Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Ξανθός: Η επένδυση στην ΠΦΥ όρος για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας


Την ελληνική “οδό” για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και την ανθρώπινη ευημερία “ξεδίπλωσε” ο αρμόδιος Υπουργός, σε παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη Γενεύη. Όπως εξήγησε, για την κυβέρνησή του η συζήτηση αυτή είναι συνυφασμένη με την ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, για τη δραστική αντιμετώπιση της υγειονομικής φτώχειας που γέννησε η κρίση.

“Η στρατηγική απάντηση στην κρίση των συστημάτων υγείας, στις ακάλυπτες ανάγκες και στις υγειονομικές ανισότητες, είναι η ενδυνάμωση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, η έμφαση στην ΠΦΥ και τη Δημόσια Υγεία, η ενίσχυση της κουλτούρας των δικαιωμάτων των ασθενών και η βελτίωση της διακυβέρνησης του συστήματος” υπογράμμισε ο Ανδρέας Ξανθός.

Όπως υποστήριξε, η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ δεν είναι “εργαλείο” για τη λιτότητα και τις περικοπές στις δαπάνες υγείας. Αντίθετα “εξασφαλίζει την ελεύθερη πρόσβαση όλων των πολιτών και την εγγυημένη κάλυψη των αναγκών τους”. Το νέο αυτό μοντέλο, όπως εξήγησε ο κος Ξανθοός έχει στον πυρήνα του τις αποκεντρωμένες δομές οικογενειακής φροντίδας, τις τομεοποιημένες υπηρεσίες και την ολιστική φροντίδα υγείας. “Ταυτόχρονα συνιστά μία πραγματική αλλαγή παραδείγματος στην υγεία: Από την αρρύθμιστη, ανεξέλεγκτη και αποσπασματική αγορά υπηρεσιών με ευθύνη του πολίτη, στην ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα με ευθύνη της Πολιτείας” συμπλήρωσε. 

Αναφερόμενος στον τομέα του φαρμάκου, ο κος Ξανθός υπογράμμισε πως για την ελληνική κυβέρνηση η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η καθολική και ισότιμη κάλυψη των τεκμηριωμένων φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, με ταυτόχρονη προστασία των οικονομικά αδύναμων πολιτών από δυσβάστακτες επιβαρύνσεις. “Η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος του περιορισμού των κερδών της και της διαπραγμάτευσης κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή”, είπε σχετικά.

Για τον Έλληνα Υπουργό, το πρόταγμα της ανθρωποκεντρικής φροντίδας που είναι η μεγάλη πρόκληση για τα συστήματα υγείας, προϋποθέτει εντέλει μια νέου τύπου διακυβέρνηση των υπηρεσιών υγείας.

1 σχόλιο:

  1. Οτι ναναι! Φανταζομαι οτι ολος ο ΠΟΥ εμεινε με ανοιχτο το στομα ! Το ......οραμα ΞανθοΜαδουρο? ΤΟΜΥ/ στανες με καθολικη ......κτηνιατρικη φροντιδα για ολον τον πληθτσμο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή