Σάββατο 27 Μαΐου 2017

Όχι άλλο brain drain - Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης: Το 1ο Συνέδριο της Ναυτεμπορικής



Τα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και τις ευκαιρίες επένδυσης που προσφέρει ο τομέας της Υγείας υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου, κηρύσσοντας τις εργασίες του 1ου Συνεδρίου της Ναυτεμπορικής για τον Κλάδο της Υγείας με θέμα «Ο ρόλος της Υγείας στην Ανάπτυξη», την Πέμπτη 25/5/2017. 

Το συνέδριο παρακολούθησαν δεκάδες στελέχη εταιρειών, εκπρόσωποι φορέων από τη δημόσια και ιδιωτική υγείας, καθώς και μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Onmed.gr

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής της Ναυτεμπορικής, Γιάννης Περλεπές, ανέπτυξε τη λογική της διοργάνωσης, σημειώνοντας ότι κινήθηκε στην αναπτυξιακή διάσταση του κλάδου της υγείας, σε μια περίοδο που οι δημογραφικές εξελίξεις, οι ραγδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις, αλλά και η αστάθεια στο οικονομικό γίγνεσθαι, δημιουργούν ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων για τα Εθνικά Συστήματα Υγείας σε διεθνές επίπεδο.

Ο Υπουργός Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου επισήμανε τη σημαντική ώθηση που μπορούν να λάβουν οι εξαγωγές ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας μέσω του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού, με εκτιμώμενο οικονομικό όφελος που να μπορεί να υπερβεί το μισό δισ. ευρώ, εφόσον επιτευχθεί ετήσια προσέλευση 100.000 ασθενών. Επίσης στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με καθαρούς όρους και ορίζοντα τετραετίας για τον κλάδο του φαρμάκου και ότι η κυβέρνηση επιδιώκει τη δέσμευση εκ μέρους των πολυεθνικών ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διενεργηθούν στην χώρα μας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι 365 ημέρες τον χρόνο τουρισμός και στο πλαίσιο αυτό σχεδιάσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή την τουριστική πολιτική μας με συγκεκριμένο σχέδιο» τόνισε η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, αναφέροντας στη συνέχεια τους πέντε στρατηγικούς άξονες της πολιτικής αυτής: α) επιμήκυνση της περιόδου, β) ο άνοιγμα νέων αγορών, γ) ανάδειξη νέων ελληνικών προορισμών, δ) ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και ε) προσέλκυση νέων επενδύσεων με επίκεντρο την ποιότητα. Επίσης, σημείωσε ότι «ο θεματικός τουρισμός αποτελεί προτεραιότητα στην εθνική τουριστική πολιτική και η ανάπτυξη του τουρισμού υγείας και ευεξίας είναι μια μορφή τουρισμού με σημαντικές οικονομικές και αναπτυξιακές προεκτάσεις».

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός, σημείωσε ότι «Την περίοδο αυτή στο Υπουργείο Υγείας έχουμε επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ενός ισχυρού δημόσιου πόλου παροχής υπηρεσιών». Επίσης ότι «στα επόμενα χρόνια και ο ιδιωτικός κλάδος υγείας θα έχει ένα πολύ κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη του συστήματος. Θα δίνει στους νέους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς την ευκαιρία, να αποκτήσουν μια σημαντική επαφή με την αγορά εργασίας». Ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας ακόμη, «ότι η επένδυση στην υγεία είναι συνέχεια και της απόσβεσης της επένδυσης στο ανθρώπινο δυναμικό. Πρέπει να σταματήσουμε τη διαρροή του ανθρώπινου δυναμικού. Δεν είμαστε σε θέση να αντέξουμε άλλο brain drain».

Ο Βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ., Βασίλης Οικονόμου, επεσήματα ότι ετοιμάζεται σχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία, στο οποίο δεν υπάρχει πουθενά ο ιδιωτικός τομέας. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όταν ο ιδιωτικός τομέας συντρίβεται με αυτή την κυβέρνηση». Στο κομμάτι του ιατρικού τουρισμού τόνισε 6 σημεία: 1) Αξιοποίηση των τριτοβάθμιων νοσοκομείων της χώρας και του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, 2) αποκαταστατικός και ιατρικός τουρισμός σε συνεργασία με κέντρα αποκατάστασης με ξενώνες και ξενοδοχεία, 3) ιατρικός τουρισμός εξωσωματικής και υποβοηθούμενης γονιμοποίησης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη, 4) ξενοδοχεία και ξενώνες συνεργαζόμενα με κέντρα αιμοκάθαρσης στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Ρόδο, 5) Λουτροπόλεις και κέντρα αποκατάστασης ειδικά για τον τουρισμό ομάδων ειδικών κατηγοριών και 6) οφθαλμολογική, δερματολογική, αισθητική και πλαστική χειρουργική.

Τα νέα μέτρα για την φαρμακευτική πολιτική μέσω της ψήφισης του τελευταίου πολυνομοσχεδίου, αφενός, ως γενική λογική βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση, αφετέρου, χρήζουν σημαντικής επανεξέτασης και εξορθολογισμού, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Janssen Μάκης Παπαταξιάρχης. Την ίδια στιγμή ήταν επικριτικός όσον αφορά τον «μαθηματικό» τρόπο που επιβάλλονται αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) από τη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και τη θεσμοθέτηση του ιδιαίτερα επιβαρυντικού clawback. Μάλιστα το νέο ενοποιημένο rebate εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει με επιπλέον 100-140 εκατ. ευρώ τις εταιρείες, ενώ το rebate για την εισαγωγή ενός νέου φαρμάκου από 5% πενταπλασιάστηκε στο 25%. Υπό αυτό το πρίσμα, η βιομηχανία φαρμάκου, εγχώρια και μη, η οποία αντανακλά το 3,5% του ΑΕΠ, διακυβεύεται, καθώς καλείται να επιστρέψει το 60% της αξίας της, ανέφερε ο κ. Παπαταξιάρχης, ενώ επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για κλινικές μελέτες, με ένα μεγάλο ποσοστό από τις σχετικές επενδύσεις να επιστρέφει στο ελληνικό δημόσιο.

Ενότητα 1: Το φάρμακο ως μοχλός ανάπτυξης

«Η σημασία του φαρμάκου ως κοινωνικό αγαθό και οι παραγωγικές δυνατότητες στον χώρο των εξαγωγών, της απασχόλησης και της έρευνας» ήταν το αντικείμενο συζήτησης της 1ης Ενότητας με γενικό τίτλο «Το φάρμακο ως μοχλός ανάπτυξης», το οποίο συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Ναυτεμπορικής Γιάννης Περλεπές.


Ο Βασίλης Αραχωβίτης, Δικηγόρος με εξειδίκευση σε θέματα Υγείας / Νομοθετικά Θέματα / Business, Συντονιστής στην Επιτροπή Σοφών του Galien Think Tank Greece, τόνισε ότι πρέπει να βάλουμε σε προτεραιότητα την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και θα πρέπει η χώρα να αποκτήσει αντανακλαστικά. Για τις κλινικές μελέτες ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές υπηρεσίες συναρμόδιες και ότι μια λύση θα ήταν η θεσμοθέτηση ενός Γενικού Γραμματέα Κλινικών Μελετών στο υπουργείο ανάπτυξης.

O Ηλίας Γιαννόγλου, Β’ Αντιπρόεδρος, του ΕΟΦ τόνισε ότι «Τα τελευταία χρόνια όλοι οι νόμοι περνούν από την έγκριση των θεσμών. Αν δεν ξεφύγουμε από αυτή τη διαδικασία και δεν βγούμε από το καθεστώς επιτροπείας δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη», ενώ χαρακτήρισε αποτυχημένη τη μείωση των τιμών των γενοσήμων ως παράμετρο για την ενίσχυση της διείσδυσης.

Η χωρίς στόχευση δραματική συρρίκνωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της μείωσης τιμών με την ταυτόχρονη επιβολή "ληστρικών" rebates και clawbacks έχει προκαλέσει τα τελευταία χρόνια την απώλεια 50.000 θέσεων εργασίας, στον ευρύτερο κλάδο του φαρμάκου (άμεση και έμμεση επίπτωση), ανέφερε ο κ. Κώστας Παναγούλιας, Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

Τον έντονο προβληματισμό του για τον κλάδο των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. με βάση τα όσα αναφέρονται στην τελευταία Υπουργική Απόφαση περιέγραψε ο κ. Βασίλης Σερέτης, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), υποστηρίζοντας ότι δεν κάνουμε στην Ελλάδα τα αυτονόητα και πρόσθεσε ότι «κάθε δολάριο που επενδύεται στην αυτοφροντίδα και την αυτοθεραπεία επιστρέφονται στην κοινωνία 6 δολάρια».

Αναφερόμενος στον τομέα των κλινικών μελετών, ο Αντιπρόεδρος του ΣΦΕΕ Σπύρος Φιλιώτης ανέφερε ότι κάθε νέο φάρμακο αποτελεί καθαρή αναπτυξιακή προοπτική και υπεραξία. Μεταξύ των σημαντικότερων ωφελειών συμπεριλαμβάνεται και το ότι η χώρα μας λαμβάνει δωρεάν υπηρεσίες και φάρμακα με αποτέλεσμα άνω του 100% προστιθέμενη αξία. Απαιτείται όμως να αποκτήσουμε ταχύτητα στη διαδικασία των εγκρίσεων για να γίνουμε ανταγωνιστικοί.

Στην καθήλωση των κλινικών μελετών τα τελευταά χρόνια στα περίπου 80-100 εκατ. ευρώ αναφέρθηκε ο δρ. Χάρης Λαμπρόπουλος, Μέλος ΔΣ ΕΒΕΑ, Γενικός Γραμματέας Φαρμακευτικού Φόρουμ ΕΒΕΑ – EphForT και σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να βάζουμε μια οριοθέτηση των κλινικών μελετών ως άμεση επένδυση στα 400 εκατ. ευρώ.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος, επεσήμανε ότι πέρα από τις επιβολές της «τρόικας» στη χώρα λειτουργεί και μια... εσωτερική τρόικα. Έθεσε ως ερωτηματικό για το «αν οι αλυσίδες φαρμακείων δεν είναι ανάπτυξη και αν θα έχουμε περισσότερες θέσεις εργασίας» και τόνισε ακόμη ότι «Τα γενόσημα πολεμήθηκαν από όλους πλην των φαρμακοποιών».

Στην ανάγκη αλλαγής της κουλτούρας των ιατρικών σχολών ειδικά στο θέμα των κλινικών μελετών, αλλά και γενικότερα των επαγγελματιών υγείας, αναφέρθηκε ο Χρήστος Λιονής, Καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης. Παράλληλα τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για αλλαγή της κουλτούρας συνολικά, όσον αφορά την αντίληψη για την έρευνα και σημείωσε ότι «η επένδυση στην αυτόχθονη γνώση μπορεί να προσδώσει αξία στον ελληνικό πολιτισμό και την έρευνα».

Ενότητα 2: Ανάπτυξη μέσω της ιδιωτικής υγείας

Οι «Προοπτικές της Ανάπτυξης μέσω της ιδιωτικής υγείας», που ήταν το γενικό θέμα της 2ης ενότητας του συνεδρίου, αναπτύχθηκε σε δύο πάνελ.

1o Πάνελ: Υπηρεσίες ιδιωτικής υγείας

Το πρώτο πάνελ με θέμα «Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα υγείας και οι προοπτικές από την ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων» συντόνισε ο Αθανάσιος Π. Βοζίκης, Επίκουρος Καθηγητής, Διευθυντής του Εργαστηρίου «Οικονομικών & Διοίκησης της Υγείας», Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης, ο οποίος σημείωσε ότι οι συνεργασίες στην ουσία μπορούν να αναδείξουν τα πλεονεκτήματα τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα.

Ο Δρ. Γεώργιος Βιδάκης, Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος, Πρόεδρος της Iatrica, ανέφερε ότι αυτό που χρειάζεται η επιχειρηματικότητα για να πάει μπροστά, είναι «Κανόνες» και αναρωτήθηκε «Γιατί δεν υπάρχουν λοιπόν αυτοί οι κανόνες. Όποιος θέλει ανοίγει διαγνωστικό κέντρο ή ακόμα και κλινική. Πόσοι από εσάς γνωρίζεται ότι υπάρχει περιθώριο ενοικίασης άδειας γιατρού;».

Στην αναγκαιότητα να υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες και να δημιουργηθούν τα απαραίτητα εργαλεία προκειμένου η υγεία να αποτελέσει ουσιαστικό μοχλό στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης. Επισήμανε ότι οι σταθερές βάσεις συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα μπορούν να δημιουργήσουν τις προοπτικές που θα ωθήσουν σε νέες αναπτυξιακές δραστηριότητες. Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε τον τουρισμό υγείας, όπου σε παγκόσμιο επίπεδο γίνεται τζίρος κάθε χρόνο περίπου 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην κατάρρευση του συστήματος υγείας λόγω της μείωσης των προϋπολογισμών , αναφέρθηκε ο Γρηγόρης Σαραφιανός, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), Μέλος ΔΣ, Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδιωτικών Νοσοκομείων (UEHP). Ανέφερε ότι η χώρα μας αν και ανήκει στην ΕΕ έχει χαρακτηριστικά αναδυόμενης αγοράς, και επίσης σχολίασε το δραματικό αντίκτυπο του clawback που επιβαρύνει τις κλινικές σε ποσοστό μεταξύ 48%-96%».

Ο κ. Γιώργος Ι. Στάθης, Πρόεδρος, Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) Στάθης, τόνισε ότι σ’ ένα δυσμενές περιβάλλον με περιορισμό των δαπανών είναι αλήθεια ότι σε πολλές χώρες παρατηρείται μια μετακίνηση και σύμπραξη του ιδιωτικού με το δημόσιο τομέα. Επεσήμανε ότι «Το Δημόσιο δεν έχει κεφάλαια για να αναπτυχθεί. Οι Κινέζοι και οι Αμερικανοί που θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα προσβλέπουν και στον Δημόσιο Τομέα».

Τα ΣΔΙΤ ήταν το επίκεντρο της τοποθέτησης του Απόστολου Τερζόπουλου, Σύμβουλου Διοίκησης, του Ομίλου ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ, ο οποίος ανέφερε ότι τα ΣΔΙΤ στην υγεία δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. «Δεν χρειάζεται να ξεκινάμε από τα δύσκολα. Μια πιο απλή διαδικασία είναι η εκχώρηση των μη εκτελούμενων εξετάσεων από τα νοσοκομεία που κοστίζουν ακριβά προς τον ιδιωτικό τομέα. Το σύστημα μπορεί να εφαρμοστεί πιλοτικά και με συμβάσεις λίγων ετών».

2o Πάνελ: Ρευστότητα – Χρηματοδότηση

Στο δεύτερο πάνελ της 2ης ενότητας, το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος της Ναυτεμπορικής Θάνος Τσίρος, αναπτύχθηκαν οι συνθήκες αλλά και οι διαδικασίες ρευστότατης και χρηματοδότησης της ιδιωτικής υγείας.

Ο Αντώνιος Βουκλαρής, Διευθύνων Σύμβουλος, της Ευρωκλινικής Αθηνών, επεσήμανε ότι στην Ελλάδα ο ιδιωτικός τομέας υγείας παράγει καλές και χαμηλού κόστους υπηρεσίες, αλλά, αντί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ανάπτυξης, προσπαθεί απλώς να επιβιώσει. «Η υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, αλλά έχει δημιουργήσει και μία αγορά και οι εταιρείες του κλάδου έχουν αναγκαστεί σε περικοπές και μείωση κόστους για να επιβιώσουν», σημείωσε.

Στη έλλειψη ρευστότητας και στο μη ξεκαθάρισμα κάποιων παλιότερων ληξιπρόθεσμων οφειλών αναφέρθηκε ο Βασίλης Μπαρδής, Γενικός Επιχειρησιακός & Διοικητικός Διευθυντής, του ομίλου Ιατρικού Αθηνών και Πρόεδρος του Σύνδεσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ). Αναφέρθηκε στις κλινικές που έχουν κλείσει και στο γεγονός ότι, αν συνεχιστεί η δυστοκία στη ρευστότητα και αυξηθεί ο αριθμός αυτός, θα χρειαστεί αναδιάρθρωση και δανεισμός της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Ακόμη, αναφέρθηκε στον κίνδυνο αφελληνισμού της ελληνικής υγείας ειδικά μετά τη μείωση της αξίας των μεγάλων κλινικών κατά 50%.

Ο Σωτήρης Μπερσίμης, Πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ αναφέρθηκε στις διαδικασίες αναμόρφωσης του οργανισμού και στον στόχο στο τέλος του 2017 τα ληξιπρόθεσμα προς τους ιδιώτες παρόχους να είναι κάτω από τα 400 εκατ. ευρώ. «Η κατάργηση του clawback είναι εκτός δυνατοτήτων του οργανισμού, αλλά εμείς προσπαθούμε να εξορθολογίσουμε τις δαπάνες και να ομαλοποιήσουμε τις πληρωμές. Έχουν αυξηθεί τα όρια δαπανών σε όλες τις κατηγορίες που υπάρχουν κλειστοί προϋπολογισμοί». Κλείνοντας τόνισε πως το σημαντικό είναι να διατηρηθεί ο οργανισμός βιώσιμος.

Εκπροσωπώντας τον τομέα των Venture Capitals o Γιάννης Παπαδόπουλος, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Attica Ventures A.E., Πρόεδρος Hellenic Venture Capital Association, ανέφερε ότι στον κλάδο της υγείας έχουν γίνει ήδη στην Ελλάδα μεγάλες επενδύσεις όπως και στον χώρο της τεχνολογίας υγείας. Τα χρόνια που θα έρθουν, αναμένεται σημαντικό ενδιαφέρον για τον κλάδο καθώς θα υπάρχουν περιθώρια για συγχωνεύσεις και εξαγορές.


Ενότητα 3: Ευκαιρίες επιχειρηματικότητας στον χώρο της Υγείας – Τεχνολογία και Καινοτομία

Οι «Ευκαιρίες επιχειρηματικότητας στον χώρο της Υγείας» ήταν η θεματική της 3ης ενότητας του συνεδρίου το πάνελ της οποίας συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Ναυτεμπορικής Γιάννης Περλεπές, και στη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε το «πώς μπορεί να μετουσιωθεί η κάλυψη των αναγκών υγείας σε επιχειρηματική ιδέα με θετική επίδραση στην Κοινωνία, τον Άνθρωπο και την Οικονομία».

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην επιχειρηματικότητα και στη δραστηριότητα των εταιρειών ανέφερε ο Θανάσης Ακάλεστος, Head of Business Development & Head of Marketing ad interim, Roche Diagnostics (Hellas) συμπληρώνοντας ότι ο τομέας των διαγνωστικών λαμβάνει ένα μικρό κομμάτι από τον κλάδο των δαπανών, αν και έχει μεγάλη σημασία στον χώρο της πρόληψηςν αλλά και φυσικά στη διάγνωση και καθοδήγηση της θεραπείας.

Ο Παύλος A.B. Αρναούτης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, επισήμανε ότι στην Ελλάδα δεν μπορούμε να μιλάμε για υγιή επιχειρηματικότητα με το clawback και τις περικοπές, ενώ σχολίασε ότι ο τελευταίος νόμος για τις προμήθειες δημιουργεί δυσκολίες και είναι γεμάτος ασάφειες.

Ο Δρ. Βασίλειος Γ. Γρηγορίου, Διευθυντής - Πρόεδρος ΔΣ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα σε αριθμούς είναι στο μέσον της Ευρώπης σε επίπεδο παραγωγής δημοσιεύσεων οι οποίες είναι υψηλού επιπέδου. Αν δούμε όμως τους δείκτες καινοτομίας διαπιστώνουμε ότι είμαστε «35 φορές» λιγότερο παραγωγικοί. Επίσης και τα ερευνητικά κέντρα κάνουν καλή δουλειά, όμως είναι σε αρκετά χαμηλό επίπεδο ειδικά όσον αφορά την οργανωτική διαδικασία.

Ευκαιρίες και δυνατότητες υπάρχουν φτάνει να τις αξιοποιήσουμε, τόνισε ο Διευθυντής Πωλήσεων της εταιρείας Bradex του ομίλου DEMO Νεκτάριος Μανάτος. Όπως ανέφερε, όσο η τεχνολογία θα συγκλίνει με την ιατρική και όσο το προσδόκιμο της ζωής θα αυξάνει, θα υπάρχουν ανάγκες που θα πρέπει να καλυφθούν. Η πρόκληση για μια νέα εταιρεία είναι να μπορέσει να παρακολουθήσει τις ιατρικές εξελίξεις και να προσεγγίσει τις κατάλληλες εταιρίες ούτως ώστε οι συμφωνίες να είναι προς συμφέρον όλων».

Τα μέτρα που είχαν ληφθεί είχαν αντιαναπτυξιακή επίδραση και η Ελλάδα σε αυτή τη φάση είναι μια χώρα η οποία δεν θεωρείται ελκυστική για επενδύσεις τόνισε ο Νίκος Μανιαδάκης, Αναπληρωτής Κοσμήτορας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ). Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «Σε λίγο με τα νέα μέτρα θα είμαστε ένα κράτος που θα δεν προάγει καθόλου την καινοτομία».

Ο Δημήτρης Πανταζής, Φαρμακοποιός, Διευθύνων Σύμβουλος, Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, τόνισε ότι το πρόβλημα της επιχειρηματικότητας στη χώρα δεν είναι κάτι νέο όπως και η δυσκολία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Ανέφερε το παράδειγμα της Ινδίας όσον αφορά την επιτυχημένη ανάπτυξη και εξαγωγή γενοσήμων, ενώ τόνισε πως ήδη από τη δεκαετία του ‘90 έχει επισημανθεί η ανάγκη για αναδιάρθρωσης αλλά και η καλύτερη στελέχωσή του ΕΟΦ.

Ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Αντιπρόεδρος Δ.Σ., ELPEN, υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται μια πολύ περιοριστική πολιτική στον χώρο του φαρμάκου, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον, που είναι χειρότερο για τις παραγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν αποσβέσεις, επενδύσεις, δαπάνες έρευνας και μια σειρά οικονομικά δεδομένα που πρέπει να αντιμετωπίσουν. Σημείωσε ακόμη ότι «τον τελευταίο χρόνο γίνεται προσπάθεια από την υπάρχουσα κυβέρνηση, η οποία ανέδειξε τη φαρμακοβιομηχανία ως κλάδο προτεραιότητας με επενδύσεις, θέσεις εργασίας κ.λπ.».

1 σχόλιο:

  1. Ρε παιδιά πολύ κοκοκο και από αυγουλάκι τίποτα...Η συγκέντρωση όλων αυτών των δήθεν δεν φέρνει τη ανάπτυξη. Η χώρα είναι προ πολλού χρεοκοπημένη και αυτοί οι τύποι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η ανάπτυξη έρχεται. Κρίμα στη Ναυτεμπορική και στα πεταμένα λεφτά των χορηγών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή