεριακών αμοιβών να μειώνεται.

Για μια ακόμα φορά με εξοργιστικό τρόπο μπαίνει το «για λίγα χρόνια, ΜΕΧΡΙ να γίνουν οι προσλήψεις», δηλαδή τα ίδια Παντελάκη μου τα ίδια Παντελή μου από το 2007-2008 ως σήμερα – 10 χρόνια μετά από 5 βουλευτικές εκλογές και 6 κυβερνήσεις.

Τελείως υποκριτικά και φαρισαΐστικα η «κόπωση» του γιατρού αποδίδεται αποκλειστικά στον αριθμό των ΩΡΩΝ εργασίας και όχι στις ΣΥΝΘΗΚΕΣ εργασίας. Π.χ. το γεγονός πως αντί να εφημερεύουν 2 γιατροί σε ένα τμήμα όπως θα έπρεπε, εξαναγκάζεται να εφημερεύει 1 γιατρός σε 5 τμήματα ταυτόχρονα δεν απασχολεί καθόλου την πολιτική ηγεσία.

Επιβεβαιώνεται πλήρως πως η νικηφόρα αγωνιστική γραμμή 2007-2008 που είχε οδηγήσει τότε στην υπογραφή από την πολιτεία της κλαδικής σύμβασης τον 12/2008 ήταν ό,τι πιο προωθημένο έχει ποτέ υπάρξει ποτέ στο νοσοκομειακό κίνημα.
Το νοσοκομειακό κίνημα πρέπει να σημάνει άμεσα ξεσηκωμό για την απόρριψη του απαράδεκτου αυτού προσχεδίου νόμου και για την διεκδίκηση :
- 5θήμερο – 6ωρο – 30ωρο τακτικό πρωινό ωράριο και το πολύ μία (1) ενεργή εφημερία (17ωρη ή 24ωρη) την εβδομάδα για όλους τους γιατρούς

- Ημερανάπαυση (ρεπό) μετά από κάθε ενεργή εφημερία

- Μεικτές και ετοιμότητας αντί για ενεργές επιλεκτικά μόνο για τους ειδικευμένους και αυστηρά μόνο μετά από δική τους επιθυμία – όχι εργοδοτικό δικαίωμα για αυθαίρετη μετατροπή ενεργών σε ετοιμότητας

- Πραγματοποίηση των αναγκαίων προσλήψεων μόνιμων επιμελητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου