Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Η «αναβαθμισμένη» Θετική Λίστα


Σε ισχύ είναι πλέον η νέα Θετική Λίστα, στην οποία εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι αλλαγές που εισήγαγε στη διαδικασία της αποζημίωσης των νέων φαρμάκων ο πρόσφατος νόμος, όπως είχε αναφέρει στο Virus ο επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής, Δ. Κούβαλας (διαβάστε εδώ).

Η λίστα, θυμίζουμε, περιλαμβάνει 16 νέα σκευάσματα και με την έκδοση της σε ΦΕΚ, ενεργοποιούνται και οι αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ σύμφωνα με τον κ. Κούβελα, υπήρξαν και σκευάσματα που έμειναν εκτός καταλόγου.

Εκτός, όμως, από την εισαγωγή των εξωτερικών κριτηρίων και των κριτηρίων HTA, με τα οποία αξιολογήθηκαν τα νεοεισερχόμενα φάρμακα, η νέα Θετική Λίστα συνδέεται ενεργά και με την Κίτρινη Κάρτα του ΕΟΦ.

Η Κίτρινη Κάρτα είναι ένα μέσο για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων και την ευθύνη για τη συμπλήρωση της έχουν τόσο οι Επαγγελματίες Υγείας (ιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές κλπ) όσο και οι ασθενείς. Μάλιστα, η συμπλήρωση της θα πρέπει να γίνεται κάθε φορά που υπάρχει έστω και υποψία πρόκληση ανεπιθύμητης ενέργειας από ένα φάρμακο.

Αλλά, ενώ ως τώρα η συμπλήρωση της ήταν μάλλον προαιρετική, με την Υπουργική Απόφαση του Ανδρέα Ξανθού, που συνοδεύει τον κατάλογο με τα σκευάσματα που αποζημιώνει η κοινωνική ασφάλιση, πλέον καθίσταται υποχρεωτική.

Με τη διασύνδεση της με τη Θετική Λίστα, η συμπλήρωση της Κίτρινης Κάρτας καθίσταται υποχρεωτική, ειδικά από τους επαγγελματίες υγείας.

«Σε περιορισμούς φαρμάκων όπου αναγράφεται «μέγιστη ανεκτή δόση» ως τέτοια ορίζεται η ημερήσια δόση του φαρμάκου σε υπέρβαση της οποίας εμφανίζεται δοσο-εξαρτώμενη ανεπιθύμητη ενέργεια ή δυσανεξία, η οποία θα πρέπει να τεκμηριώνεται υποχρεωτικώς με αναφορά κίτρινης κάρτας στον ΕΟΦ. Σε περιορισμούς φαρμάκων όπου αναγράφεται «δυσανεξία ή αντένδειξη» αυτή θα πρέπει να αποδεικνύεται με παράλληλη υποχρεωτική υποβολή “κίτρινης κάρτας”», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΥΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου