Τρίτη, 23 Μαΐου 2017

Νέα φάρμακα θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ! Τι ασθένειες αφορούν

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Εξεδόθη η λεγόμενη νέα «θετική λίστα» φαρμάκων που περιλαμβάνει νέα φάρμακα τα οποία θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ.

Μετά από καιρό αναμονή, νέα φάρμακα μπαίνουν στη λίστα με τα αποζημιούμενα από τον ΕΟΠΥΥ.

Η Επιτροπή της Θετικής Λίστας γνωστοποίησε σήμερα το νέο κατάλογο που περιλαμβάνει τόσο φάρμακα ευρείας χρήσης όσο και ακριβά φάρμακα του καταλόγου 3816.

Εκτός των άλλων η λίστα με τα νέα φάρμακα που θα καλύπτονται πλέον από την κοινωνική ασφάλιση είναι ογκολογικά, για το αναπνευστικό σύστημα, για τη νόσο του πάρκινσον, ψυχοαναληπτικά, για το νευρικό σύστημα, οφθαλμολογικά κ.α.

Οι ενδιαφερόμενες εταιρείες έχουν για πρώτη φορά δικαίωμα μόνο μίας ημέρας να υποβάλλουν γραπτώς τις παρατηρήσεις τους (23 Μαίου) ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει διαβούλευση απ’ ευθείας με την Επιτροπή της Θετικής Λίστας και όχι με τη δευτεροβάθμια επιτροπή όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Άλλωστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σκόπευε να καταργήσει τη δευτεροβάθμια επιτροπή φαρμάκων όπου γίνονταν οι σχετικές διαβουλεύσεις.

Έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι επικρατεί προβληματισμός στην αγορά φαρμάκου, καθώς η νέα θετική λίστα φαρμάκων εξεδόθη μετά το νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή με τα μέτρα του μνημονίου που περιελάμβαναν και τις αλλαγές στα φάρμακα. Διαβάστε ΕΔΩ όλα τα μέτρα: «Ιδού τα νέα μέτρα για τα φάρμακα μετά τη συμφωνία με την τρόικα! Τι προβλέπεται για γιατρούς- φαρμακοποιούς»

Ωστόσο εκδόθηκε, χωρίς να υπάρξει σχετική υπουργική απόφαση, σημειώνουν πηγές του HealthReport.gr.

Όμως είναι βέβαιον ότι η νέα θετική λίστα έχει συνταχθεί με βάση τα νέα μέτρα για τα φάρμακα, όπως είχε διευκρινιστεί από το υπουργείο Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου