Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Υπερβάσεις 130 εκατ. ευρώ σε φάρμακα και διαγνωστικές στον ΕΟΠΥΥ κατά το πρώτο τρίμηνο

Μικρή υπέρβαση της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ καταγράφεται στο πρώτο τρίμηνο και στη δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATROΝΕΤ

Εξαιρετικά δύσκολη εμφανίζεται η συγκράτηση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ στα όρια του προϋπολογισμού.

Φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις εμφανίζουν αυξητικές τάσεις, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να συμμετέχουν όλο και περισσότερο στο συνολικό κόστος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους υπήρξε στον Οργανισμό υπέρβαση της δαπάνης για φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις.


Για τη φαρμακευτική δαπάνη, η υπέρβαση κινείται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, φτάνοντας τα 122 εκατομμύρια ευρώ, σε ένα όριο δαπάνης 486 εκατομμυρίων (υπέρβαση 25,1%).

Τα στελέχη του Οργανισμού εκτιμούν πως η υπέρβαση θα κινηθεί στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, ξεπερνώντας τα 450 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2016, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είχαν κληθεί να καταβάλουν clawback 451 εκατομμυρίων, ενώ το 2015 είχαν πληρώσει 320 εκατομμύρια ευρώ.

Η συμμετοχή των επιχειρήσεων στη συνολική δαπάνη παραμένει και φέτος υψηλή και αποδίδεται στην κάλυψη των ανασφάλιστων, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση από την πλευρά της Πολιτείας, καθώς και στην ένταξη των εμβολίων στον “κλειστό” προϋπολογισμό του 1,945 δισ. ευρώ.

Διαγνωστικές

Μικρή υπέρβαση της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ καταγράφεται στο πρώτο τρίμηνο και στη δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έκανε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης στα μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), τα ποσά που ζητούν τα διαγνωστικά κέντρα ανήλθαν στα 90 εκατομμύρια ευρώ, έναντι ορίου 82 εκατομμυρίων.

Πληρωμές

Για το θέμα των πληρωμών, ο κ. Μπερσίμης ανέφερε πως συνεχίζονται κανονικά, με τον μήνα Δεκέμβριο του 2016 να έχει στο μεγαλύτερο μέρος του εκκαθαριστεί. Προχωρεί η οριστικοποίηση των απαιτήσεων, οι οποίες θα συμψηφιστούν με το clawback του πρώτου εξαμήνου του ιδίου έτους.

Στην περίπτωση που η απαίτηση του παρόχου για το συγκεκριμένο μήνα είναι μεγαλύτερη από το ποσό επιστροφής, η διαφορά θα πιστωθεί στο λογαριασμό του παρόχου με τη γνωστή διαδικασία. Το clawback του δευτέρου εξαμήνου θα συμψηφιστεί με τις απαιτήσεις των παρόχων του μηνός Ιουνίου τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου